Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Τα 7 στοιχεία που χρειάζεται το σώμα μας για να μην παίρνει εύκολα κιλά

Τα 7 στοιχεία που χρειάζεται το σώμα μας για να μην παίρνει εύκολα κιλάΌσα πρέπει να ξέρεις για τη σωστή διατροφή.
Το σώμα χρειάζεται 7 στοιχεία για να διατηρείται υγιές, γεμάτο ενέργεια και να μπορεί να μεταβολίζει σωστά όσα τρώμε.

Οι υδατάνθρακες: Οι απλοί υδατάνθρακες (κοινώς λεγόμενοι και σάκχαρα) περιέχονται σε λευκή ζάχαρη, μέλι, σιρόπι καλαμποκιού, φρουκτόζη. 
Η γρήγορη απορρόφησή τους από το αίμα δίνει μια πρόσκαιρη ενέργεια στον οργανισμό η οποία ακολουθείται από μια εξίσου εντυπωσιακή «πτώση». 
Επιπλέον η...
απαίτηση για γρήγορη παραγωγή ινσουλίνης ( της ορμόνης που ρυθμίζει την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα) μπορεί να κουράσει το πάγκρεας. 
Οι σύνθετοι υδατάνθρακες βρίσκονται στα δημητριακά, τους καρπούς και τα λαχανικά. Απορροφώνται αργά από το αίμα δίνοντας μια σταθερή ενέργεια στο σώμα χωρίς να επιβαρύνουν το πάγκρεας.
Οι πρωτεΐνες: Απαραίτητες για τα όργανα, τους μύες, τα κόκαλα, τα δόντια, το δέρμα, τα νύχια, τα μαλλιά. 
Το σώμα χρειάζεται τις πρωτεΐνες για το χτίσιμο του σκελετού, τη συντήρηση αλλά και την επανόρθωση των ιστών του. 
Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από 22 στοιχεία που λέγονται αμινοξέα. Από αυτά τα 9 έχουν ουσιώδη σημασία για τον ανθρώπινο οργανισμό και επειδή δεν παράγονται από το σώμα πρέπει να αναζητούνται στις τροφές. 
Οι ζωικές πρωτεΐνες έχουν όλα τα βασικά αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα μας. Έχουν ειπωθεί πολλά για την εμπορική μαζική παραγωγή κρέατος και τον τρόπο εκτροφής των ζώων (αντιβιοτικά και στεροειδή), ενώ έχει «κατηγορηθεί» και η υπερβολική κατανάλωση κρέατος σαν αποκλειστική τροφική επιλογή λόγω των επιβαρύνσεων που προκαλεί στον άνθρωπο ( Η υπεροξείδωση και τα κορεσμένα λίπη ευθύνονται για προβλήματα υγείας). 
Αν επιλέξετε λοιπόν μια τέτοια διατροφή πρέπει να λαμβάνετε παράλληλα και τροφές αλκαλικές για ισορροπία. 
Προσπαθήστε να αγοράζετε κρέας από κάποια ευσυνείδητη εταιρεία που τρέφει τα ζώα της με οικολογικά παραγόμενες τροφές. 
Οι φυτικές πρωτεΐνες περιέχουν αμινοξέα με διαφορετική σύσταση (καρποί, φασόλια) αλληλοσυμπληρώνονται και είναι αξιόπιστες πηγές πρωτεΐνης. Δεν χρειάζεται να συνυπάρχουν στο ίδιο γεύμα καθώς το σώμα αποθηκεύει τα αμινοξέα τους και τα ανασύρει από τις δεξαμενές τροφοδοσίας του όταν θέλει να κάνει πλήρεις πρωτεΐνες. Και οι φυτικές πρωτεΐνες χρειάζονται εξισορρόπηση με αλκαλικές τροφές.
Τα λίπη και τα έλαια: Αποτελούν συστατικά υψίστης δομικής σημασίας για τις μεμβράνες που περιβάλλουν τα τρισεκατομμύρια των κυττάρων. 
Εξαιρετικά απαραίτητη πηγή ενέργειας για το σώμα χτίζουν και συντηρούν υγιή κύτταρα. Χωρίζονται στα κορεσμένα και στα ακόρεστα λίπη. Τα κορεσμένα βρίσκονται στα ζωικά προϊόντα και έχουν την τάση να εισχωρούν σε κύτταρα, όργανα και αρτηρίες. 
Η υπερβολική πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα υγείας. 
Τα ακόρεστα λίπη βρίσκονται στα καρύδια, τους σπόρους και τα λαχανικά (π.χ. καλαμπόκι, ελιές). Αυτά τα λίπη κυκλοφορούν σε υγρή μορφή μέσα στο σώμα και επιτρέπουν στα μόρια ανάμεσα στις κυτταρικές μεμβράνες να έχουν επαφή ή να την διακόπτουν καθώς εκπληρώνουν τη λειτουργία της μεταφοράς χημικών στοιχείων. 
Η υπερβολή και σε αυτή την περίπτωση είναι προβληματική.
Τα μέταλλα: Ρυθμίζουν την όξινη-αλκαλική ισορροπία, την ορμονική, την ενζυματική δραστηριότητα, την καλή νευρική λειτουργία και τη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα. Απαραίτητα σε κόκαλα, δόντια, μύες και όλο το σώμα.
Οι βιταμίνες: είναι υπεύθυνες για τον μεταβολισμό πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων. Χτίζουν τους ιστούς και είναι απαραίτητες για την κυτταρική ανταλλαγή ενέργειας. 
Πρέπει λοιπόν να λαμβάνονται ποσότητες βιταμινών όλων των ειδών με τις τροφές.
Τα ενζυμα: Ρυθμίζουν τις χημικές δραστηριότητες σε όλους τους ζώντες οργανισμούς. 
Απαραίτητα για τη διάσπαση, πέψη και αφομοίωση πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων. 
Βρίσκονται στα φρέσκα και ανεπεξέργαστα τρόφιμα. Τα μικροκύματα, το μαγείρεμα και η ακτινοβολία καταστρέφουν τα ένζυμα των τροφών.
Το νερό: Είναι ζωτικό στοιχείο για όλες τις λειτουργίες του σώματος μεταξύ των οποίων η κίνηση, η πέψη και την ρύθμιση της θερμοκρασίας. Άλλωστε το 80% του σώματος αποτελείται από νερό!
Βασικό για το μεταβολισμό, τη μεταφορά και το κάψιμο του λίπους και την απομάκρυνση των τοξινών.

Βρείτε τα 7 στοιχεία στις τροφές
Υδατάνθρακες: ολόκληροι καρποί, όσπρια, λαχανικά, σπόροι, φρούτα
Πρωτεϊνες: φασόλια, προϊόντα από όσπρια, ψάρια, κρέας, αβγά, σπόροι, γαλακτοκομικά.
Λίπη-έλαια: μαγειρικά έλαια, φυστικοβούτυρο, μαργαρίνες, βούτυρο, ξηροί καρποί, ζωικά προϊόντα.
Μέταλλα: αλάτι, ψάρι, κρέας, λαχανικά.
Βιταμίνες: λαχανικά, φρούτα
Ένζυμα: Μαγιά, ωμά φρούτα και λαχανικά
Νερό: Πόσιμο νερό, φρούτα και λαχανικά

Δεν υπάρχουν σχόλια: