Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Μια ελληνική κωμωδία με τίτλο «Προανακριτική για τη λίστα Λαγκάρντ»

Στα όρια της κωμωδίας 
κινείται η διαδικασία της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ.
Αντί να ασχοληθεί σοβαρά και αξιόπιστα με το περιεχόμενο της λίστας και να αποκομίσει οφέλη από τους τυχόν φοροφυγάδες που αυτή εμπεριέχει η ελληνική κυβέρνηση παρέπεμψε την υπόθεση σε επιτροπή της Βουλής όπου, μετά βεβαιότητας, η διαδικασία θα εκφυλιζόταν....


Πασαρέλα και παλκοσένικο

Είναι ενδεικτικό ότι τα ίδια τα μέλη της Επιτροπής διαισθανόμενα ότι η διαδικασία θα κατέληγε σε ανούσιο πεδίο μάχης είχαν υποβαθμίσει το κύρος της από την αρχή. 
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρήστος Μαρκογιαννάκης (ΝΔ) είχε δηλώσει προκαταβολικά ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει η Επιτροπή «πασαρέλα». 
Ο Βασίλης Οικονόμου (ΔΗΜΑΡ) δήλωσε ότι δεν πρέπει η Επιτροπή να μετατραπεί σε «παλκοσένικο».
Από την ΝΔ ο Γιώργος Ορφανός αφού σύστησε «αυτοσυγκράτηση» είπε πως θα τηρηθεί εκ μέρους του κόμματός του η αρχή της δεοντολογίας ως κόρη οφθαλμού. 
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η Ζωή Κωνσταντοπούλου, είπε πως το κόμμα της θα τηρήσει απαρέγκλιτα το Σύνταγμα και το νόμο. 
Ο Τέρενς Κουίκ από τους ΑΝΕΛ ανέφερε ότι ο κόσμος απαξίωσε τις εξεταστικές επιτροπές και πρέπει να γίνουν οι αλλαγές στο Σύνταγμα ώστε και οι πολιτικοί να λογοδοτούν στους φυσικούς δικαστές. 
«Η Χρυσή Αυγή δεν θα αφήσει κανέναν σε χλωρό κλαρί» είπε βαρύγδουπα ο Χρήστος Παππάς και εκτίμησε – με αφορμή το θέμα του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ – ότι θα έρχονται νέες προανακριτικές. 
Ο Σπύρος Χαλβατζής είπε πως το ΚΚΕ θα κάνει τα πάντα για να διερευνηθούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης.

Μυρμηγκιάζει το κεφάλι του προέδρου

Λίγες ημέρες μετά την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής άρχισαν, όπως ήταν φυσικό, τα ευτράπελα. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία έχει προφανώς ορκιστεί να κλέψει την παράσταση (κυριολεκτικά) ξεκίνησε έναν γύρο αντιπαράθεσης με τον Αδωνι Γεωργιάδη, κατηγόρησε τους πάντες ότι την υπονομεύουν για να μην ανακαλύψει την αλήθεια και ο τραγέλαφος κατέληξε με τη ρήση του βουλευτή της ΝΔ «θα βάλω το κορμί μου για να προστατεύσω την κυρία Κωνσταντοπούλου).
Τελευταίο συμβάν στην Κωμωδία με τίτλο «Προανακριτική για τη λίστα Λαγκάρντ» γράφτηκε χθες το βράδυ όταν ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Μαρκογιαννάκης δήλωσε ότι «μυρμηγκιάζει το κεφάλι του όταν παίρνει το λόγο η Ζωή Κωνσταντοπούλου» ενώ ενώπιόν της δήλωσε (!) ότι του τηλεφωνούν πρώην συνάδελφοί του εισαγγελείς και τον οικτίρουν επειδή βρίσκεται στην επιτροπή μαζί της.
Μετά από αυτές τις φράσεις η κα Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε ως «χαλκείο» τον κ. Μαρκογιαννάκη και τον απείλησε ότι θα του κάνει πρόταση μομφής.
Τον κατηγόρησε μάλιστα ότι συμμετέχει στις διαδόσεις εναντίον της που έχουν δει το φως της δημοσιότητας την τελευταία εβδομάδα.

Εσπασε το χέρι του

Το αποκορύφωμα της διαδικασίας ήταν όταν σε πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Βασίλης Καπερνάρος, χτυπώντας το χέρι του στο έδρανο για να ακουστεί μέσα στο πανδαιμόνιο των κραυγών, έσπασε το χέρι του και κυκλογορεί έκτοτε με γύψο.

Κομματικά παιχνίδια

Η επιλογή να συσταθεί Επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ είχε ήδη κομματικοποιηθεί πριν αυτή ξεκινήσει. 
Ας σημειωθεί ότι η τρικομματική κυβέρνηση επέλεξε να στοχοποιήσει μόνο τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, απαλλάσσοντας προκαταβολικά κάθε άλλο πολιτικό πρόσωπο από ενδεχόμενες κατηγορίες για πολιτική ή ποινική ευθύνη.
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να στοχοποιήσει αποκλειστικά τον Ευάγγελο Βενιζέλο προκαλώντας σκηνές απείρου κάλλους κατά την συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής ώστε να παγιδευθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης Χρυσή Αυγή και Ανεξάρτητοι Ελληνες έβαλαν στο στόχαστρο τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Λουκά Παπαδήμο θέλοντας να αποδωθούν ευθύνες στους πρώην Πρωθυπουργούς.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, οι σκηνές απείρου κάλλους που διαδραματίζονται καθημερινά με τη βουλευτή Ζωή Κωνσταντοπούλου αποτελούν μέρος μια συνωμοσίας στην οποία εμπλέκονται «κέντρα» εκδοτικά και τηλεοπτικά -σε πραγματική μετάφραση ο ΔΟΛ και το Mega, τα οποία κατά τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν να αποκαλυφθεί η αλήθεια για τη λίστα Λαγκάρντ.

Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Οι διαρκείς και εντεινόμενες, πολύμορφες επιθέσεις εναντίον της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Ζωής Κωνσταντοπούλου εκ μέρους πολιτικών κέντρων, εκδοτικών συγκροτημάτων και τηλεοπτικών σταθμών, σε ένα και μόνο αποσκοπούν: στο να ανακόψουν την επίμονη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να μην υπάρξει η παραμικρή συγκάλυψη στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, καθώς και οι άλλοι δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ που συμμετέχουν στην Προκαταρκτική Επιτροπή, εκπροσωπούν το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και σαν γνώμονα έχουν να υπηρετήσουν την λαϊκή απαίτηση να χυθεί άπλετο φως και να αποδοθούν ευθύνες σε μια υπόθεση ελεγχόμενης ανομίας, μεγάλης κλίμακας φοροδιαφυγής και διαφθοράς. Φαινόμενα που άνθισαν όλα τα προηγούμενα χρόνια του, πάλαι ποτέ, κραταιού δικομματισμού, από τον οποίο τράφηκαν και τον οποίο εξέθρεψαν.»

Σόου με διαρροές και κάμερες

Αποκορύφωμα της διαδικασίας που τηρείται στις εργασίες της Επιτροπής είναι οι εκατέρωθεν κατηγορίες για διαρροές όσων λέγονται εντός της αίθουσας προς τους δημοσιογράφους. Οι αντεγκλήσεις ανάγκασαν τον πρόεδρο της επιτροπής να ζητήσει με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη να επιτραπεί η παρουσία των καναλιών εντός της αίθουσας, αίτημα που απερρίφθη.

Μαρτυρίες-καρμπόν

Οι μάρτυρες οι οποίοι καλούνται στην Επιτροπή είναι τα πρόσωπα τα οποία έχουν καταθέσει ήδη στους οικονομικούς εισαγγελείς για την υπόθεση. Παρά τις επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις δεν προστίθενται νέα στοιχεία στο σκάνδαλο της λίστας και αναμένεται με ενδιαφέρον το τελικό πόρισμα. Κι αυτό διότι αν ενοχοποιηθεί μόνο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, όπως ήταν προδιαγεγραμμένο, τότε προς τι τόσος θόρυβος;

Ποιοί συμμετέχουν

Πρόεδρος είναι ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Μαρκογιαννάκης. 
Μέλη είναι από τη ΝΔ οι βουλευτές Άδωνις Γεωργιάδης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Ανδρέας Κουτσούμπας, από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Σταύρος Κοντονής και ο Θεόδωρος Δρίτσας, από το ΠΑΣΟΚ ο Παναγιώτης Ρήγας, από την ΔΗΜΑΡ ο Βασίλης Οικονόμου, από τους ΑΝΕΛ ο Βασίλης Καπερνάρος, από την Χρυσή Αυγή ο Ηλίας Κασιδιάρης και από το ΚΚΕ ο Σπύρος Χαλβατζής.
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: