Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

"Καθάρισε" ο Α. Σαμαράς - Δέχθηκαν την επιστολή οι Ευρωπαίοι (upd)

Το Βερολίνο χαιρετίζει την επιστολή του Αντώνη Σαμαρά προς τους δανειστές της Ελλάδας και γενικά φαίνεται ότι ο Α. Σαμαράς με την επιστολή αυτή πέρασε τον "κάβο" και έκαμψε τις αντιρρήσεις να υπογράψει εν λευκώ επιταγή όπως ζητούσαν οι Βρυξέλλες περισσότερο και λιγότερο το ΔΝΤ.
Είναι μία επιστολή που εξαιρεί τα φορολογικά μέτρα από την συμφωνία για την δανειακή σύμβαση. 
Εκεί που είχε φτάσει η υπόθεση, μάλλον για μια "έντιμη εκατέρωθεν υποχώρηση" και των δύο πλευρών με κερδισμένο στα σημεία τον Α.Σαμαρά, μπορούμε να μιλάμε.
Απέδειξε ότι όταν μένουμε σταθεροί στις δίκαιες θέσεις μας κανείς δεν μπορεί να μας κλονίσει...
Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου οικονομικών, που θέλει να μείνει ανώνυμος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Είμαστε χαρούμενοι για την υποστήριξη της αντιπολίτευσης. Μαθαίνω ότι ο Αντώνης Σαμαράς έστειλε επιστολή στους δανειστές. Νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε και να πείσουμε τους υπουργούς του Eurogroup να πάρουν την απόφαση για την εκταμίευση της έκτης δόσης».

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της καγκελαρίας παρέπεμψε στους παραλήπτες της επιστολής του κ. Σαμαρά ως τους κατ΄ εξοχήν αρμοδίους για την αξιολόγηση του περιεχομένου της. Η δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών όμως ξεκαθαρίζει τη στάση του Βερολίνου και ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση της έκτης δόσης.

«Το Ευrogroup, στις 29 Νοεμβρίου, θα αποφανθεί εάν επαρκούν οι δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στην επιστολή του προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά». Αυτό δήλωσε ο Γκι Σουλέρ, εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κληθείς να σχολιάσει την επιστολή του κ. Σαμαρά προς τον επικεφαλής της ευρωζώνης.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής Πία Αρεκίλντε περιορίστηκε να επιβεβαιώσει ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο έλαβε την επιστολή του κ. Σαμαρά, χωρίς όμως να προβεί σε οποιοδήποτε άλλο σχόλιο.

«Η επιστολή Σαμαρά θα μπορούσε να εκληφθεί και ως δέσμευση» δήλωσε αξιωματούχος στο Παρίσι, διευκρινίζοντας πάντως ότι είναι πρόωρο για την κυβέρνηση Σαρκοζί να τοποθετηθεί, δεδομένου ότι η επιστολή δεν έχει παραλήπτη τον Γάλλο πρόεδρο.
(Ανανέωση): Ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε δικαιωμένος για την μέχρι τώρα στάση του σε συνομιλία του με δημοσιογράφους στην Βουλή. Όπως είπε χαρακτηριστικά, λίγες ώρες μετά την αποστολή της επιστολής του, «με την σταθερή μας στάση τα πετύχαμε όλα».
«Η διαπραγμάτευση είναι σαν ένα παιχνίδι πάνω σε σκακιέρα. Κάνεις κινήσεις και περιμένεις την κίνηση του άλλου. Εκεί πρέπει να μείνεις σταθερός και εγώ έμεινα σταθερός», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.

Και διερωτήθηκε: «Τι θα έλεγαν; Σε αυτά που είπα εγώ συμφωνεί και ο Παπαδήμος. Τι θα μου πουν, ότι δεν σας δίνουμε την έκτη δόση γιατί δεν υπογράφω;»

Ερωτηθείς εάν έχει θετικές αντιδράσεις από την Ευρώπη σχετικά με την επιστολή του, είπε ότι προς το παρόν δεν έχει κάποια συγκεκριμένη αντίδραση αλλά «ακούει αυτά που λέγονται».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: