Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Τζον Κατσιματίδης: Ένας ελληνοαμερικανός κροίσος διεκδικεί τον «θρόνο» της Νέας Υόρκης

tzon-katsimatidis-enas-ellinoamerikanos-kroisos-diekdikei-ton-throno-tis-neas-yorkis  ΑΠΟ  ΓΙΟΣ  ΦΑΡΟΦΥΛΑΚΑ  ΣΤΗ  ΝΙΣΥΡΟ…  ΜΕΓΙΣΤΑΝΑΣ  ΣΤΙΣ  ΗΠΑ  

Γεννήθηκε στη Νίσυρο, μεγάλωσε σε μια φτωχογειτονιά του Χάρλεμ και σήμερα με περιουσία που ξεπερνά τα τρία δισ. δολάρια φιγουράρει στην 132η θέση στη λίστα του περιοδικού Forbes με τους 400 πλουσιότερους Αμερικανούς
Ο ομογενής κροίσος, Τζον Κατσιματίδης, ο οποίος κατάφερε με σκληρή δουλειά και επιχειρηματικό πνεύμα να δημιουργήσει έναν από τους μεγαλύτερους κολοσσούς στη Νέα Υόρκη, επιδιώκει πλέον να διαδεχτεί στο ανώτατο αξίωμα της αμερικανικής μεγαλούπολης, τον επίσης δισεκατομμυριούχο, Μάικλ Μπλούμπεργκ.
Από το Χάρλεμ... στην ακριβότερη συνοικία του Μανχάταν...


O αυτοδημιούργητος μεγιστάνας γεννήθηκε το 1948 στη Νίσυρο και λίγους μήνες αργότερα η οικογένειά του μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Με λίγα χρήματα στη τσέπη και γνωρίζοντας ελάχιστες λέξεις στα αγγλικά, οι γονείς του εγκαταστάθηκαν στο Χάρλεμ. Ο πατέρας του δούλεψε σκληρά ενώ η μητέρα του έμεινε σπίτι για να τον φροντίσει. Ο ίδιος φοίτησε στο δημόσιο σχολείο ενώ η αγάπη του για τη μηχανική τον οδήγησε στο Τεχνικό Λύκειο του Μπρούκλιν και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, για να σπουδάσει Μηχανολογία.

Παράλληλα εργάστηκε στο παντοπωλείο ενός οικογενειακού φίλου στο Μανχάταν, το οποίο όμως αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα. Το 1969 παίρνει τη μεγάλη απόφαση και αγοράζει το κατάστημα με την επωνυμία Red Apple. Μόλις τρία χρόνια μετά, σε ηλικία 24 ετών, είχε ήδη στην κατοχή του 10 καταστήματα με συνολικό τζίρο 25 εκατ. ευρώ το χρόνο. Εγκαταλείπει οριστικά τις σπουδές του και αναζητά νέες επενδύσεις.

Το 1977 αρχίζει να δραστηριοποιείται στην κτηματαγορά του Μανχάταν και μέσα σε πέντε χρόνια καταφέρνει να κερδίσει επιπλέον 100 εκατ. δολάρια τα οποία επενδύει για τη «γιγάντωση» της επιχείρησής Red Apple. Το 1986 εξαγοράζει και τη γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ Gristedes και επεκτείνει τις δραστηριότητές του και σε άλλους τομείς.

Σήμερα, ο Τζον Κατσιματίδης έχει στην κατοχή του, μεταξύ άλλων, το πετρελαϊκό διυλιστήριο United Oil και ένα δίκτυο 400 περίπου πρατηρίων υγρών καυσίμων με την επωνυμία Kwik-Fill στη Νέα Υόρκη, στην Πενσυλβάνια και στο Οχάιο ενώ ασχολείται και με τα μέσα ενημέρωσης, εκδίδοντας την ελληνοαμερικανική εφημερίδα «Hellenic Times», η οποία κυκλοφορεί στις ΗΠΑ. Ο όμιλος επιχειρήσεων του Τζον Κατσιματίδη καταγράφει ετησίως πωλήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων και απασχολεί περισσότερους από 8.500 εργαζομένους.

Ο Κατσιματίδης παντρεύτηκε το 1988, για δεύτερη φορά, την γραμματέα του, Μάργκο Βοντερσάαρ, με την οποία απέκτησε δυο παιδιά. Kαπνίζει μόνο πούρα, μένει στην ακριβότερη περιοχή του Μανχάταν και διαθέτει ιδιωτικό τζετ με το οποίο επισκέπτεται την Ελλάδα μία φορά το χρόνο. Άλλωστε, όπως έχει αναφέρει ο ίδιος σε συνέντευξή του, αν και έχει μεγαλώσει στην Αμερική, στην πραγματικότητα έχει ελληνική καρδιά.


Η οικογένεια Κλίντον και η υποψηφιότητα με τους... Ρεπουμπλικανούς

Ο ομογενής επιχειρηματίας υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής των Δημοκρατικών επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον καθώς είχε αναπτύξει στενές φιλικές σχέσεις με την οικογένεια του τότε αμερικανικού προέδρου. Ωστόσο, το 2007 έκανε πολιτική στροφή και πέρασε στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων.

Δύο χρόνια αργότερα ο Τζον Κατσιματίδης επιδίωξε να διεκδικήσει τη δημαρχεία της Νέας Υόρκης από τον Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος όμως, το 2009 κατάφερε, με την αλλαγή νομοθεσίας, να επανεκλεγεί για τρίτη συνεχόμενη θητεία.

«Μεγάλωσα σ' αυτές τις γειτονιές, μορφώθηκα στα δημόσια σχολεία τους και άνοιξα ένα μικρό παντοπωλείο με πελατεία τους κατοίκους τους. Σήμερα, στα 64 μου χρόνια, ανακοινώνω επισήμως την υποψηφιότητά μου για δήμαρχος της Νέας Υόρκης. Μπαίνω στην κούρσα ως βέρος Νεοϋορκέζος», είπε ο ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας ανακοινώνοντας, πριν μερικές ημέρες, την υποψηφιότητά του για τις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον επόμενο Νοέμβριο.


Ο κ. Κατσιματίδης δήλωσε ότι κατάφερε να αγγίξει την κορυφή και τώρα θέλει να βοηθήσει με κάθε τρόπο την πόλη της Νέας Υόρκης. Ξοδεύει εκατομμύρια δολάρια για την προεκλογική του εκστρατεία και έχει συγκεντρώσει δίπλα του ένα επιτελείο συμβούλων, οι οποίοι θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν στη νίκη των εκλογών.


Το αν θα καταφέρει τελικά να πραγματοποιήσει το μόνο ανεκπλήρωτο όνειρό του, θα το διαπιστώσουμε σε λίγους μήνες...


Γ.Κ
newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια: