Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Ένα 48ωρο στην Σύνοδο Κορυφής

ena-48oro-stin-sunodo-koryfis

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΑ... ΑΔΥΤΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες πίσω από τις κλειστές πόρτες διαπραγματεύονται σκληρά για το πως θα μοιραστεί το 1 τρισεκατομύριο ευρώ του νέου κοινοτικού προϋπολογισμού στα 28 κράτη μέλη, απέξω μια πολυπληθής επικοινωνιακή μηχανή μεταφέρει τις εξελίξεις και παίζει το παιχνίδι των εντυπώσεων στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκακιέρα.
Για 48 ώρες, στενοί συνεργάτες των αρχηγών των κυβερνήσεων, υπουργοί που τους συνοδεύουν, επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και εκατοντάδες δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο... παίρνουν μέρος στη διαμόρφωση των αποφάσεων που θα επηρεάσουν τις ζωές των 495 εκ. πολιτών της Ε.Ε. 
To Newpost καταγράφει από κοντά τα στιγμιότυπα πίσω από της κάμερες, κατά τη λειτουργία του ζωντανού αυτού οργανισμού. 
Η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συνεδριάζει περίπου κάθε μήνα με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. λαμβάνει χώρα στο εντυπωσιακό κτίριο Consilium του Συμβουλίου Υπουργών, στην καρδιά των Βρυξελλών, ακριβώς μπροστά από την πλατεία Schuman.

Στην πλαινή του είσοδο βρίσκεται το κόκκινο χαλί από όπου οι ηγέτες εισέρχονται για τη Σύνοδο και κάνουν δηλώσεις στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης. Αμέσως μετά ακολουθεί η ανταλλαγή απόψεων tour –de – table με τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι, από όπου και τα πλάνα που φθάνουν στους τηλεοπτικούς δέκτες και η οικογενειακή φωτογραφία πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση.

Στο αίθριο του κτιρίου βρίσκονται τα γραφεία όπου εργάζονται οι εκατοντάδες δημοσιογράφοι, ενώ οθόνες σε πολλά σημεία μεταδίδουν τις εικόνες και τις δηλώσεις των ηγετών της Ε.Ε. Σε υπερυψωμένο χώρο γύρω από το αίθριο είναι παρατεταγμένες οι κάμερες για τις ζωντανές μεταδόσεις των τηλεοπτικών δικτύων, ενώ απέξω από το κτίριο τα δεκάδες δορυφορικά πιάτα στα ειδικά αυτοκίνητα μεταφέρουν την εικόνα σε όλο τον κόσμο. Οι αποστολές που συνοδεύουν τους αρχηγούς έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε ειδικούς χώρους με περιορισμένη πρόσβαση. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντια τόσο εντός όσο και εκτός κτιρίου και ξεκινούν από την προηγούμενη ημέρα της Συνόδου.

Στο ισόγειο βρίσκεται και η γνωστή αίθουσα τύπου με τις κίτρινες καρέκλες, όπου οι Χερμαν Βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο παραχωρούν τη συνέντευξη μετα τη λήξη των δύο συνεδριάσεων. Ειδικά κέντρα τύπου διατίθενται και στις εθνικές αποστολές για briefings στους δημοσιογράφους κάθε χώρας.

Επειδή οι συνεδριάσεις αυτές, όπως για παράδειγμα η σημερινή διαρκούν μέχρι αργά τα ξημερώματα, οπότε οι ηγέτες λαμβάνουν τις τελικές αποφάσεις, όλοι οι εργαζόμενοι στη Σύνοδο έχουν τη δυνατότητα για να γευματίσουν εντός του κτιρίου. Ένα μεγάλο εστιατόριο εξυπηρετεί περισσότερα από 2.000 άτομα σε κάθε γεύμα και δείπνο, ενώ υπάρχουν και αρκετά καφέ, αλλά και ειδικά γυάλινα «κλουβιά» για κάπνισμα, το οποίο οπουδήποτε αλλού απαγορεύεται αυστηρά. Σε λίγο καιρό πάντως, η Σύνοδος Κορυφής θα μεταφερθεί σε διπλανό κτίριο που αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό κατασκευή.

Πάνος Ρασσιάς


Σχετικές φωτογραφίες:



0702fotografiko1.jpg0702fotografiko2new.jpg0702fotografiko3new.jpg0702fotografiko4new.jpg0702fotografiko5new.jpg0702fotografiko7.jpg0702fotografiko8.jpg0702fotografiko9.jpg0702fotografiko10.jpg0702fotografiko11.jpg0702fotografiko12.jpg0702forografiko13.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια: