Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Όχι στην "υφαλοκρηπίδα" από τον Ταλάτ

Μεγάλη έκπληξη προκάλεσε στην 'Αγκυρα η απόφαση του Ρεμπουπλικανικού Τουρκικού Κόμματος του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να καταψηφίσει στην ψευδοβουλή, τη λεγόμενη συμφωνία οριοθέτησης "υφαλοκρηπίδας" μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους. 
Ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκης Ενωσης, Εγκεμέν Μπαγίς, κάλεσε το Κόμμα του Ταλάτ να αναθεωρήσει την απόφασή του.  
Πάντως η τουρκική πολιτική που ακολουθείται από τον Ερντογάν για τα κατεχόμενα έχει εγείρει έντονες αμφισβητήσεις με αποκορύφωμα τις διαδηλώσεις που έγιναν κατά την επίσκεψή του το καλοκαίρι, στο...
πλαίσιο «των εορτασμών της τουρκικής εισβολής»
   
Στο μεταξύ, η Τουρκία διαμηνύει ότι θα μετακινήσει το βάρος των ερευνών της για εντοπισμό υδρογονανθράκων από τη Μαύρη Θάλασσα στη Μεσόγειο.
    
Η ανταποκρίτρια του ΡΙΚ στην Κωνσταντινούπολη, 'Αννα Ανδρέου, μετέδωσε ότι ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, ισχυρίστηκε ότι η Άγκυρα δεν είχε πρόθεση να διεξάγει έρευνες στη Μεσόγειο, εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν προχωρούσε σε έρευνες. Κατέστησε μάλιστα σαφές ότι οι Τούρκοι δεν πρόκειται να φύγουν από τη Μεσόγειο.
Δηλώσεις επί του θέματος έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου σε συνάντηση με τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών του ψευδοκράτους. Επανέλαβε την αστήρικτη τουρκική θέση ότι η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει, δήθεν μονομερώς, σε έρευνες παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Η Τουρκία το τελευταίο διάστημα ανοίγει όλο και περισσότερα μέτωπα, στο πλαίσιο μια στρατηγικής που θα την καταστήσει μια περιφερειακή υπερδύναμη. Η τουρκική ηγεσία θεωρεί ευνοϊκή τη συγκυρία λόγω της οικονομικής κρίσης και των ανακατατάξεων που έχουν επέλθει από την «Αραβική Άνοιξη». 
Επίκαιρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: