Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Στην αυγή μιας νέας εποχής (η Νέα Μεταπολίτευση άρχισε)


Ποιες μπορεί να είναι οι πρώτες εκτιμήσεις των χθεσινών εκλογικών αποτελεσμάτων;
Καταρχήν επιβεβαιώθηκε αυτό που γνώριζε η υπόλοιπη …ανθρωπότητα, ότι δηλαδή όπου εισήλθε το ΔΝΤ το πολιτικό σύστημα σμπαραλιάστηκε και κονιορτοποιήθηκε.
Το ίδιο συνέβη και στην Ελλάδα.
Πάμε παρακάτω:

Πρώτον, το ΠΑΣΟΚ κατάρρευσε και μάλλον οδηγείται προς αδιέξοδες περιπέτειες, αρχίζοντας από την αμφισβήτηση Βενιζέλου.
Δεύτερον, αποδοκιμάσθηκε η στροφή στην πολιτική της ΝΔ μετά το Νοέμβριο του 2011.
Η στήριξη της δανειακής σύμβασης και (κυρίως)  η συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ έγιναν μπούμερανγκ που σε συνδυασμό με την απουσία ουσιαστικής ανανέωσης στο πολιτικό προσωπικό και τις πρακτικές της ΝΔ, οδήγησαν στο χθεσινό αποτέλεσμα.
Παρά τον ανανεωτικό πολιτικό λόγο του Α. Σαμαρά, η ΝΔ δεν άλλαξε παρέμεινε ένα φθαρμένο υλικό και το πλήρωσε βαριά.
Τρίτον, γιγαντώθηκε η αριστερά παράταξη σε όλες τις εκφράσεις της. Αν προσθέσει κάποιος τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της ΔΗΜΑΡ, των Οικολόγων και άλλων εξωκοινοβουλευτικών σχημάτων φτάνουμε στο ποσοστό του 36-37%. Ένα μεγάλο νούμερο που αλλάζει εντελώς τις πολιτικές ισορροπίες.
Τέταρτον. Στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει πλέον ένας σημαντικός πολιτικός χώρος που πλησιάζει το 20% και θα αποτελεί μόνιμη πηγή διεμβολισμού της, αν δεν αλλάξει κάτι.
Πέμπτον.Για πρώτη φορά τρία κόμματα με νεοφιλελεύθερες απόψεις και ιδεολογικές αναφορές άγγιξαν το 6% περίπου, χάρις κυρίως στις προσπάθειες της εκδοτικής διαπλοκής εναντίον της ΝΔ.
Λίγοι πιστεύουν φυσικά ότι αυτή η διάταξη των πολιτικών δυνάμεων θα είναι μόνιμη. Στις χθεσινές εκλογές γράφτηκε μόνο η πρώτη σελίδα μιας μακράς περιόδου δομικών ανακατατάξεων και πολιτικών και κοινωνικών συγκρούσεων στην Ελλάδα. Όπως έχουμε γράψει πολλές φορές εδώ το κοιλοπόνεμα της ιστορικής εξέλιξης θα είναι επίπονο, μέχρι να υπάρξουν νέες ισορροπίες και σταθεροποίηση.
Πως φτάσαμε ως εδώ; Το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών επιβεβαίωσε καταρχήν την βαθιά διάσταση μεταξύ του λαού από την μια και του πολιτικού συστήματος που κυβερνούσε μέχρι χθες τον τόπο από την άλλη. Το τελευταίο ούτε που πήρε χαμπάρι το καζάνι που έβραζε στην ελληνική κοινωνία. Δεν κατάλαβαν επειδή δεν μπορούσαν να καταλάβουν την οργή του συνταξιούχου, του άνεργου, του μισθωτού με τον πετσοκομμένο μισθό και τα άπειρα χαράτσια, τι συμβαίνει στα γκέτο των παράνομων μεταναστών.
Δεν έγιναν ξαφνικά οι Έλληνες ναζιστές, “Ανεξάρτητοι” ή Συριζαίοι. Ούτε αυτοί που ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και έφυγαν από τα κόμματα τους, έγιναν ξαφνικά τρελοί και “προδότες”. Είναι η οργή για τα μνημόνια και τις αδιέξοδες πολιτικές που οδήγησαν τους Έλληνες στην επιλογή του πολιτικού αδιεξόδου που έβγαλαν χθες οι κάλπες. Η οργή έγινε τσουνάμι και τους πήρε όλους, άλλον περισσότερο άλλον λιγότερο. Και επικράτησαν οι κορώνες, οι εντυπωσιασμοί, ο άκρατος λαϊκισμός. Όχι γιατί ξαφνικά οι Έλληνες έγιναν λαϊκιστές. Απλά γιατί η διαλυμένη ελληνική κοινωνία αποφάσισε να τιμωρήσει τα κόμματα εξουσίας, αδιαφορώντας αν η επιλογή της αυτή οδηγεί στο χάος και το μπάχαλο.
Τώρα τα πάντα βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού. Η χώρα, η οικονομία, οι επιχειρήσεις, οι δουλειές όλων, οι μισθοί και συντάξεις. Κυβέρνηση είναι αδύνατο να σχηματιστεί. Κι αυτό που λέμε δεν είναι κινδυνολογία. Είναι μια πραγματικότητα που θα διαφανεί στο Χρηματιστήριο, στις τράπεζες, στην αγορά γενικότερα. Η χώρα μπαίνει σε περιπέτειες και μόνο ο λαός πάλι μπορεί να δώσει τις λύσεις που απαιτούνται.
Θα σας φανεί παραδοξολογία, αλλά όπως συμβαίνει πάντα, ο λαός ψήφισε κι αυτή την φορά “σοφά”. Αποδοκίμασε και τιμώρησε το πολιτικό σύστημα, αλλά ταυτόχρονα άφησε διέξοδο στο χάος που δημιουργείται. Επειδή με την εκλογική δύναμη των  κομμάτων και τις έδρες που παίρνουν στη νέα Βουλή είναι αδύνατος ο σχηματισμός τόσο μιας ισχυρής κυβέρνησης, όσο και κυβερνήσεων συνεργασίας. Είναι δηλαδή σαν να λέει ο λαός στους πολιτικούς “σας προειδοποιήσαμε, βάλτε τώρα μυαλό και πάμε σε νέες εκλογές για να δούμε πως μπορεί να κυβερνηθεί αυτός ο τόπος“.
Η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκονται στην πιο δύσκολη στιγμή τους. Δεν θα πούμε τώρα “είχαμε δίκιο” στην κριτική που ασκήσαμε όλο αυτό το διάστημα και στις επισημάνσεις που κάναμε και εμείς και οι αναγνώστες μας. Στις ημέρες που έρχονται θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε πολλά. Τώρα προέχει το “τι κάνουμε”.
Θεωρούμε ότι η παρτίδα δεν τέλειωσε ακόμα.
Αντιθέτως το εκλογικό αποτέλεσμα λύνει τα χέρια του Σαμαρά. Και του προσφέρει μια μεγάλη και μοναδική ευκαιρία για να υλοποιήσει όλα εκείνα για τα οποία εξελέγη αρχηγός της ΝΔ.
Ούτως η άλλως η συνέχεια θα είναι συναρπαστική
(ευχαριστούμε τον “Κόμη Μοντεχρήστο” για τις παρατηρήσεις του)
Από factorx 

Δεν υπάρχουν σχόλια: