Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Το τέλος της σάτιρας

Αφού σας ευχηθώ καλή χρονιά, θα σας παρακαλέσω να μη μου ευχηθείτε κι εσείς το ίδιο. Η ευχή σας θα πάει χαμένη και ίσως θα ήταν καλύτερο να την κρατήσετε, προκειμένου να την χρησιμοποιήσετε κάπου που να έχει περισσότερες πιθανότητες να πιάσει τόπο. Μπορείτε π.χ. να ευχηθείτε στον Στράτο τον Τζώρτζογλου να κάνει, επιτέλους, διεθνή καριέρα. Αυτά τα λέω γιατί για όλους εμάς που ασχολούμαστε επαγγελματικά με τη σάτιρα, αυτή η χρονιά θα είναι ακόμα χειρότερη από την προηγούμενη, καθώς κάθε χρόνο γίνεται όλο και πιο φανερό πως κάνουμε μια δουλειά που πλέον χρειάζεται τόσο όσο αυτή του επισκευαστή κάρων....

Το κακό με τη σάτιρα είναι πως για να έχει λόγο ύπαρξης, θα πρέπει τα γεγονότα και τα πρόσωπα με τα οποία ασχολείται να έχουν ίχνη σοβαρότητας προκειμένου ο σατιρικός να έχει τη δυνατότητα να παρέμβει και μέσω της υπερβολής να αποκαλύψει τη γελοιότητα που κρύβεται πίσω από το φερετζέ της σοβαρότητας. Στην Ελλάδα τέτοιος φερετζές δεν υπάρχει και τα αντικείμενα της σάτιρας έχουν αναλάβει -με ξεχωριστή επιτυχία- και το ρόλο του υποκειμένου. Η επικαιρότητα είναι από μόνη της τόσο αστεία που οποιαδήποτε παρέμβαση μάλλον θα μείωνε τον κωμικό αντίκτυπο που έχουν τα λόγια και οι πράξεις των πρωταγωνιστών και των διαχειριστών της.
n
«Θα γίνουμε σπουδαιότεροι από τους Monty τους Python» ήταν το αισιόδοξο μήνυμα του Αντώνη του Σαμαρά στους συνεργάτες του
Επειδή κάποιοι από σας ενδεχομένως μόλις επιστρέψατε από τον πλανήτη Άρη και θεωρείτε αυτά που διαβάσατε πιο πάνω υπερβολικά, θα περιγράψω -όσο πιο ξερά μπορώ- κάποια κορυφαία θέματα της επικαιρότητας των τελευταίων εβδομάδων.
α) Ο πρώην υπουργός Λιάπης, τον οποίο στο εξής θα αποκαλώ Μικέ, προκειμένου το όνομα να ταιριάζει στο ύφος, συλλαμβάνεται να οδηγεί αυτοκίνητο του οποίου τις πινακίδες έχει αποσύρει «για οικονομικούς λόγους» και τις έχει αντικαταστήσει με ψεύτικες. Δηλώνει πως το έκανε για να φορτίσει τις μπαταρίες του οχήματος. Στη συνέχεια φεύγει για ταξίδι στην Κουάλα τη Λουμπούρ με την ημερομηνία επιστροφής να είναι άγνωστη. Οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν το θέμα, αδυνατώντας να αντιληφθούν αυτό που αντιλαμβάνονται όλοι όσοι τους παρακολουθούν, κάνουν λόγο για το «θρίλερ της επιστροφής Λιάπη» πιστεύοντας, προφανώς, πως ο Χίτσκοκ γύριζε κωμωδίες. Πιθανότατα για να γλιτώσει τους δημοσιογράφους από την αγωνία τους, ο Μικές επιστρέφει και δηλώνει πως το ταξίδι του δεν ήταν αναψυχής, αλλά ψυχικής εκτόνωσης από το δράμα το οποίο βίωσε τις τελευταίες ημέρες. Οι δημοσιογράφοι συνεχίζουν να τον παίρνουν στα σοβαρά. Λίγες μέρες μετά, καταγγέλλεται πως ο Μικές είχε -από κοινού με μια θεία του- εξοχικό το οποίο ανακαινίσθηκε με επιδότηση από κονδύλια που προορίζονταν για ξενοδοχειακές μονάδες. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, οι κάτοικοι της περιοχής αγνοούν την ύπαρξη του συγκεκριμένου καταλύματος, αλλά αυτό μπορεί να δικαιολογηθεί από τη μνησικακία που ευδοκιμεί στις μικρές κοινωνίες. Την ίδια στιγμή, ο άνθρωπος που είχε εμπιστευθεί στον Μικέ το κομβικής, όπως λέγεται, σημασίας Υπουργείο των Μεταφορών, εξακολουθεί να θεωρείται από κάποιους πολιτικό κεφάλαιο. Επικαιρότητα - Σάτιρα 1-0.
n
Απόσπασμα από το σατιρικό αριστούργημα «Τεμπελοκωσταίοι και Λαμογιομιχάληδες»
β) Αποκαλύπτεται πως στο πλαίσιο των μιζών για τα εξοπλιστικά που μοιράσθηκαν στα ωραία -προ μνημονίου- χρόνια έκαναν την τύχη τους και κάποιοι αξιωματικοί του στρατού. Αυτό κανονικά θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη ανάλογη της αποκάλυψης πως σε στημένα ματς του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου είναι ανακατεμένοι ποδοσφαιριστές. Κι όμως, οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να κρύψουν την έκπληξη και την οργή τους πιθανότατα επειδή γνωρίζουν πως η σκηνή που η σύζυγος πιάνει τον άντρα της με την καλύτερή της φίλη δεν είναι αρκετά κωμική, αν δεν συνοδεύεται από την έκπληξη του άντρα ο οποίος κοιτώντας τη γυμνή ερωμένη του λέει: «Μαρία;... Τι κάνεις εδώ; Και γιατί είσαι γυμνή;» Επικαιρότητα - Σάτιρα 2-0.
γ) Για πολλές μέρες πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές είναι τα 25 ευρώ που θα έπρεπε να καταβάλουν όσοι νοσηλευτούν στα νοσοκομεία και δεν είναι άποροι ή χρόνια ασθενείς. Κανείς δεν μοιάζει να νοιάζεται για τα 36 ευρώ που ΟΛΟΙ θα δίνουμε ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ για τη ΝΕΡΙΤ μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Και μάλλον θεωρήθηκε φυσιολογικό το ότι έτσι, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα συγκεντρωθεί το ποσό των 190 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η ΝΕΡΙΤ, σύμφωνα με την ίδια κυβέρνηση, θα χρειαστεί 100 εκατομμύρια για τη λειτουργία της. Αν έχετε πάει έστω και μια ημέρα σχολείο θα έχετε ήδη καταλάβει πως τα 90 εκατομμύρια είναι πουρμπουάρ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τις προεκλογικές ανάγκες τις κυβέρνησης ή όπως του αρέσει του Αντώνη του Σαμαρά να λέει «για την αποκατάσταση των αδικιών». Επικαιρότητα - Σάτιρα 3-0.
n
Στον αγώνα για να παραμείνει ακριβή η κυβερνητική τηλεόραση έδωσε το ''παρών'' και η αφρόκρεμα του stand-up του comedy
δ) Ο καταδικασμένος σε ισόβια τρομοκράτης Χριστόδουλος Ξηρός, παίρνει άδεια από τη φυλακή και επειδή τα όργανα του υπουργείου της Δημόσιας της Τάξης έχουν πολύ σοβαρότερες δουλειές να κάνουν, κανείς δεν τον παρακολουθεί και το σκάει ανενόχλητος. Ο δικηγόρος του εμφανίζεται σε παράθυρα, ισχυρίζεται πως ο πελάτης του διάλεξε το δύσκολο δρόμο του σκασιαρχείου από τον εύκολο δρόμο της ισόβιας φυλάκισης και κανείς από τους συνομιλητές του δεν νιώθει την ανάγκη να κλάψει από τα γέλια. Επικαιρότητα - Σάτιρα 4-0.
ε) Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Διαμαντόπουλος, ο οποίος έχει δηλώσει αναρχικός (δηλαδή εχθρός του συστήματος το οποίο, επειδή δεν είναι κανένα κορόιδο, θέλει να ρίξει από μέσα, εισπράττοντας ταυτόχρονα τον μισθό που το σύστημα του δίνει) ντύνεται παπάς σε ένα τοπικό καρναβάλι. Αρχιερείς, ντυμένοι με ρούχα που θα ντρέπονταν να βάλει και ο Γιάννης ο Φλωρινιώτης, τον εγκαλούν ισχυριζόμενοι πως προσβάλει τη θρησκεία τους. Το κόμμα του, στου οποίου τα γραφεία οι καθαρίστριες κάνουν διπλοβάρδιες προκειμένου να σφουγγαρίζουν τα σάλια που τρέχουν ποτάμι στην προοπτική της εξουσίας, του τραβάει το αυτί. Ταυτόχρονα υπερασπίζεται το δικαίωμά του στη σάτιρα, δικαίωμα που είχε αρνηθεί σε αυτούς που κορόιδευαν τη Ζωή την Κωνσταντοπούλου. Σαν όλα τα παραπάνω να μην ήταν αρκετά αστεία, η βουλευτής της ΝΔ Αντωνίου, που συμμετείχε στο καρναβάλι, εκδίδει ανακοίνωση στην οποία καταδικάζει το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, αδιαφορώντας για το ότι όσοι διασκεδάζουμε παρακολουθώντας δελτία ειδήσεων την είδαμε να απολαμβάνει τη μεταμφίεσή του και την ακούσαμε να τον επαινεί για τη συμμετοχή του στο τοπικό έθιμο. Επικαιρότητα - Σάτιρα 5-0.
Κι όπως θα έλεγε και ο άνθρωπος του οποίου η γραφική υστερία μάς συγκίνησε όλους πριν από 10 χρόνια: Δεν περιγράφω άλλο.

Ο Μάνος o Βουλαρίνος γεννήθηκε, πήγε σχολείο, πήγε για λίγο στην Πάντειο αλλά βαρέθηκε

Δεν υπάρχουν σχόλια: