Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Μέρκελ και Κάμερον επιβάλλουν σκληρή λιτότητα στην Ευρώπη

Μετά από 25 ώρες διαπραγματεύσεων, που θύμιζαν ανατολίτικο παζάρι, 

οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν τελικά για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020.  
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Βαν Ρομπάι παρουσίασε από το πρωί μια συμβιβαστική πρόταση,την οποία επέβαλλαν η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία η οποία κατάφερε τελικά να ικανοποιήσει τις μεγάλες χώρες.
Το τελευταίο εμπόδιο είναι τώρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφού ο πρόεδρος του Μάρτιν Σουλτς προειδοποίησε ότι ενδέχεται να θέσει βέτο.
Τι προβλέπει αυτή η συμφωνία

Κατ' αρχάς τον περιορισμό των δαπανών της ΕΕ κατά 3% σε σχέση με την πρόταση της Κομισιόν. Το συνολικό ποσό της συμφωνίας ανέρχεται σε 908 δισ. ευρώ αντί για 942 δισ. της προηγούμενης περιόδου.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απορρίπτει τη συμφωνία
Με μια ομόφωνη δήλωσή τους οι επικεφαλής των τεσσάρων μεγαλύτερων ομάδων του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απορρίπτουν κατηγορηματικά τον προϋπολογισμό λιτότητας στον οποίο κατέληξε σήμερα το Συμβούλιο Κορυφής και ζητούν επαναδιαπραγμάτευση των βασικών κονδυλίων για την περίοδο 2014-2020,από μηδενική βάση.
Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί μια σοβαρή πολιτική – θεσμική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ενωση αφού όλα τα μεγάλα κόμματα δηλώνουν ότι διαφωνούν με την πολιτική της λιτότητας που προσπαθεί να επιβάλει η Γερμανία και η Βρετανία.
Στην κοινή δήλωσή τους οι επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Ζόζεφ Ντάουλ, των Σοσιαλιστών Χάνες Σβόμποντα, των Φιλελεύθερων Γκι Φερχόφσταντ και των Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, επισημαίνουν μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η βασική προτεραιότητα από τις επιλογές του κοινοβουλίου είναι η φιλοδοξία να προωθεί την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Και με αυτό τον τρόπο να συνεισφέρει στη σταδιακή ανάκαμψη της Ευρώπης από την κρίση.
Αυτή η συμφωνία δεν θα ενδυναμώσει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και δεν είναι προς το συμφέρον των Ευρωπαίων πολιτών.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να δεχθεί τη σημερινή συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπως είναι. Λυπούμαστε που ο κ. Ρομπάι δεν μίλησε και δεν διαπραγματεύτηκε με εμάς τους τελευταίους μήνες. Οι πραγματικές διαπραγματεύσεις ξεκινάνε τώρα με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Θα διατηρήσουμε τις προτεραιότητες που έχουμε δηλώσει καθαρά πολλές φορές
Παρατηρούμε έκπληκτοι ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε έναν προϋπολογισμό που μπορεί να οδηγήσει σε διαρθρωτικό έλλειμμα.»
Το Κοινοβούλιο στο κείμενό του ορίζει και τους τέσσερις βασικούς άξονες που αποτελούν προτεραιότητες για τη νέα διαπραγμάτευση:
«Πρώτον, ζητάμε αυξημένη ευελιξία χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της ψηφοφορίας με ειδική πλειοψηφία: μεταξύ των ετών και μεταξύ των κατηγοριών των δαπανών. Πρόκειται για μια λογική προσέγγιση, η οποία θα μας επιτρέψει να κάνουμε την καλύτερη χρήση των χρηματοδοτικών πόρων μας.
Δεύτερον, επιμένουμε για μια υποχρεωτική ρήτρα αναθεώρησης με τη μέθοδο της Ειδικής πλειοψηφίας που θα μας επιτρέψει να επανεξετάσουμε το οικονομικό πλαίσιο σε δύο ή τρία χρόνια. Δεν δεχόμαστε έναν προϋπολογισμό λιτότητας για επτά χρόνια.
Τρίτον, με το ίδιο αίσθημα ευθύνης απαιτούμε νέους, αυθεντικούς, ιδίους πόρους για τον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό που θα αντικαταστήσουν εν καιρώ το υπάρχον σύστημα που βασίζεται κυρίως στις συνεισφορές από το ΑΕΠ.
Τέταρτον, δεν μπορούμε να δεχθούμε έναν προϋπολογισμό βασισμένο κυρίως σε προτεραιότητες του παρελθόντος. Πρέπει να υποστηρίξουμε πολιτικές που προσανατολίζονται στο μέλλον και ενδυναμώνουν την Ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα».
Τι αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής
«Η συμφωνία έκλεισε. Το ευρωπαϊκό συμβούλιο συμφώνησε για τον προϋπολογισμό για την υπόλοιπη δεκαετία. Άξιζε η αναμονή», έγραψε μέσω twitter ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι βάζοντας ένα τέλος στο θρίλερ που κράτησε περίπου εικοσιτέσσερις ώρες.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η συμφωνία προβλέπει ανώτατο όριο για τις δαπάνες τα 960 δισ. ευρώ, ποσό μικρότερο κατά 12 δισ. από την αρχική πρόταση Ρομπάι, με τις πραγματικές τιμές να πέφτουν στα 908,4 δισ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός αναμένεται να είναι τουλάχιστον 3% μικρότερος σε πραγματικές τιμές σε σχέση με εκείνον της προηγούμενης επταετίας.
Μεγάλοι κερδισμένοι της Συνόδου οι υποστηρικτές της λιτότητας (Γερμανία, Ολλανδία, Βρετανία) με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης να διαμαρτύρονται έντονα θεωρώντας ότι οι χρηματοδοτήσεις που λαμβάνουν είναι πολύ περιορισμένες.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Κομισιόν η οποία εμφανίζεται απογοητευμένη από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τον Ζοζέ Μπαρόζο να δηλώνει «Η Επιτροπή θα ήθελε ένα μεγαλύτερο ποσό κοντά σε εκείνο που είχε αρχικά προτείνει (1 τρισ. Ευρώ)».
Ο προϋπολογισμός πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, «απείλησε» εχθές ότι το Σώμα δεν θα ψηφίσει έναν προϋπολογισμό, ο οποίος θα είναι ελλειμματικός.
Η Ανγκελα Μέρκελ μετά το πέρας της συνεδρίασης σημείωσε «Η συμφωνία στηρίζει την ανάπτυξη, σέβεται τις χώρες που συμβάλλουν», ενώ από την πλευρά του ο Χέρμαν βαν Ρομπάι υποστηρίζει ότι «Η συμφωνία δείχνει τη συλλογική υπευθυνότητα των Ευρωπαίων ηγετών».
Σαμαράς: Ανησυχώ για το μέλλον
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στη συνέντευξη Τύπου μετά την συνεδρίαση εμφανίστηκε ανήσυχος για για το μέλλον της Ευρώπης λέγοντας:
«Καταφέραμε να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό και πολύ περισσότερο, ωστόσο, θέλω να σημειώσω ότι υπάρχει και μια άλλη πλευρά της Σελήνης ότι πρέπει κανείς να παραμένει ανήσυχος για το μέλλον της Ευρώπης. Δεν μπορεί να δυναμώνει η Ενωση όταν αποδυναμώνεται η χρηματοδότηση».
Οπως εξήγησε ο κ. Σαμαράς, η Ελλάδα έχει λαμβάνειν πάνω από 14,5 δισ. μόνο από το νέο ΕΣΠΑ, συν 1,8 δισ. ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη, που μένουν αλώβητα, όπως σημείωσε.
Παράλληλα, αναμένεται να δοθούν στη χώρα περίπου 2 δισ. ευρώ από την αναθεώρηση της συμμετοχής της Ελλάδας στα κοινοτικά κονδύλια, λόγω της μεγάλης μείωσης του ΑΕΠ της χώρας.
Τα 2 δισ., σημείωσε, αναμένεται να αποδοθούν στην Ελλάδα μετά το τέλος του 2016.
Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η αρχική πρόταση για την Ελλάδα ήταν 11,2 δισ. ευρώ όταν ο προϋπολογισμός της ΕΕ για την περίοδο 2014 – 2020 ξεπερνούσε το 1 τρισ. ευρώ, ενώ εν συνεχεία φτάσαμε στα 14 με τον προϋπολογισμό να είναι κάτω από το 1 τρισ. ευρώ.
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η χώρα θα λάβει στήριξη από το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα για τους νέους, ύψους 6 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι η χώρα έχει την υψηλότερη ανεργία στους νέους.
Σημειώνεται ότι στον προηγούμενο προϋπολογισμό η Ελλάδα είχε λάβει 10 δισεκατομμυρια ευρώ περισσότερα, ενώ αντιθέτως οι Πορτογάλοι είχαν λιγότερες δυνατές απώλειες σε σχέση με την Ελλάδα.

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: