Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Independent: Γερμανία και Γαλλία πίεζαν την Ελλάδα να αγοράζει εξοπλισμούς που δεν μπορούσε να πληρώσει

Ότι πίεζαν την Ελλάδα, διάφορα Ευρωπαϊκά κράτη, να αγοράσει εξοπλισμούς που δεν μπορούσε να πληρώσει, γράφει η εφημερίδα Independent σε άρθρο της με τίτλο
 «Γαλλία και Γερμανία ευθύνονται για την κρίση της Ελλάδας».
Η Βρετανική εφημερίδα θεωρεί τη Γερμανία και τη Γαλλία υπαίτιες για την ελληνική κρίση και αναφέρει ότι καθώς αναμένεται η έγκριση του νέου πακέτου στήριξης, ολοένα αυξάνονται οι φωνές που κατηγορούν Γερμανία και Γαλλία για την κατάσταση στην Ελλάδα, αφού οι δαπάνες για τους αμυντικούς εξοπλισμούς που αγόραζε από Βερολίνο και Παρίσι ήταν δυσβάσταχτες.
«Το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, η Ελλάδα - με πληθυσμό 11 εκατομμυρίων – υπήρξε μέσα στους πέντε πρώτους εισαγωγείς όπλων στον κόσμο...


Τα περισσότερα από τα υπέρογκα ακριβά όπλα, συμπεριλαμβανομένων υποβρυχίων, αρμάτων μάχης και μαχητικών αεροσκαφών, κατασκευάστηκαν στη Γερμανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ» αναφέρει η βρετανική εφημερίδα και υπογραμμίζει ότι οι τιμές των εξοπλισμών ήταν πέρα από τις δυνατότητες της Ελλάδας, ακόμη και προ κρίσης.
Μάλιστα στο άρθρο γίνεται και συγκεκριμένη αναφορά στα άρματα Leopard, που αγοράστηκαν από τη Γερμανία, αλλά δεν υπήρχαν χρήματα για να αγορασθούν και τα πολεμοφόδιά τους, ότι το 2010, όταν η έκταση της οικονομικής καταστροφής ήταν εμφανής, η Ελλάδα αγόρασε 223 αυτοπροωθούμενα πυροβόλα όπλα και ένα υποβρύχιο από τη Γερμανία έναντι 403 εκ. ευρώ ενώ τονίζει πως στη νέα συμφωνία διάσωσης, η Ελλάδα δεσμεύεται να μειώσει τις αμυντικές της δαπάνες κατά 400 εκ. ευρώ, τομέα στον οποίο, οι ηγέτες της ευρωζώνης μέχρι στιγμής έχουν επιδείξει μεγαλύτερη επιείκεια στις περικοπές από ό,τι έχουν δείξει για την υγεία ή τις συντάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: