Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Ρυθμιστής ο Καραμανλής

Κόλαφος για το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. αναδείχθηκαν οι χθεσινές εθνικές εκλογές καθιστώντας την συγκρότηση κυβέρνησης μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση ζωντανεύηοντας παράλληλα  το φάντασμα της ακυβερνησίας και της αστάθειας.

Ωστόσο, σήμερα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως οφείλει εκ του Συντάγματος, θα δώσει στον Αντώνη Σαμαρά τη διερευνητική εντολή για τον  σχηματισμό κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής. 
Ο πρόεδρος της ΝΔ  (εκτός απροόπτου) θα αποταθεί αρχικά στον...
Αλέξη Τσίπρα για να τον καλέσει να στηρίξει μία κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με στόχο, όπως ανέφερε στη χθεσινή δήλωσή του, την τροποποίηση του μνημονίου.
Από τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα δεν φαίνεται εύκολη η σύμπραξη.
Στη συνέχεια ο κ.Σαμαράς θα απευθυνθεί στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος, αν δεν θέλει να είναι ανακόλουθος σε σχέση με όσα έλεγε προεκλογικά, θα του πει «οk, αλλά χρειαζόμαστε τουλάχιστον ακόμα έναν». Για τους Ανεξάρτητους Έλληνες ουσιαστικά ισχύει ότι και με τον ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή αποκλείονται εξ ορισμού.
Ποιος μένει; Η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος θέτει όρους που, επί της ουσίας, δεν διαφέρουν και πολύ  από όσα επιδιώκει η ΝΔ: Παραμονή στο ευρώ και νέα διαπραγμάτευση με τους εταίρους, με βασικά ζητούμενα την ανάπτυξη και την απαγκίστρωση από το μνημόνιο.

Σενάρια για Καραμανλή 
Στο μεταξύ, χθες κυκλοφόρησε στη δημοσιογραφική πιάτσα, ως παραφιλολογία και χωρίς να επιβεβαιώνεται, ένα μάλλον άκραίο σενάριο, το οποίο θέλει τον Πάνο Καμμένο να προτείνει κυβέρνηση εθνικού σκοπού με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή, για νέα διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Με δεδομένο τον έρωτα που έχει ο σκληρός πυρήνας των νεοδημοκρατών με τον πρώην πρωθυπουργό, ο Αντώνης Σαμαράς δεν θα μπορέσει να αρνηθεί, μολονότι αυτό πιθανά θα ισοδυναμεί με την πολιτική του αυτοκτονία. Εκτός και αν ο πρόεδρος της ΝΔ προλάβει και το προτείνει πρώτος, διατηρώντας έτσι ρόλο στην επόμενη μέρα της παράταξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: