Το τρίγωνο της διαπλοκής είναι γνωστό. Τραπεζίτες, επιχειρηματίες και τα δύο κόμματα εξουσίας.
Μοιράζουν μεταξύ τους χρήμα χωρίς να τηρούνται κανόνες και χωρίς να υπάρχουν προϋποθέσεις.
Το σκάνδαλο ΤΤ ανέδειξε για άλλη μια φορά το φαινόμενο της διαπλοκής που έχει καταστρέψει τον τόπο.
Σε περίπτωση μάλιστα που σκάσουν ταυτόχρονα και άλλες έρευνες για τα δάνεια που έδιναν οι "μεγάλες" τράπεζες, τότε το σκηνικό θα είναι εκρηκτικό.
Σε 30 άτομα ασκήθηκαν ποινικές διώξεις ή εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης από την εισαγγελέα κατά της διαφθοράς Ελένης Ράικου. Μεταξύ αυτών και κατά της προέδρου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) κ. Αναστασία Σακελλαρίου.
Η κ. Αναστασία Σακελλαρίου υπήρξε ανώτατο στέλεχος του ΤΤ κατά την περίοδο που εξετάζει η Δικαιοσύνη και μοιράζεται τις ευθύνες για τη χορήγηση «δανεικών και αγύριστων», σύμφωνα με το κατηγορητήριο.
Στη θέση που έχει σήμερα στη θέση της προέδρου του ΤΧΣ υποστηρίχθηκε και από τον κεντρικό τραπεζίτη κ. Προβόπουλο. Ο οποίος εμφανίζεται πλέον να έχει βαρύτατες ευθύνες για τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που πήρε το σκάνδαλο.
Εννοείται ότι η κ. Σακελλαρίου πρόκειται να παραιτηθεί από τη θέση της γιατί διαφορετικά θα θεωρηθεί ότι τα χρήματα του ελληνικού λαού που μοίρασε η κυρία στις χρεοκοπημένες ελληνικές τράπεζες μοιράστηκαν με κριτήρια υπέρ των τραπεζών στο στυλ «κάντο όπως στο ΤΤ». Οι τράπεζες τα πήραν με κριτήρια που δεν έχουν σχέση με τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και τις ανάγκες ανάπτυξης της οικονομίας. Υποψία που δημιουργεί νέο σκάνδαλο!
Ποιος ήταν πράγματι ο ρόλος του κ. Προβόπουλου;
Το χτένι θα φτάσει αργά ή γρήγορα στον κεντρικό τραπεζίτη κ. Προβόπουλο. Μέσω της διαδρομής που ακολούθησε η Proton Bank και τις κατηγορίες που βαρύνουν τον έγκλειστο στον Κορυδαλλό επιχειρηματία, κ. Λαυρεντιάδη .
O κ. Λαυρεντιάδης κατηγορείται
α) ότι άντλησε παράνομα κεφάλαια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από την Proton Bank όταν περιήλθε στην ιδιοκτησία του, και
β) για ένα δάνειο 100 εκατ. ευρώ που πήρε για την εταιρεία Alapis και κατέληξε, σύμφωνα με τους αρμόδιους δικαστικούς λειτουργούς, σε προσωπικούς του λογαριασμούς.
Η πλευρά Λαυρεντιάδη υποστηρίζει ότι το δάνειο δόθηκε στην Alapis όταν είχε χάσει τον έλεγχο της εταιρείας και η Δικαιοσύνη θα διερευνήσει κατά πόσον ο ισχυρισμός του είναι σωστός ή τελικά ήλεγχε την εταιρεία με άλλες μεθόδους.
Το βέβαιο είναι ότι αν είναι σκανδαλώδης η δανειοδότηση της Alapis από το ΤΤ το 2009, είναι ακόμη πιο σκανδαλώδης η μεταβίβαση της Proton Bank στον κ. Λαυρεντιάδη με την άδεια των αρμόδιων αρχών, δηλαδή της Τραπέζης της Ελλάδος. Η ζημιά που υπέστη το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και φυσικά οι Έλληνες φορολογούμενοι από τη μετατροπή του κ. Λαυρεντιάδη σε τραπεζίτη, μέσω της Proton Bank, μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 1,5 και 2 δισ. ευρώ.
Πόλεμος στα ΜΜΕ - Κοντομηνάς
Βασικός κατηγορούμενος στο σκάνδαλο του ΤΤ είναι και ο Δημήτρης Κοντομηνάς, που τυγχάνει ιδιοκτήτης του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού Alpha. Ένας από τους σταθμούς που δεν έχουν σαφή φιλοκυβερνητική στάση, αν το πιάνεται το υπονοούμενο.
Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, πως το δάνειο των 110 εκατ. ευρώ που έλαβε από το ΤΤ με υπογραφή του κ. Φιλιππίδη καλύπτεται από τις προσωπικές του εγγυήσεις και ότι όλη η υπόθεση υποκινείται από ισχυρούς αντιπάλους του. Ο κ. Κοντομηνάς υποστηρίζει ότι είναι συνεπής στην εξυπηρέτηση των δανείων του ομίλου DEMCO και επιμένει ότι «άλλοι» είναι οι ισχυροί παράγοντες οι οποίοι έχουν πάρει «δανεικά και αγύριστα» από τις τράπεζες στο πλαίσιο της διαπλοκής. Εννοεί φυσικά τους «ισχυρούς αντιπάλους του».
Κατηγορεί δηλαδή εμμέσως τους άλλους μιντιάρχες ως υποκινητές των διώξεων! Ενδέχεται να βρίσκεται σε εξέλιξη παιχνίδια ξεκαθαρίσματος μεταξύ των καναλιών ή εκβιασμών για πολιτική «συμμόρφωση» του Alpha.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως υπενθυμίζει ότι το δάνειο των 100 εκατ. ευρώ που πήρε το MEGA από κοινοπραξία τραπεζών μπορεί να δημιουργήσει μεγάλες επισφάλειες, εφόσον η μόνη εγγύηση που δόθηκε ήταν το τηλεοπτικό πρόγραμμα των προηγούμενων ετών, η εμπορική αξία του οποίου αμφισβητείται. Περίεργη θεωρείται και η νομοθετική ρύθμιση για να περάσει το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων του Μεγάρου Μουσικής στο Δημόσιο και μέσω αυτού στις πλάτες των Ελλήνων φορολογουμένων.
Ενδεχομένως η Δικαιοσύνη να θέλει πράγματι να θίξει ισχυρά συμφέροντα, οπότε θα ασχοληθεί και με αυτά τα επισφαλή δάνεια, που στηρίζονται σε αστείους όρους. Οπότε θα υπάρξει ενδιαφέρουσα συνέχεια …
Το golden boy και πρώην πρόεδρος του ΤΤ κ. Φιλιππίδης
Ο κ. Φιλιππίδης θα εμφανιστεί πολύ προσεκτικός. Διότι ήταν ένα από τα βασικά golden boys της διακυβέρνησης Καραμανλή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η πλευρά Καραμανλή δεν θα ήθελε καθόλου αυτή τη στιγμή να αρχίσουν να σκάνε τα σκάνδαλα της καραμανλικής περιόδου. Κάτι που θα ήθελε η πλευρά Σαμαρά και Παπανδρέου. Οι λεγόμενοι και Συμφοιτητές. Μια παράμετρος που υπάρχει είναι κατά πόσον η εισαγγελέας θα μπορέσει να εκμαιεύσει στοιχεία από αυτή την περίοδο ανακρίνοντας τον κ. Φιλιππίδη. Εδώ θα φανούν και οι πραγματικές προθέσεις της Δικαιοσύνης …
Μέχρι στιγμής ο κ. Φιλιππίδης αναφέρεται στα επισφαλή δάνεια που έδωσαν οι άλλες τράπεζες και υποστηρίζει ότι αυτός παρέδωσε το ΤΤ σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Μπορεί να έχει δίκιο. Εδώ παρεμβαίνει και πάλι η Δικαιοσύνη για να ερευνήσει τα πολύ μεγάλα ψάρια. Τις λεγόμενες συστημικές τράπεζες, που πήραν ζεστό bailout που ξεπερνά τα 50 δισ. δημόσιου χρήματος. Επιβλέπουσα του bailout η κ. Σακελλαρίου, εννοείται!
Μάλλον έχει δίκιο. Πράγματι τα «κόκκινα» δάνεια του ΤΤ κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα από τα «κόκκινα» δάνεια των άλλων τραπεζών. Συνολικά τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται τουλάχιστον για τρεις μήνες έχουν ξεπεράσει τα 70 δισ. ευρώ για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος και αναλογούν στο 30% των χορηγηθέντων δανείων.
Συμπεράσματα:
- Το ΤΧΣ χάνει την αξιοπιστία του και θεωρείται πλέον ότι απλά εξυπηρέτησε την με δημόσιο χρήμα την κρατικοδίαιτη διαπλοκή και τις χρεοκοπημένες τράπεζες με όρους που εξυπηρετούσαν τους δεύτερους και όχι το κράτος και το δημόσιο συμφέρον
- Ο κ. Φιλιππίδης ανήκε στον στενό πυρήνα των έμπιστων συνεργατών του Κ. Καραμανλή και το κυριότερο υπήρξε κομματικός ταμίας της ΝΔ στην πορεία προς τις εκλογές του 2004. Η αναμόχλευση των σκανδάλων της καραμανλικής περιόδου συμφέρει τον Σαμαρά και τον Παπανδρέου. Και οι δύο επιμένουν ότι η χώρα βιώνει εφτά χρόνια κρίσης. Μήπως ήρθε η ώρα να το αποδείξουν; Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι όλα τα golden boys περιέργως εργάστηκαν σκληρά για την ανάδειξη του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της ΝΔ και μάλιστα η «εργασία» αυτή είχε ξεκινήσει πολύ πριν τις εσωκομματικές εκλογές του 2009. Άρα η αναμόχλευση του «τραπεζικού σκανδάλου» ακουμπά και τον πρωθυπουργό!
- Επιστρέφει πάντως στο τραπέζι ο τρόπος που χορηγήθηκαν τα δάνεια στα δύο κόμματα εξουσίας. Δάνεια που αποδείχτηκε ότι δόθηκαν με όρους άκρως επισφαλείς! Χαρακτηριστική είναι η απαλλαγή, με νομοθετική ρύθμιση, υπευθύνων της ΑΤΕbank που έδιναν κατά διαστήματα «δανεικά και αγύριστα» στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, χωρίς φυσικά να τηρούνται βασικοί κανόνες που αφορούν τις χορηγήσεις δανείων
- Στο εσωκομματικό πεδίο της ΝΔ ο Σαμαράς στέλνει μήνυμα κυριαρχίας στον Καραμανλή που καραδοκεί για ... "επανίδρυση" και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ο Βενιζέλος στέλνει το δικό του μήνυμα κυριαρχίας στον Παπανδρέου, που δεν έχει ξαχάσει ποτέ με ποιό τρόπο τον έριξαν ο Βενιζέλος σε συνεργασία με τα κανάλια.
- Το "Σκάνδαλο του ΤΤ" είναι σίγουρο ότι έχει πυροδοτήσει πολλαπλού επιπέδου εξελίξεις. στην οικονομία, στη διακιοσύνη, στο τραπεζικό σύστημα, στο χώρο των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών και φυσικά στην πολιτική. Με μια ΝΔ που σπαράσσεται και ένα ΠΑΣΟΚ που διαλύεται!
- exastal
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου