* - 310.000 δανειολήπτες θα πάρουν ανάσα
* - Πιέσεις για ανάλογες ρυθμίσεις και για τα δάνεια
στον ιδιωτικό τομέα
* - «Εχουν διευθετηθεί 750.000 δάνεια, στεγαστικά και
καταναλωτικά σύμφωνα με τον Ε.Βενιζέλο
* - Επιμένει ο υπουργός ότι θα "κουρέψει"
τους 'Ελληνες που αντί να βγάλουν τα χρήματα τους έξω, δάνειζαν τη χώρα
Υπουργική απόφαση με την οποία θα μειώνεται δραστικά το ποσοστό που
παρακρατείται κάθε μήνα από το μισθό των δημοσίων υπαλλήλων έναντι
οφειλών τους για στεγαστικά δάνεια, προανήγγειλε κατά την ομιλία του στη
Βουλή για το PSI ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αφήνοντας επίσης να εννοηθεί
ότι η κυβέρνηση ευνοεί ανάλογες ρυθμίσεις και για τους δανειολήπτες του
ιδιωτικού τομέα
«Εχουμε ψηφίσει διάταξη που προβλέπει ότι μειώνονται οι δόσεις γι' όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και τους άλλους δανειολήπτες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και επίκειται η...
έκδοση της απόφασής μου, με
την οποία θα μειωθεί δραστικά η παρακράτηση από το μηνιαίο μισθό, ο
οποίος μειώθηκε λόγω του ενιαίου μισθολογίου και η παρακράτηση θα
μειωθεί στο μισό. Αντί η παρακράτηση να είναι 6/10 του μισθού θα είναι
3/10 του μισθού. Και αν υπάρχουν δύο μισθωτοί στην οικογένεια ή άλλα
έσοδα στο μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα, πέραν του ενός μισθού από το
Δημόσιο, τότε η δόση συνολικά, πέρα από την παρακράτηση, δεν θα
υπερβαίνει τα 4/10 του οικογενειακού μηνιαίου εισοδήματος», είπε ο κ.
Βενιζέλος.«Εχουμε ψηφίσει διάταξη που προβλέπει ότι μειώνονται οι δόσεις γι' όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και τους άλλους δανειολήπτες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και επίκειται η...
Υπογράμμισε μάλιστα ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ωθήσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να προχωρήσουν σε «ανάλογες» διευθετήσεις και με τους δανειολήπτες του ιδιωτικού τομέα:
«Έχω πει κατ' επανάληψη για όσους με παρακολουθούν ότι για όλους τους άλλους Έλληνες πολίτες που οφείλουν δόσεις στεγαστικών δανείων σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και όλα τα ελληνικά τραπεζικά Ιδρύματα έχουμε συμφωνήσει ένα σύστημα διευθετήσεων και επαναδιευθετήσεων, ώστε όλα τα δάνεια να είναι ενήμερα, γιατί και οι τράπεζες θέλουν να έχουν τα δάνειά τους ενήμερα και γι' αυτό τα διακανονίζουν και τα επαναδιακανονίζουν, ώστε τα δάνεια να μη θεωρούνται μη εξυπηρετούμενα, να μην έρχονται στο κόκκινο, γιατί αυτό υποβαθμίζει το χαρτοφυλάκιο της ίδιας της τράπεζας. Και η ίδια η τράπεζα έχει συμφέρον να μην υποβαθμίζεται το χαρτοφυλάκιό της».
Προανήγγειλε μάλιστα αυστηρότερα παρεμβατικό ρόλο του ΥΠΟΙΚ στην εποπτεία τέτοιων ρυθμίσεων:
«Εχουν διευθετηθεί 750.000 δάνεια, στεγαστικά και καταναλωτικά. Παρακολουθούμε στο Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών κάθε βδομάδα την πορεία των διακανονισμών, ώστε να εξυπηρετούνται στην πράξη οι περισσότεροι απ' αυτούς που έχουν πρόβλημα. Εάν κάποιος έχει πρόβλημα, αυτό, εφόσον το πληροφορούμαστε επεμβαίνουμε ώστε να μην αφήσουμε καμία κατηγορία αρρύθμιστη. Οι τράπεζες έχουν –επαναλαμβάνω- κάθε λόγο να ακολουθούν αυτήν την πρακτική».
Επιμένει ο υπουργός ότι θα "κουρέψει" τους 'Ελληνες
Ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά τους μικρο-ομολογιούχους, πολίτες, δηλαδή, οι οποίοι έχουν καταθέσει σε τίτλους του ελληνικού Δημοσίου τις οικονομίες τους. Όπως είπε, απαντώντας στις σχετικές επικρίσεις του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα, «οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πολίτες που έχουν αποταμιεύσει μέσω τίτλων του ελληνικού Δημοσίου, θα βρεθεί τρόπος να καλυφθούν απολύτως». Και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να πούμε τον τρόπο αυτό τώρα, δεν πρέπει να διαχωρίσουμε τους ομολογιούχους και τα ομόλογα, για λόγους που αφορούν τη διεθνή οικονομική ευθύνη του κράτους και τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί με τον επίσημο και τον ιδιωτικό τομέα».
«Νύχτα και μέρα ψάχνουμε να βρούμε λύσεις, πρακτικές λύσεις, ώστε να καλυφθούν απολύτως οι Έλληνες αποταμιευτές και να μη δημιουργηθούν δυσεπίλυτα νομικά και οικονομικά προβλήματα για την Ελληνική Δημοκρατία. Και θα μας πιστέψουν οι Έλληνες πολίτες, οι 11.000 αποταμιευτές μέσω τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου, γιατί ξέρουν ότι μπορούμε να βρούμε τη λύση αυτή. Λίγη υπομονή χρειάζεται, να ολοκληρώσουμε αυτή την πολύ δύσκολη διαδικασία, να φτάσουμε στην ανταλλαγή των ομολόγων, να φτάσουμε στην έγκριση της δανειακής σύμβασης, να βγούμε σε μία άλλη δημοσιονομική και χρηματοοικονομική κατάσταση», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι «χρειάζεται πειθαρχία, σύνεση, συναίνεση, ενότητα, επαγγελματισμός, σοβαρότητα έως ότου ολοκληρώσουμε την ανταλλαγή των ομολόγων στις 12 Μαρτίου, για τα ομόλογα ελληνικού δικαίου που είναι η συντριπτική πλειονότητα και την ανταλλαγή των ομολόγων που έχει εκδώσει στο παρελθόν η χώρα μας σε αγγλικό ή ιαπωνικό δίκαιο μέχρι, περίπου, τις 5 ή τις 6 Απριλίου».
Παρ´ ότι ακόμα και στην Αργεντινή που χρεοκόπησε άτακτα, το κράτος αποζημιώσε τους ιδιώτες πολίτες του, που είχαν αγοράσει ομόλογα, ο κ. Βενιζέλος ξεκαθαρίζει ότι οι έλληνες πολίτες που δεν έβγαλαν τα χρήματα τους στο εξωτερικό αλλά εχουν αγοράσει ομόλογα δανείζοντας την πατρίδα τους θα συμπεριληφθούν στο κουρεμα όπως οι ξένοι κερδοσκόποι.
Οι πολίτες αυτοί που θεώρησαν σίγουρη τοποθέτηση την εγγύηση του κεφαλαίου τους και αντι κατάθεσης, προτίμησαν να βοηθήσουν την Ελλάδα θα χάσουν τα χρήματα τους.
Η δε δικαιολογία ότι μπορεί να υπάρξει μέριμνα για κάποιους μικρο-ομολογιούχους είναι εξοργιστική, αφού η Ελλάδα όταν ζητάτε τα χρήματα των πολιτών της εγγυάτο ολόκληρο το πόσο. Ομως τώρα ο κ. Βενιζέλος κατ΄ουσία δημεύει τις καταθέσεις τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου