Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Οι πολιτικοί αρχηγοί ξέχασαν την οικονομία

Η επίδραση του εκλογικού κύκλου στα δημόσια έσοδα και στην οικονομία δυστυχώς επιβεβαιώθηκε και φέτος. 

Η προεκλογική περίοδος μπορεί να ήταν πολύ σύντομη, όμως η υστέρηση στα έσοδα του προϋπολογισμού τον Απρίλιο ήταν μεγάλη. Εφτασε στο 10,2% και έστειλε ένα μήνυμα που τα κόμματα οφείλουν να λάβουν σοβαρά υπόψη στις διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνο το Μνημόνιο, ούτε οι διάφορες εκδοχές της διαπραγμάτευσης, της επιμήκυνσης ή όποιον άλλο χαρακτηρισμό θέλετε να δώσετε στην αλλαγή των όρων του Μνημονίου 
Εξίσου σημαντικά είναι τα προβλήματα που δημιουργούνται στην πραγματική οικονομία όσο διαρκεί η ακυβερνησία, είτε γίνεται διαπραγμάτευση για τον σχηματισμό κυβέρνησης είτε αρχίζει νέα προεκλογική περίοδος.
Οι πολιτικοί αρχηγοί οφείλουν να συνειδητοποιήσουν πως όσο διαρκεί η ρευστότητα τόσο θα ασκείται αρνητική επίδραση στην οικονομία και τόσο θα δυσκολεύει η προσπάθεια επίτευξης των στόχων του προϋπολογισμού και θα έρχεται πιο κοντά η λήψη νέων μέτρων. 
Δυστυχώς, η οικονομία δεν έχει μάθει να...
φρενάρει, ούτε να παγώνει τον χρόνο και τις εξελίξεις στο σημείο κήρυξης εκλογών. Και αν σε ομαλές περιόδους το ξεχείλωμα του προϋπολογισμού ήταν μεν πρόβλημα αλλά διαχειρίσιμο, τώρα όσο περνούν οι μέρες γίνεται πιο εκρηκτικό, δυσκολεύει η αντιμετώπισή του και απαιτούνται πιο επώδυνα μέτρα.
Στα επιχειρήματα υπέρ του σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης κατά τη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα έπρεπε να προστεθεί και η πορεία της οικονομίας. 
Δυστυχώς, όμως, οι αρχηγοί φαίνεται πως την έχουν ξεχάσει...
Θανάσης Λυρτσογιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: