Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Συμφωνία των αρχηγών για δέσμη μέτρων προς τους αγρότες

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: «Ο,ΤΙ  ΦΟΡΟΥΣ ΠΑΙΡΝΑΜΕ, ΘΑ  ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ»

Συμφωνία επετεύχθει στη σύσκεψη του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης για δέσμη μέτρων προς τους αγρότες, ενώ επί τάπητος έπεσαν και άλλα ανοιχτά μέτωπα, όπως η φορολόγιση στα ακίνητα...
Εξερχόμενος από τη σύσκεψη, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε ότι ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τα θέματα της οικονομίας, τη συνόδου κορυφής και για το Eurogroup...
«Μιλήσαμε για διάφορα θέματα, η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα. Συζητήσαμε για την οικονομία, την αυριανή σύνοδο, το Eurogroup και το Ecofin καθώς και για το φορολογικό».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη φορολογία στα ακίνητα ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι «κάναμε μία απλή συζήτηση. Δεν βιαζόμαστε, έχουμε ακόμα χρόνο», τόνισε και την ίδια ώρα διέψευσε όλα τα σενάρια που ακούγονται.
«Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι δεν ισχύουν τα σενάρια που ακούγονται. Ό,τι παίρναμε, θα παίρνουμε».


Κουβέλης: Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας


Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι έγινε συζήτηση για την παρουσία του πρωθυπουργού στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής.

Ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι από την πλευρά του πίεσε περισσότερο για να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ζήτησε όπως είπε τη λήψη άμεσων έκτακτων μέτρων για τους ανέργους καθώς και για την αναθέρμανση της αγοράς.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για τη φορολογία στα ακίνητα, ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι έγινε μια γενική συζήτηση, υπογραμμίζοντας πως «δεν μπήκαμε σε λεπτομέριες. Να είστε όμως σίγουροι ότι η τελική ρύθμιση θα είναι εκείνη που θα ελαφρύνει τους πολίτες».


Βενιζέλος: «Στόχος μας είναι να πληρώνουν πολλοί, λιγότερα»

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για συμφωνία μεταξύ των αρχηγών για το πακέτο μέτρων που θα προταθεί στους αγρότες, λέγοντας «είναι μία προοπτική για τα νέα παιδιά να αφήσουν τις πόλεις και να βρεθούν στην ύπαιθρο».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην αυριανή παρουσία του Αντώνη Σαμαρά στη Σύνοδο η οποία -όπως είπε- είναι πάρα πολύ σημαντική, αφού η απόφασή της θα δώσει ώθηση στην Ελληνική οικονομία. «Προτεραιότητά μας είναι να ξεκινήσουν τα μεγάλα έργα όπως για παράδειγμα τα οδικά».

Ερωτηθής και ο ίδιος για τη φορολογία των ακινήτων ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «δεν πρέπει να δίνει κανείς βάση στα σενάρια. Στόχος μας είναι να πληρώνουν πολλοί, λιγότερα». Και πρόσθεσε ότι ο «νέος ενιαίος φόρος θα είναι ελαφρύτερος και καλύτερος από τον υφιστάμενο».

Δέσμη μέτρων για τους αγρότες 

Πριν τις 8 αναχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα λυθούν τα προβλήματα των αγροτών και δεν θα υπάρχουν πλέον μπλόκα, ανακοινώνοντας παράλληλα τη συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων για εξειδικευμένα μέτρα.

Πιο συγκεκριμένα

αυξάνεται το συνολικό ποσό της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κατά 30 εκατομμύρια ευρώ, παρά τις δεσμεύσεις του μνημονίου,
 περιορίζεται ο αριθμός των δικαιούχων των επιστροφών ΦΠΑ κατά 60.000 αυξάνοντας το τελικό ποσό για τους δικαιούχους, 
δίνεται η δυνατότητα για χρήση φθηνού ηλεκτρικού ρεύματος στους αγρότες, πιθανότατα από 1ης Ιουλίου, 
προχωράει η ρύθμιση για τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται από την πρώην Αγροτική Τράπεζα, ενώ 
θα δίνονται δάνεια με χαμηλό επιτόκιο και εγγυητικές επιστολές σε αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε προγράμματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.  

Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη


Στο τραπέζι της σύσκεψης των εταίρων, πέρα από τους αγρότες και τα ζητήματα της φορολογίας, στο τραπέζι έπεσε το θέμα των ναυπηγείων αλλά, η επανεκκίνηση των οδικών έργων αλλά και οι αποκρατικοποιήσεις. 
newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια: