Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Ποιοί θέλουν να «φάνε» τον Βενιζέλο - Ποιος πάει για διάδοχος στο ΠΑΣΟΚ

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στην κυβέρνηση, η επιστολή που έστειλαν χθές το βράδυ στον Ευάγγελο Βενιζέλο βουλευτές και στελέχη του κόμματος εκ των οποίων βουλευτές και πρώην υφυπουργοί: 

Οι Φίλιππος Σαχινίδης, Γιώργος Ντόλιος, Θάνος Μωραίτης, Γιώργος Πεταλωτής που ζητούν να συγκληθεί άμεσα η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή.
Τα στελέχη μιλούν για τις « τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις» που «με την πυκνότητα και τη σοβαρότητά τους, επιβάλλουν τη συζήτησή τους στο κορυφαίο, θεσμικό, συλλογικό, κομματικό όργανο». Δεν αναφέρουν ωστόσο για ποιες ακριβώς εξελίξεις μιλούν.
Θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ...

Πρόκειται για την πρώτη δημόσια επίθεση παπανδρεϊκών στο ΠΑΣΟΚ οι οποίοι παρασκηνιακά αμφιβητούν τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αμφισβητούν το δικαίωμά του να αποφασίζει για τις μελλοντικές πολιτικές συνεργασίες χωρίς διαβούλευση στο εσωτερικό του κόμματος και θέτουν έμμεσα θέμα ηγεσίας.
«Ο Ευ.Βενιζέλος έχει λάβει αποφάσεις για τη στρατηγική του κόμματος, οι οποίες ουδέποτε συζητήθηκαν στο ΠΑΣΟΚ και στα όργανα» αναφέρουν οι «αντάρτες» στις κατ’ιδίαν συζητήσεις.

Αναφέρουν ότι δε ζητούν τίποτα πέρα από το αυτονόητο, που θα έπρεπε να έχει γίνει προ πολλού: τη συνεδρίαση των οργάνων και τη λήψη αποφάσεων από αυτό. «Η Κεντρική Επιτροπή δεν έχει συνεδριάσει ούτε μία φορά για να συζητήσει και να λάβει πολιτικές αποφάσεις, εκτός από μια φορά για τυπικούς λόγους εκλογής κάποιων οργάνων. Έχουμε μία προγραμματική συμφωνία με τη Ν.Δ, η οποία δεν εγκρίθηκε από πουθενά και δεν έχει καμία νομιμοποίηση από το ΠΑΣΟΚ».

Άλλο στέλεχος από τους υπογράφοντες, αναφέρει ότι δεν μπορεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος να αποφασίζει μόνος του για το ΠΑΣΟΚ, ερήμην του ΠΑΣΟΚ. «Όσοι απομείναμε ακόμα και όσοι μας αφορά, οφείλουμε και πρέπει να έχουμε λόγο» λέει και ρωτάει:
«Με ποιο δικαίωμα αποφάσισε να υποκαταστήσει το ΠΑΣΟΚ με τους «58» ο Βενιζέλος; Από πού και ως που φέρεται ως ειλημμένη απόφαση ότι δεν θα κατέβουμε ως ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές;» .Τα ερωτήματα αυτά τα συμμερίζονται αρκετοί και δηλώνουν ότι σκοπεύουν να ζητήσουν άμεσα απαντήσεις από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Παρόμοιες θέσεις έχουν κι άλλοι, όπως ο Μιχάλης Καρχιμάκης και η κίνηση του, ο οποίος σε συζητήσεις αναφέρει και αυτός ότι « είναι απαράδεκτο να κατέβουμε στις ευρωεκλογές και στα ψηφοδέλτιά μας να μην έχουμε τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ, αλλά τα σύμβολα των ευρωπαίων σοσιαλιστών».
Κινήσεις για αλλαγή ηγεσίας
Υπόγειες κινήσεις γίνονται στο ΠΑΣΟΚ αμφισβήτισης του Ευάγγελου Βενιζέλου. Δεν είναι λίγα τα στελέχη του κινήματος που θα επιθυμούσαν αλλαγή ηγεσίας πριν τις προσεχείς εκλογές με ταυτόχρονη απομάκρυνση του ΠΑΣΟΚ από την συγκυβέρνηση ώστε να περισωθεί το κόμμα εκλογικά.

Μια σκληρή ομάδα παπανδρεϊκών βουλευτών και στελεχών, παρότι συμμετέχει στα κομματικά όργανα και στις επιτροπές της Βουλής, σχεδιάζει ήδη την επόμενη ημέρα. Ολοι γνωρίζουν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος δύσκολα θα αποχωριστεί την εξουσία του κόμματος και δεν πρόκειται να παραχωρήσει την ηγετική καρέκλα αμαχητί. «Εξάλλου η εμμονή του να τοποθετηθεί αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε αυτόν ακριβώς το στόχο», αναφέρει επώνυμος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, «να αγκιστρωθεί στη θέση ώστε να μην αμφισβητηθεί εσωκομματικά».

Οι ελπίδες των εσωκομματικών αντιπάλων του Ευάγγελου Βενιζέλου στρέφονται στον Φίλιππο Σαχινίδη, ο οποίος διαθέτει υπουργική προϋπηρεσία και έχει καλή κοινοβουλευτική παρουσία. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών δεν δείχνει προς το παρόν να βιάζεται και κάνει προσεκτικές κινήσεις.
Εσωκομματική μάχη μετά τις ευρωεκλογές
Οι κινήσεις αμφισβήτισης στο πρόσωπο του Ευάγγελου Βενιζέλου θα ενταθούν μετά τις ευρωεκλογές αφού αναμένεται ότι το ΠΑΣΟΚ ενδέχεται να είναι 4ο ή και 5ο κόμμα. Ενδεχόμενη εκλογική αποδοκιμασία ή βαριά ήττα στις ευρωεκλογές θα κινήσει άμεσα τα αντανακλαστικά του κόμματος και για το ενδεχόμενο αυτό οι επίδοξοι μνηστήρες ετοιμάζονται.

Σε περίπτωση που οι βουλευτικές εκλογές γίνουν πρόωρα πριν τις ευρωεκλογές του Μαίου τότε θεωρείται δύσκολο για τους εσωκομματικούς αντιπάλους του κ. Βενιζέλου να προλάβουν να τον ανατρέψουν αφού η χώρα μας αναλαμβάνει την ευρωπαϊκή προεδρία και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών θα έχει αναβαθμισμένο ρόλο.

Ο ρόλος Παπανδρέου
Ο Γιώργος Παπανδρέου παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και συνομιλεί με όλους τους εσωκομματικούς «αντάρτες». Πιστεύει ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν κατάφερε να στηρίξει εκλογικά το ΠΑΣΟΚ και ότι έχει σχέδια να το μεταλλάξει σε άλλο κόμμα. Ανάμεσα στους δύο άνδρες υπάρχει άβυσσος και είναι βέβαιο ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα κινηθεί έντονα παρακσηνιακά προκειμένου να διαφυλάξει το λογότυπο ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του.


arouraios.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: