Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών χωρίς τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα

Μετά τον πρώτο άκαρπο γύρο διαβουλεύσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς για το σχηματισμό κυβέρνησης την Κυριακή, οι προσπάθειες του Κάρολου Παπούλια αναμένεται να ενταθούν τη Δευτέρα. 
Όπως ανακοινώθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας, στις 19:30, ο Κάρολος Παπούλιας θα συγκαλέσει νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη. 
Ωστόσο, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε πως δεν θα συμμετάσχει στη σύσκεψη...
 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν τη δυσφορία τους, επικαλούμενοι παιχνίδι δημιουργίας εντυπώσεων εις βάρος τους, καθώς ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ εξακολουθούν να επιμένουν ότι στο κυβερνητικό σχήμα θα πρέπει να συμμετάσχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ή να δώσει ψήφο ανοχής, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.  

Στον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι υπάρχει προγραμματική σύγκλιση ορισμένων κομμάτων και η δημιουργία κυβερνητικού σχήματος είναι δυνατή. «Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης φαίνεται να "τα έχουν βρει" και εκβιάζουν τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί» λένε.

Από την άλλη πλευρά, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επιμένουν ότι στο κυβερνητικό σχήμα θα πρέπει να συμμετάσχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ή έστω να δώσει ψήφο ανοχής, ενώ η Κουμουνδούρου αρνείται κατηγορηματικά κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.  

Πάντως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίζεται αποφασισμένος να εξαντλήσει κάθε ενδεχόμενο για τη συγκρότηση βιώσιμου κυβερνητικού σχήματος προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος να μπει η χώρα σε εθνικές περιπέτειες.

«Δε νομίζετε ότι πρέπει να είμαστε και αύριο εδώ;» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο.   

«Κατέβαλα κάθε προσπάθεια για να δημιουργία κυβέρνησης με τη συνεργασία όλων. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το δέχεται, ούτε δέχεται να δώσει την ανοχή του. Δεν ξέρω που το πάει ο ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.  

Από τον ΣΥΡΙΖΑ δε ζητούν ανοχή, ζητούν συνενοχή στο έγκλημα, δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑΑλέξης Τσίπρας.  
Διατηρώ ακόμα την ελπίδα πως μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση. Ταυτοχρόνως όμως είμαστε έτοιμοι για εκλογές, είπε σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος.  

Επτά προτάσεις - προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των Ανεξάρτητων Ελλήνων σε κυβέρνηση «ειδικού σκοπού», όπως την αποκάλεσε, κατέθεσε ο Πάνος Καμμένος στη συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια. Mεταξύ αυτών, είναι η επανακρατικοποίηση της Τραπέζης της Ελλάδος και η καταγγελία των δανειακών συμβάσεων.  

Την κατάθεση
σχεδίου νόμου στη Βουλή για την ανατροπή του μνημονίου ανήγγειλε η γγ. Αλέκα Παπαρήγα μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αλέκα Παπαρήγα.  

Πρόταση για να αναλάβει την πρωθυπουργία μια διεθνής προσωπικότητα, την οποία όμως δεν κατονόμασε, κατέθεσε στον ΠτΔ κατά τη συνάντησή τους ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος.  

Την εθνική ανάγκη συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης επισήμανε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια.
newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια: