Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Οι τρομοκράτες “οργανώνονται” και οι πολιτικοί τσακώνονται


Τουλάχιστον τέσσερα ακόμη άτομα που εμπλέκονται στην τρομοκρατία με συμμετοχή στους Πυρήνες της Φωτιάς, αναζητά η αστυνομία και πλέον ψάχνει στον κύκλο των τεσσάρων συλληφθέντων για τη ληστεία στον Βελβεντό.
Πρόκειται για τρεις άνδρες και μια κοντόσωμη γυναίκα που ενδεχομένως  ήταν κι αυτοί στη ληστεία της Κοζάνης. 
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ειδικά η γυναίκα μπορεί να συνδεθεί με την βομβιστική επίθεση στο εμπορικό κέντρο The Mall. Άλλωστε, οι κάμερες είχαν δείξει το άτομο που άφησε τη βόμβα και είχε ειπωθεί τότε ότι μπορεί να ήταν και γυναίκα.
Αργά χθες το βράδυ η αντιτρομοκρατική εντόπισε διαμέρισμα στο...
Μαρούσι και εκτιμά ότι πρόκειται για κρησφύγετο της οργάνωσης, που φέρονται ως μέλη της οι συλληφθέντες. Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα της Αντιτρομοκρατικής στο διαμέρισμα, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό αν έχει βρεθεί κάτι μέχρι στιγμής. Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις από την αστυνομία.
Επίσης, δεν αποκλείει η Αντιτρομοκρατική τη συμμετοχή των συλληφθέντων αλλά και κάποιων από τους καταζητούμενους, στην προσπάθεια εμπρησμού στο μετρό στο Αιγάλεω. Δε θεωρούν ότι οι Πυρήνες είναι αυτοί που επιτέθηκαν στα γραφεία της ΝΔ, αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτε.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτυχία της σύλληψης των τεσσάρων ατόμων στην Κοζάνη, ίσως να μην ήταν και τόσο τυχαίο γεγονός. Οι φήμες λένε ότι κάποιοι από αυτούς παρακολουθούνταν από την Αθήνα και οι αστυνομικοί περίμεναν πότε θα κάνουν το χτύπημα που σχεδίαζαν.
Από τις μέχρι τώρα έρευνες προέκυψε κατ’ αρχάς ότι τα όπλα ήταν καθαρά, δεν είχαν δηλαδή ξαναχρησιμοποιηθεί, κάτι που σημαίνει ότι το οπλοστάσιο των Πυρήνων είναι μεγάλο.
Επίσης, εκτιμάται ότι υπάρχουν αρκετές γιάφκες και στη Βόρεια Ελλάδα. Στο μεταξύ, τα αποτυπώματα του Νίκου Ρωμανού, του 20χρονου φίλου του Αλέξη Γρηγορόπουλου το 2008, βρέθηκαν σε δύο γιάφκες σε Καλλιθέα και Βόλο, κάτι που σημαίνει ότι ο Ρωμανός θα έχει και κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική ενέργεια.
Αυτό που προκαλεί, πάντως, εντύπωση είναι το νεαρό της ηλικίας των τρομοκρατών – ληστών. Παιδιά 20-25 ετών που τολμάνε να κάνουν τέτοιες ληστείες, με ένα απίστευτο οπλοστάσιο. Ωστόσο, λέγεται ότι η ίδια ομάδα πιθανότατα έκανε τη ληστεία στην πόλη Φιλώτας της Φλώρινας καθώς με πανομοιότυπο τρόπο έσπασαν με βαριοπούλες τα τζάμια της τράπεζας ενώ η γυναίκα ήταν έξω και έδιωχνε τον κόσμο. Ότι έγινε δηλαδή και στον Βελβεντό.
Αυτά τα παιδαρέλια, γόνοι σχετικά εύπορων οικογενειών με σπίτια στα βόρεια προάστια, με γονείς μορφωμένους και οι ίδιοι φοιτητές, πήραν τα όπλα και αποφάσισαν να αλλάξουν τον κόσμο απαλλοτριώνοντας τράπεζες. Και η οργή στο πρόσωπό τους δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα και υπάρχουν κι άλλοι τέτοιοι νέοι που σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο.
Ό,τι όμως κι αν είναι, ό,τι κι αν έχουν κάνει δεν δικαιολογείται σε καμιά περίπτωση η άσκηση σωματικής βίας σε βάρος τους. Το είχαμε πει από την αρχή ότι έφαγαν πολύ ξύλο, οι μώλωπες και τα μαυρισμένα μάτια δείχνουν άτομα που έχουν κακοποιηθεί. Η Αστυνομία υποστηρίζει ότι χτυπήθηκαν κατά τη διάρκεια της δυναμικής επιχείρησης σύλληψής τους κι επειδή αντιστάθηκαν. Δεν έγινε υπερβολική χρήση βίας, λένε οι αστυνομικοί. Πάντως, αν θέλουμε να είμαστε σοβαρή πολιτεία και χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τότε πρέπει να γίνει έρευνα. Αν κάποιος αποφάσισε να γίνει… ζαρντινιέρα που πέφτουν πάνω οι νεαροί, πρέπει να πληρώσει γι’ αυτό. Και οι χειρότεροι εγκληματίες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν σάκος του μποξ για κανέναν.
Η υπόθεση αυτή προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του Ν. Δένδια και του ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Στις φωτογραφίες των συλληφθέντων για τη ληστεία της Κοζάνης που δημοσίευσε η ΕΛ.ΑΣ., είναι εμφανή τα σημάδια της άγριας κακοποίησης. Τόσο εμφανή μάλιστα, που δεν μπόρεσε να τα κρύψει η προφανής (άτεχνη γαρ…) αλλοίωση των φωτογραφιών. Είναι πια εξαιρετικά δύσκολο ακόμα και για τον πλέον ευνοϊκά διακείμενο στην ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, να πιστέψει ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας. Το πρόσφατο δημοσίευμα του Guardian για τους βασανισμούς των συλληφθέντων της αντιφασιστικής μοτοπορείας, καθώς και η ακόμα πιο πρόσφατη καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης για περιστατικό κακοποίησης νεαρών από αστυνομικούς, δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με γενικευμένο φαινόμενο. Δυστυχώς, θα πρέπει να επαναλάβουμε τα αυτονόητα. Ούτε η ποινική βαρύτητα μιας εγκληματικής πράξης ούτε η όποια ανακριτική σκοπιμότητα μπορούν να δικαιολογήσουν βασανισμούς συλληφθέντων. Τα βασανιστήρια είναι ντροπή για μια δημοκρατική πολιτεία. Απαιτείται η άμεση επέμβαση των δικαστικών αρχών για τη διερεύνηση του περιστατικού» καταλήγει η ανακοίνωση.
Τι απάντησε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης:
“Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ή οποιοσδήποτε άλλος διαθέτει στοιχεία στη διάθεσή του για βασανισμούς συλληφθέντων και όχι για τραυματισμούς τρομοκρατών κατά τη συμπλοκή και την αντίστασή τους – ενέργεια για την οποία μεταξύ άλλων βαρύτατων αδικημάτων επίσης κατηγορούνται – όφειλε ήδη να τα έχει καταθέσει στη Δικαιοσύνη αντί να εκδίδει ανακοινώσεις, ώστε να κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες. Οι οποίοι τρομοκράτες, σημειωτέον, έφεραν βαρύτατο οπλισμό και κρατούσαν όμηρο πολίτη.
Οι υπόλοιποι αφορισμοί, όπως και οι ισοπεδωτικές γενικεύσεις εις βάρος της Ελληνικής Αστυνομίας, με την επίκληση άσχετων με τις συγκεκριμένες συλλήψεις καταγγελιών, είναι εξωφρενικοί αλλά και επικίνδυνοι. Ισχυρισμοί και γενικεύσεις που υιοθετούνται την ίδια ώρα που η ελληνική κοινωνία μάχεται την τρομοκρατία και τις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να έχει για το επίπεδο ζωής όλων των Ελλήνων πολιτών, θέτοντας σε κίνδυνο την προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και την ανοδική πορεία του Τουρισμού.
Και προκαλεί πραγματικά τεράστια εντύπωση ότι το μόνο που επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ να σχολιάσει για τις συλλήψεις τρομοκρατών και ληστών στον Βελβεντό Κοζάνης, ύστερα από τριήμερη σιωπή, ήταν να καταγγείλει την Ελληνική Αστυνομία στο σύνολό της!”.
Έρευνα ζητά και η ΔΗΜΑΡ
Έρευνα και εξηγήσεις για τα παραμορφωμένα από τον ξυλοδαρμό πρόσωπα των συλληφθέντων στην Κοζάνη ζητά με ανακοίνωσή του ο γραμματέας της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης.
Η ανακοίνωσή του έχει ως εξής: «Η τρομοκρατία είναι εχθρός της κοινωνίας και η Δημοκρατία πρέπει να την αποκρούσει αποφασιστικά. Η Δημοκρατία, όμως, δεν εκδικείται. Για τα παραμορφωμένα από τον ξυλοδαρμό πρόσωπα των συλληφθέντων στην Κοζάνη απαιτούνται έρευνα και εξηγήσεις».
Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ.Κεδίκογλου σημείωσε ότι θα γίνει έρευνα για τις καταγγελίες.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ το πρωί της Δευτέρας, ο Σ.Κεδίκογλου είπε  ότι «θα γίνει έρευνα για να διαλευκανθεί πλήρως κάθε καταγγελία» ενώ πρόσθεσε πως : «Δεν μπορεί να γίνονται βασανισμοί σε κανέναν. Είμαστε κράτος δικαίου».
Δεν υπάρχει πρόθεση να καλυφθεί κανείς για οτιδήποτε, ξεκαθάρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στις καταγγελίες περί κακοποίησης των συλληφθέντων για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η υπόθεση είναι στα χέρια της δικαιοσύνης και αν αποδειχθεί βασανισμός οι κυρώσεις του νόμου, όπως είπε, θα είναι αμείλικτες. «Δεν υπάρχει θέμα ανοχής σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων οποιουδήποτε κατηγορουμένου», υπογράμμισε ο υπουργός.
Επισήμανε, ωστόσο, ότι «δεν πρέπει να υιοθετήσουμε άκριτα κάποια άποψη», καθώς «δεν μιλάμε για ένα επεισόδιο εν λευκώ. Μιλάμε για τρομοκράτες βαρύτατα οπλισμένους που είχαν διαπράξει ληστεία».
Κληθείς να σχολιάσει την εικόνα που παρουσιάζουν οι συλληφθέντες στις φωτογραφίες που δημοσιοποίησε η ΕΛ.ΑΣ., σημείωσε ότι του ελέχθη από τις αστυνομικές αρχές πως υπήρξε σκληρότατη συμπλοκή, ενώ για την επεξεργασία που έχουν υποστεί οι φωτογραφίες ανέφερε ότι έγινε, όπως του είπαν, ώστε να προσομοιάζουν οι δράστες με την εικόνα που θα έχει ο μέσος άνθρωπος για να μπορεί κανείς να τους αναγνωρίσει.
Η ανακοίνωση της ΓΑΔΠ Δυτικής Μακεδονίας
«Ανακοινώνεται ότι την 01-02-2013 στη Βέροια, κατά τη διάρκεια σύλληψης τριών δραστών που έφεραν βαρύ οπλισμό (kalashnikov, υποπολυβόλο τύπου scorpion, πιστόλια και επαναληπτική καραμπίνα), που καταδιώκονταν για δύο ένοπλες ληστείες που είχαν διαπράξει το πρωί της 01-02-2013 στο Βελβεντό Κοζάνης καθώς και για αρπαγή ενός ατόμου, επιδιώχθηκε και επιτεύχθηκε ο αποτελεσματικός αφοπλισμός αυτών και η ασφαλής απελευθέρωση του ομήρου, αφού χρησιμοποιήθηκαν τα απολύτως αναγκαία μέτρα που επιβάλλονται για την αυτοπροστασία των αστυνομικών και για τη διαφύλαξη και προστασία των πολιτών, δεδομένου ότι η επιχείρηση σύλληψης εξελίχθηκε στο κεντρικότερο και πλέον πολυσύχναστο σημείο της πόλης της Βέροιας και δεν υπήρξε απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης σύλληψης, προκειμένου να εξουδετερωθούν οι οπλοφορούντες ληστές και να απελευθερωθεί ο όμηρος, ασκήθηκε από τους επιχειρούντες αστυνομικούς, η απολύτως αναγκαία επιτρεπτά δικονομική καταναγκαστική σωματική βία, κατά τη συμπλοκή, τον αφοπλισμό και την εξουδετέρωση της προβληθείσας αντίστασης».


Δεν υπάρχουν σχόλια: