Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Ο Στουρνάρας, τα «στουρνάρια» και οι τζάμπα μάγκες


Είμαστε από τους πρώτους που «σηκώσαμε» από αυτό το βήμα, το λάθος που πάει να γίνει με τους φόρους στα ακίνητα. 

Με συνεχή δημοσιεύματα λέγαμε ξεκάθαρα ότι πρέπει να υπάρξουν ρυθμίσεις που δε θα δημεύουν την ακίνητη περιουσία, που θα είναι δίκαιες και που δεν θα παγιοποιούν την αντίληψη ότι θα πληρώνει πάντα ο «νοικοκύρης», αυτός που έβαλε ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του με απίστευτες θυσίες...

Το antinews δεν δίστασε να επικρίνει τον Γ. Στουρνάρα και την κυβέρνηση για το θέμα, προτού βουλευτές, πολιτευτές και λοιποί «προφήτες» της συμφοράς βγουν μετά από μέρες, όταν «κατάλαβαν» ότι υπάρχει θέμα το οποίο δίνει και… ψηφαλάκια.
Προειδοποιούσαμε και προειδοποιούμε τον κ. Στουρνάρα ότι θα δημιουργήσει μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών. 
Οι ιδιοκτήτες δε θα έχουν να πληρώσουν, άλλωστε σήμερα τον προειδοποίησαν ότι θα του δώσουν τα κλειδιά από τα ακίνητά τους. Γράψαμε με επιχειρήματα ότι δε μπορεί να ζητάς για παράδειγμα φόρο από 270.000 απούλητα σπίτια, ούτε από τα χιλιάδες ξενοίκιαστα γραφεία και καταστήματα. Και πολλώ δε μάλλον από όλα τα ακίνητα εκείνα που έχουν τη μισή αξία από την αντικειμενική που ισχύει και εγκληματικά δεν αλλάζει.
Πολλά είναι τα επιχειρήματα που μπορούμε να βρούμε για να κατηγορήσουμε το οικονομικό επιτελείο ότι δεν έχει φαντασία να βρει λύσεις προκειμένου να καλύψει τη δέσμευση για έσοδα 3 δις ευρώ.
Ρωτάμε, όμως, όλους εκείνους τους λαϊκιστές της συμφοράς, που χτυπάνε το «σαμάρι» για να πονέσει ο… Σαμαράς.
1.  Γνωρίζουν ότι η δέσμευση για Ενιαίο Φόρο Ακινήτων δεν είναι της παρούσας κυβέρνησης; Ότι ουσιαστικά πρόκειται για ένα φόρο που υποσχέθηκε ο Βενιζέλος όταν είχε τη φαεινή ιδέα του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ; Γιατί δηλαδή δεν ξεσήκωσαν τον κόσμο τότε και το κάνουν τώρα; Έχουν άλλους στόχους και σκοπούς και βάζουν μπροστά ένα θέμα, όπως τα ακίνητα, που «πουλάει»;
2.  Γνωρίζουν άραγε ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου προωθούσε το σχετικό νόμο αλλά τον άφησε στη μέση, όπως και πολλά άλλα, και τα βρήκε μπροστά του ως δεσμεύσεις στην τρόικα η κυβέρνηση Σαμαρά;
3.   Η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και μαζί και του φορολογικού καθεστώτος για τα ακίνητα, είναι μνημονιακή υποχρέωση που ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία οι βουλευτές προκειμένου η χώρα να πάρει τη δόση. Γιατί τότε δεν «έσκιζαν τα ρούχα τους» όλοι αυτοί οι δήθεν προστάτες της πατρίδας, των φτωχών, των αδικημένων; Λουφάζουμε στα δύσκολα, και «ξεμυτάμε» όταν θίγεται το σώμα των ψηφοφόρων μας; Όμως, αυτά είναι νοοτροπίες άλλων εποχών, η χώρα δεν έχει πολυτέλειες για να προκαλούνται στην κυβέρνηση προβλήματα, να χτυπιούνται κάτω από τη μέση υπουργοί και να τίθεται εν αμφιβόλω η οικονομική πολιτική που ο ίδιος ο πρωθυπουργός χαράσσει.
Υπάρχει και μια άλλη παράμετρος στο σίριαλ που παίζεται με τίτλο: «Ο Στουρνάρας, τα… στουρνάρια και οι τζάμπα μάγκες».
Όλοι αυτοί που κρίνουν κι επικρίνουν έχουν κάθε δικαίωμα να το κάνουν, αρκεί να είναι κόσμιοι, και κάτι τέτοιο σίγουρα δεν είναι. Μάλλον απωθημένα βγάζουν.
Όλοι αυτοί, λοιπόν, έχουν προτείνει οτιδήποτε αυτές τις ημέρες για τους φόρους στα ακίνητα; Ακούσατε κάποια νηφάλια φωνή να αρθρώνει έστω μια πρόταση, εκτός από άναρθρες κραυγές που βάζουν φωτιά στην κυβέρνηση σε μια στιγμή που κάτι πάει να γίνει; Διότι να κάνεις σαμποτάζ στην κυβέρνηση, αλλά τουλάχιστον να έχει κι επιχειρήματα.
Εμείς τολμάμε να κάνουμε προτάσεις, έστω κι αν δεν τις έχουμε ποσοτικοποιήσει. Αυτό ας το κάνει το οικονομικό επιτελείο, γι’ αυτό πληρώνεται.
Για παράδειγμα μπορεί η κυβέρνηση να προτείνει την αύξηση της φορολογίας των οφ σορ εταιρειών που έχουν ακίνητα, από το 15% στο 25%. Αν τους αρέσει, αν όχι ας πάνε αλλού. 
Δεν το κάνουν, όμως, αφού μέχρι πριν λίγο καιρό πλήρωναν μόλις 3% και τώρα 15%. Ας αυξηθεί ο φόρος τους, άλλωστε λεφτά υπάρχουν γι’ αυτούς.
Ας αυξήσει η κυβέρνηση τον ανώτατο συντελεστή στο 3% ή ακόμη καλύτερα ας φορολογήσει σκληρά την περιουσία που φέρνει αποδεδειγμένα πολλά χρήματα. Εργοστάσια με καλή παραγωγή, εμπορικά κέντρα, κτίρια γραφείων που κοστίζουν μια περιουσία, ας φορολογηθούν περισσότερο.
Επίσης: Θέλει η κυβέρνηση περισσότερα έσοδα.  
Ας δώσει κίνητρα για αγοραπωλησίες ακινήτων ώστε να αυξηθούν οι μεταβιβάσεις.
Λύσεις υπάρχουν, ας κάτσουν κάτω οι κ. βουλευτές και να τις βρουν. Κι ας ξεκινήσουν, για το καλό παράδειγμα, από τη μείωση του αφορολόγητου στα εισοδήματά τους.
Αν θέλουν να χτυπήσουν τον Στουρνάρα, που είναι εύκολος στόχος γιατί δεν είναι «δικός τους» ας το κάνουν. 
Ας αναρωτηθούν όμως το εξής: Η κοινωνία ζητά συνεργασίες, υπερβάσεις, σοβαρούς ανθρώπους και δουλευταράδες κι όχι λαμόγια.  
Αυτές τις υπερβάσεις τις έκανε ο Αντ. Σαμαράς και δικαιώνεται. 
Όλοι οι υπόλοιποι απλά θα ροκανίζουν την κυβέρνηση, την τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας.
http://www.politicsonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: