Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Τι κρύβει στο μυαλό του ο Αλέξης Τσίπρας


Ποιος θα μαζέψει τον Στρατούλη;

Τις τελευταίες μέρες, τα τηλέφωνα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πάρει φωτιά. Εκατοντάδες παλιοί γνώριμοι, σύντροφοι και συναγωνιστές των φοιτητικών κυρίως χρόνων, τους καλούν για να ρωτήσουν: «Είμαστε έτοιμοι;».
Η αλήθεια είναι ότι τα μέλη, τα στελέχη, αλλά και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν περίμενε την επιτυχία του εκλογικού αποτελέσματος. Ότι θα εκτινασσόταν στη δεύτερη θέση και οι δημοσκοπήσεις θα τον έφερναν στην πρώτη στην σχεδόν βέβαιη πλέον πιθανότητα διενέργειας νέων εκλογών. Το αποτέλεσμα, δεν ξάφνιασε μόνον. Έφερε και τον προβληματισμό που προαναφέραμε...

Η απάντηση που δίνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ - στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, είναι καταφατική: «Ναι, είμαστε έτοιμοι».

Όπως εξηγούν, τα χρόνια που πέρασε στην ηγεσία του Συνασπισμού, έχουν ωριμάσει τον Αλέξη Τσίπρα. Ουδεμία σχέση έχει με τον Αλέξη των πρώτων χρόνων- λένε, αν εξαιρέσει κανείς το πάθος του και το πολιτικό του ένστικτο. «Όποιος τον υποτιμήσει κάνει τεράστιο λάθος», τονίζουν θυμίζοντας τον άθλο του στην προεκλογική περίοδο και εξαίρουν τις ικανότητές του- τα λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν γράψει ιστορία στο αντιδικτατορικό κίνημα και τις νεολαίες των κομμάτων της Αριστεράς, όταν ο Τσίπρας δεν είχε ακόμη γεννηθεί.

Οι ίδιοι άνθρωποι, θεωρούν σωστή την απόφαση μη συμμετοχής σε οικουμενική κυβέρνηση. «Δεν υπήρχαν τα εχέγγυα να ακολουθηθεί μια πολιτική διαφορετική από αυτή του Μνημονίου»- υποστηρίζουν, τονίζοντας ότι αυτή η πολιτική, με τον τεράστιο δανεισμό και την αυστηρή λιτότητα, δεν θα αποτρέψει αυτό που επαγγέλλεται: Την πτώχευση και την περαιτέρω ύφεση.

Και μετά τις εκλογές τι μπορεί να αλλάξει- είναι η συνήθης επόμενη ερώτηση. «Να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα» είναι η απάντηση. «Και τότε, να ξεκινήσουμε από άλλη βάση. Να έρθει μαζί μας ο Φώτης (Κουβέλης) και να ξεκινήσουμε από άλλη αφετηρία για τον σχηματισμό μιας αριστερής κυβέρνησης», προσθέτουν.

Τα περισσότερα ερωτήματα που τίθενται στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αφορούν στην οικονομία και αν η πολιτική που θα ακολουθηθεί θέτει σε αμφιβολία την παραμονή στο ευρώ. ΟΙ συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα είναι κατηγορηματικοί ότι τέτοιο ενδεχόμενο δεν τίθεται και παραπέμπουν στην επιστολή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς τους ευρωπαίους και τις δηλώσεις του Γιάννη Δραγασάκη. Ο Δραγασάκης, μαζί με τον Γιάννη Μηλιό, τον Γιώργο Σταθάκη, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αποτελούν το οικονομικό επιτελείο, ανταλλάσσοντας συχνά απόψεις με τον Γιάννη Βαρουφάκη ο οποίος τάσσεται κατηγορηματικά υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης εντός του ευρώ.

Συχνές είναι επίσης οι ερωτήσεις για τις διαφορετικές φωνές. Κυρίως για τον Δημήτρη Στρατούλη και τον Πάνο Λαφαζάνη. Ο δεύτερος, θεωρείται άνθρωπος που παρά τις διαφωνίες του δεν θα προκαλέσει προβλήματα. Το δηλώνει άλλωστε και ο ίδιος, λέγοντας ότι πειθαρχεί στις αποφάσεις και ότι εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και όχι γιατί ο ίδιος τα λέει καλά. Ο Στρατούλης, δοκιμάζει να νεύρα πολλών στελεχών της Κουμουνδούρου. Η παρότρυνση «μαζέψτε τον» ακούγεται συχνά πυκνά στους διαδρόμους. Τόσο συχνά, όσες είναι περίπου και οι τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές το εμφανίσεις…

ΧΡΑΝ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: