Το θέµα αναδείχθηκε αιφνιδίως σε κυριακάτικο ρεπορτάζ (σ.σ.: στην εφηµερίδα «Το Βήµα») και προκάλεσε τον θυµό του κ. Καραµανλή! Αυτό τουλάχιστον βεβαιώνουν οι πιο στενοί εκ των συνεργατών του. Ο λόγος; Εκτιµάται από αυτούς ότι κάποιοι στο επιτελείο του κ. Σαµαρά, ψάχνοντας τρόπο να απαλλαγούν προσεχώς από τον κ. Γιάννη Στουρνάρα, καλλιεργούν µε διαρροές το ενδεχόµενο της κατάργησης του «συµφώνου συµβίωσης» µε τον «τσάρο» εξαιτίας ενός βέτο από τον κ. Καραµανλή…
ΑΝΤΙΠΑΘΕΙΑ. Ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί, λοιπόν, ότι µάλλον γίνεται µια προσπάθεια να του φορτωθεί από την ηγεσία της κυβέρνησης µια «απαλλαγή» της από τον κ. Στουρνάρα, τον οποίο δυσκολεύεται εξαιρετικά πλέον να… χωνέψει το «γαλαζοπράσινο» κυβερνητικό σύστηµα. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι προσωπικά ο κ. Σαµαράς δεν θα ήθελε κατ’ αρχήν αυτή την «απαλλαγή», γνωρίζοντας και ότι ο ευρωπαϊκός παράγων ευνοεί τη διατήρηση του υπουργού Οικονοµικών στη σηµερινή θέση του.
Είναι έτσι; Είναι βάσιµες οι υποψίες του κ. Καραµανλή; Γεγονός είναι πάντως ότι α) ο πρώην πρωθυπουργός τρέφει παγίως βαθιά πολιτική αντιπάθεια προς τον «άνθρωπο του Κώστα Σηµίτη», Γιάννη Στουρνάρα, και β) ο ίδιος ο κ. Καραµανλής διαβεβαιώνει τώρα τους πάντες ότι ουδέποτε και σε καµία συζήτησή του µε οποιονδήποτε (ούτε προσφάτως µε την Ντόρα Μπακογιάννη) διατύπωσε τη διάζευξη «ή εγώ ή ο Στουρνάρας» σε ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.∆.
Συµπέρασµα «καραµανλικό»: Κάποιοι από ψηλά θέλουν να τον χρησιµοποιήσουν για να «καθαρίσουν» τον υπουργό Οικονοµικών, που τους έχει γίνει µεγάλο βάρος - και επιπλέον προκαλεί ταχυκαρδίες στον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος επιζητεί µανιωδώς την… απο-Στουρναροποίηση του ΠΑΣΟΚ.
ΠΡΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟ. Εννοείται ότι τα «πουλάκια» στο Μαξίµου αρνούνται αυτά που υποστηρίζει η πλευρά του κ. Καραµανλή. Κάποιοι, µάλιστα, δείχνουν πονηρά και προς την κατεύθυνση του Ευ. Βενιζέλου. Και κάποιοι άλλοι, µάστορες των παρασκηνίων, διατυπώνουν µια άλλη εκδοχή: Μήπως ένα «ζήτηµα Στουρνάρα», αληθινό ή όχι, θα έδινε την καλή ευκαιρία στον κ. Καραµανλή να δικαιολογήσει µια απόφασή του να µην κατεβεί υποψήφιος στις επόµενες εκλογές; Γνωστό είναι, άλλωστε, όπως λένε, ότι ο πρώην πρωθυπουργός το σκέφτεται αυτό σοβαρά πλέον. Σ’ αυτό ήρθε ήδη µια απάντηση από την καραµανλική «φρουρά»: Αυτό θα µπορούσε να κουβεντιάζεται, έστω ως πιθανότητα θεωρητικώς, µόνο αν ήµασταν σε περίοδο πολύ κοντινή σε βουλευτικές εκλογές. Για ποιον λόγο, λένε, να τίθεται αυτή την ώρα τέτοιο θέµα από πλευράς Καραµανλή;
Ας σηµειωθεί ότι σε συζητήσεις µε στενούς συνεργάτες του, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.∆. αρνείται πεισµατικά και σήµερα την περίπτωση επανόδου του σε ηγετικό ρόλο είτε σε «γαλάζιο» σχήµα είτε σε διακοµµατική κυβερνητική σύνθεση. Και αιτιολογεί την απόφασή του αυτή µε το ότι, κατά την άποψή του, δεν υπάρχει στη δηµόσια σκηνή σήµερα ούτε κατάλληλο θεσµικό πλαίσιο, ούτε πολιτικές και οικονοµικές δυνάµεις αληθινά ικανές και πρόθυµες για σοβαρό ανορθωτικό έργο.
ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ. Από το περιβάλλον του κ. Καραµανλή, πάντως, τονίζεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός παρακολουθεί τις εξελίξεις επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στο κατά πόσον µπορεί να διατηρηθεί σταθερή η κυβέρνηση καθ’ οδόν προς τις ευρωεκλογές του ερχόµενου Μαΐου. Κι αυτό το εξαρτά από τον βαθµό πιέσεων της τρόικας και βεβαίως από τη βούληση του Βερολίνου για στήριξη της κυβέρνησης του κ. Σαµαρά. Πάντως, λένε, ο κ. Καραµανλής δεν είναι και τόσο αισιόδοξος για τις εξελίξεις µετά τα προσεχή, εντός του 2014, εκλογικά αποτελέσµατα.
Η «επόµενη ηµέρα» θα είναι δύσκολη, εκτιµά, αλλά δεν αποκαλύπτει στους συνοµιλητές του ποια κατά τη γνώµη του θα ήταν τα πιθανότερα κυβερνητικά σχήµατα µετεκλογικά. ∆εν θεωρεί, πάντως, σε καµία περίπτωση δηµοκρατικά οµαλή και αποδοτική την ανάθεση πρωθυπουργίας «εκτάκτως» σε µη πολιτικά πρόσωπα, τύπου Παπαδήµου, Πικραµµένου και Στουρνάρα. Αλλά, για την ώρα, αυτό που φοβάται είναι το ενδεχόµενο κοινωνικών εκρήξεων και πολιτικών ατυχηµάτων εξαιτίας της διαρκούς λιτότητας που επιβάλλει η µνηµονιακή πολιτική.
Του Κ. Ι. Αγγελόπουλου
Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ