Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Η «Μαύρη Πέτρα», το Εureca και οι μπίζνες στην Ελλάδα

«Εύρηκα» και Blackstone

Ως επίγονοι του Αρχιμήδη, οι σύμβουλοι της Roland Berger Strategy Consultants GmbH ισχυρίζονται ότι βρήκαν τον τρόπο για να βρεθεί άνωση στον καταποντισμό της ελληνικής οικονομίας. 
Ως επίγονοι του Αρχιμήδη, οι σύμβουλοι της Roland Berger Strategy Consultants GmbH ισχυρίζονται ότι βρήκαν τον τρόπο για να βρεθεί άνωση στον καταποντισμό της ελληνικής οικονομίας.
«Eureca» ονομάζουν το σχέδιο που εκπόνησαν για τον δραστικό περιορισμό του ελληνικού χρέους χωρίς αναδιάρθρωσή του, αλλά με παραχώρηση της διαχείρισης του συνόλου της ελληνικής δημόσιας περιουσίας, προκειμένου αυτή να πουληθεί σε...
μια εταιρεία holding υπό ευρωπαϊκό έλεγχο. Πρόκειται για αντιγραφή του μοντέλου της Treuhand, της εταιρείας που ανέλαβε την ιδιωτικοποίηση της περιουσίας της Λ.Δ. της Γερμανίας κατά τη διαδικασία της τελευταίας γερμανικής ενοποίησης.


Μπορεί κανείς να βρει (λίγες) λεπτομέρειες του σχεδίου στη μόλις επτασέλιδη παρουσίασή του στην ιστοσελίδα της RBSC. Όμως, τα βασικά του σημεία, δηλαδή αυτά που θα φέρουν ισχυρή ανάπτυξη και το ελληνικό χρέος ακόμα και κάτω απ' τα επίπεδα που ορίζει το Μάαστριχτ (60% του ΑΕΠ), προκαλούν εντύπωση με την υπεραισιοδοξία τους.

Κυρίως τα 125 δισεκατομμύρια ευρώ που υπολογίζεται ότι θα αποφέρουν οι ιδιωτικοποιήσεις είναι ένα ποσό αστρονομικό – ακόμα και τα 50 δισ. τα οποία έχουν τεθεί ως στόχος έχουν χαρακτηριστεί υπερβολικά. Αν μάλιστα δεν συγκεντρωθούν 125 δισ., η διαφορά θα βαραίνει το χρέος της Ελλάδας, που όμως πλέον δεν θα έχει τίποτα στην κατοχή της.

Αρχικά το σχέδιο σκοντάφτει και σε ευρωπαϊκά θεσμικά κωλύματα. Αν αυτά ρυθμιστούν, υφίστανται αιτίες προβληματισμού πέρα απ' τα 125 δισ. των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς υπάρχουν και άλλα νούμερα που δεν φαίνονται ρεαλιστικά ή ακριβή στα στοιχεία του σχεδίου της RBSC. Για παράδειγμα, η μελέτη κάνει λόγο για ελληνικό χρέος 145%, την ώρα που πρόσφατη πρόβλεψη του ΔΝΤ το υπολογίζει στο 166% του ΑΕΠ το 2011 (και στο 189% το 2012).

Αναμφίβολα η RBSC κινείται στο πνεύμα των χωρών εκείνων που έχουν ζητήσει εμπράγματες εγγυήσεις απ' την Ελλάδα και αποτελούν τον γερμανικό άξονα εντός της Ε.Ε. Ίσως δεν είναι τυχαίο το ότι ο ιδρυτής της εταιρείας, Ρόλαντ Μπέργκερ, είναι επίτιμος πρόξενος της – πρωτοστατούσας σ' αυτό το θέμα – Φινλανδίας.

Απ' την άλλη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ενήμερος για το σχέδιο και πως είναι στη γραμμή όσων σκέφτεται η κυβέρνησή του, παρότι δεν προβλέπει να πληρώσουν ιδιώτες κάποιο μερίδιο της ελληνικής κρίσης χρέους. Ο Β. Σόιμπλε δεν θα μπορούσε να μη γνωρίζει: η κυβέρνηση Μέρκελ είναι καλός πελάτης των υπηρεσιών της Roland Berger SC.

Η εταιρεία δεν είναι άγνωστη στην Ελλάδα αφού η ελληνική κυβέρνηση την επέλεξε, όπως ανακοινώθηκε λίγες ημέρες νωρίτερα, ως τεχνικό σύμβουλο για την ιδιωτικοποίηση των κρατικών λαχείων.


Η άνοδος

Η RΒSC ιδρύθηκε στο Μόναχο το 1967. Εκτός απ' τον ιδρυτή της, Ρόλαντ Μπέργκερ, το προσωπικό της εταιρείας αποτελείτο από μία γραμματέα. Ο Μπέργκερ έκανε γρήγορα μια μεγάλη επιτυχία: τη συγχώνευση που οδήγησε στη δημιουργία του ταξιδιωτικού κολοσσού TUI. Κατόπιν επέκτεινε τις συνεργασίες του με τον τραπεζικό κλάδο, έτσι ώστε το 1973 η εταιρεία του να είναι τρίτη σε κύκλο εργασιών στον κλάδο της στη Γερμανία και μέσα σε 10 χρόνια να απασχολεί πάνω από 100 άτομα.

Απ' τη δεκαετία του 1980 (και ακόμα περισσότερο μετά το 1990 που έπεσε το Ανατολικό Μπλοκ), οι δουλειές της RBSC διεθνοποιούνται. Μετά την εξαγορά του μεριδίου της εταιρείας που κατείχε η Deutsche Bank και το ξεπέρασμα των νομικών επιπλοκών της συμμετοχής αυτής, η RBSC ανοίγει ιδιόκτητα γραφεία στις ΗΠΑ το 1998. Σήμερα η εταιρεία έχει περισσότερους από 2.000 υπαλλήλους στα 43 γραφεία της σε 31 χώρες και είναι ανάμεσα στις πέντε - έξι κορυφαίες του κλάδου παγκοσμίως.

Απ' το 2010 ο Μπέργκερ έχει αποσυρθεί απ' το τιμόνι της εταιρείας που ίδρυσε, ωστόσο παραμένει επίτιμος πρόεδρός της και συνιδιοκτήτης της (μαζί με άλλα 200 στελέχη της). Είναι επίσης πρόεδρος του γερμανικού παρακλαδιού της Blackstone, εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων που ειδικεύεται στις εξαγορές επιχειρήσεων, με ιδιαίτερη προτίμηση σε ό,τι έχει να κάνει με τουρισμό.

Στην Blackstone ανήκουν πολλά θεματικά πάρκα στην Ευρώπη, ενώ το 2007 απέκτησε την αλυσίδα των ξενοδοχείων Hilton έναντι 27 δισ. δολαρίων. Το 2010 εξαγόρασε και την αλυσίδα των μουσείων κέρινων ομοιωμάτων Madame Tussaude για 1,9 δισ. δολάρια.


Το σχέδιο

Το «Εurεca» είναι μια αντιγραφή του μοντέλου της Treuhand, της εταιρείας που ανέλαβε την ιδιωτικοποίηση της περιουσίας της Λ.Δ. της Γερμανίας κατά τη διαδικασία της τελευταίας γερμανικής ενοποίησης.

1. Περιουσιακά στοιχεία αξίας 125 δισ. ευρώ περιέρχονται σε εταιρεία συμμετοχών. Η χώρα μας θα πρέπει να καταγράψει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του κράτους (τράπεζες, ακίνητα, τηλεπικοινωνίες, λιμάνια κτλ.) σε μία δομή (εταιρεία), όπως ακριβώς συνέβη το 1990 στη Γερμανία (μέσω του γερμανικού οργανισμού Treuhandanst ltd) για να ιδιωτικοποιηθούν 8.500 εταιρείες της Ανατολικής Γερμανίας μετά την Ένωση.

2. Πώληση της εταιρείας συμμετοχών στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντί 125 δισ. ευρώ.

3. Χρησιμοποίηση των εσόδων από την Ελλάδα για να επαναγοράσει ομόλογα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

4. Με τον τρόπο αυτόν μειώνεται το ελληνικό χρέος από 145% σε 88% του ΑΕΠ.

5. Παράλληλα, εκμηδενίζεται η έκθεση των Ευρωπαίων φορολογούμενων και της ΕΚΤ στο ελληνικό χρέος.

6. Επενδύονται 20 δισ. από την εταιρεία (με έδρα το Λουξεμβούργο) για την αναδιάρθρωση των περιουσιακών στοιχείων έτσι ώστε να αυξηθεί η αξία των αποκρατικοποιήσεων (επιπλέον 40-60 δισ. ευρώ).

7. Η αναδιάρθρωση αυτή ενισχύει κατά 8% την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

8. Ο ρυθμός ανάπτυξης από το -5% οδηγείται στο +5%, εξασφαλίζοντας πρόσθετα φορολογικά έσοδα της τάξης του 4% του ΑΕΠ.

9. Οι δαπάνες τόκων μειώνονται κατά 50% λόγω της μείωσης του ρέους και της βελτίωσης των αξιολογήσεων.

10. Χάρη στα πρόσθετα φορολογικά έσοδα και τη μείωση των δαπανών για τόκους η Ελλάδα μπορεί να επαναγοράζει χρέος ίσο με το 1% του ΑΕΠ της κάθε χρόνο, ώστε αυτό να μειωθεί κάτω από τα όρια της Συνθήκης του Μάαστριχτ (60% του ΑΕΠ) μέχρι το 2018.

11. Οι διαδικασίες των ιδιωτικοποιήσεων θα έχουν ολοκληρωθεί έως το 2025. Σε περίπτωση λοιπόν που υπάρξει υπεραξία, αυτή θα αποδοθεί στην Ελλάδα, αφαιρουμένων των τόκων και των εξόδων διαχείρισης. Αν είναι μειωμένα, η Ελλάδα θα αναλάβει το κόστος, αν και οι αναλυτές της Roland Berger εκτιμούν ότι ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, το χρέος θα υποχωρήσει κάτω από το 70% του ΑΕΠ.

12. Το σχέδιο αυτό μειώνει δραματικά τις πιθανότητες κερδοσκοπίας εις βάρος της Ελλάδας ή της ζώνης του ευρώ, καθώς οι κερδοσκόποι θα δυσκολευτούν να στοιχηματίσουν, μέσω των CDS, σε χρεοκοπία είτε της Ελλάδας είτε κάποιας άλλης χώρας, όπως η Ισπανία, η Ιταλία ή η Ιρλανδία. Αυτό θα έχει άμεση συνέπεια την υποχώρηση των spreads και των CDS.

13. Η κατά 100% ιδιωτικοποίηση του ελληνικού δημόσιου τομέα θα εξαλείψει τη διαφθορά στη χώρα και θα ενθαρρύνει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη αλλά και τις επενδύσεις.

14. Οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικά ομόλογα, θα δουν την αξία των τίτλων να αυξάνεται κατά 30 δισ. ευρώ, αποκαθιστώντας τη φερεγγυότητα του τραπεζικού συστήματος και μειώνοντας το ρίσκο ενεχύρων της ΕΚΤ κατά 95%, οπότε θα τεθεί τέρμα και στην κρίση ρευστότητας της χώρας.

15. Θα μπορούσε τέλος να εφαρμοστεί και η επαναγορά ελληνικών ομολόγων σε ένα περιβάλλον «απαλλαγμένο» από την πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας.


Σύμβουλος Σρέντερ και... Δεξιάς ο εμπνευστής

Ο ιδρυτής της εταιρείας που δημιούργησε το «Eureca» Ρόλαντ Μπέργκερ αναμείχθηκε στην πολιτική ζωή της χώρας του, αν και πάντα προτιμούσε το παρασκήνιο. Υπήρξε σύμβουλος του Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Γνωρίζονταν από τότε που ο πολιτικός του SPD ήταν πρωθυπουργός στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας και προσέτρεξε στις συμβουλές του Μπέργκερ για να διαχειριστεί δημόσια περιουσία που αφορούσε συμμετοχή σε εταιρείες όπως η Volkswagen.

Όταν ανέλαβε την Καγκελαρία το 1998, ο Σρέντερ πρότεινε στον Μπέργκερ να γίνει υπουργός Οικονομικών. Ο τελευταίος αρνήθηκε, καθώς ήταν σύμβουλος του χριστιανοκοινωνιστή πρωθυπουργού της Βαυαρίας και πολιτικού αντιπάλου του Σρέντερ, Έντμουντ Στόιμπερ, με τον οποίο αποτέλεσε δίδυμο και στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν για την εκπόνηση της στρατηγικής της Ε.Ε. για την ανάπτυξη και την απασχόληση (2010).

Αυτό βέβαια δεν τον απέτρεψε απ' το να δίνει συμβουλές και στον Σρέντερ, εφόσον τον συμβούλευε ό,τι και τον Στόιμπερ.

Ο Μπέργκερ υπήρξε απ' τους βασικούς εισηγητές της «Ατζέντας 2010» του Σρέντερ, η εφαρμογή της οποίας καθήλωσε για πολλά χρόνια τους μισθούς και αποδιάρθρωσε εργατικά δικαιώματα στη Γερμανία.

Η στρατηγική αυτή υπήρξε αποτελεσματική για την υγεία των δημοσιονομικών της Γερμανίας και των βιομηχανιών της, όμως δημιούργησε συνθήκες διεύρυνσης της ανισορροπίας ανταγωνιστικότητας μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.


Το «αφεντικό» Πετρόπουλος από την Αμερική

Η Blackstone έχει μια «εξ αίματος» σχέση με την Ελλάδα. Ο ένας εκ των δύο ιδρυτών της, Πίτερ Πίτερσον, είναι απόγονος Ελλήνων μεταναστών και ο πατέρας του ονομαζόταν Γιώργος Πετρόπουλος. Μάλιστα, το όνομα Blackstone προέκυψε απ' το Πετρόπουλος. Stone σημαίνει πέτρα στα αγγλικά. Ομοίως, το πρόθεμα Black προέρχεται απ' το όνομα του συνιδρυτή της, Σβάρτζμαν. Schwarz στα γερμανικά πάει να πει μαύρος, black στα αγγλικά. Ο Πίτερσον, που υπήρξε υπ. Εμπορίου επί Νίξον, είναι ένας απ' τους πλουσιότερους Αμερικανούς και σταυροφόρος κατά του ελλείμματος, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει τον στραγγαλισμό κάθε κοινωνικής πολιτικής.

Η καταγωγή του Πίτερσον δεν είναι η μόνη σχέση που έχουν αυτός και οι δραστηριότητές του με την Ελλάδα. Υπάρχει το Ίδρυμα Πίτερσον, μια «δεξαμενή σκέψης» με αρκετά μεγάλη επιρροή στις ΗΠΑ. Τα τελευταία έτη έχει χρηματοδοτήσει καμπάνιες εκατομμυρίων δολαρίων στην προώθηση λήψης μέτρων κατά των ελλειμμάτων μέσω περικοπής προγραμμάτων ασφάλισης, καθώς και κατά της φορολόγησης των πολυεθνικών.

Στο Ίδρυμα Πίτερσον επρόκειτο να μιλήσει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια του ακυρωμένου του ταξιδιού στις ΗΠΑ. Τον περασμένο Ιούλιο στο βήμα του ομιλητή του Ιδρύματος βρέθηκε ο υπ. Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, ενώ, μόλις πριν από λίγες μέρες, εκφώνησε ομιλία εκεί ο Όλι Ρεν.

Τέλος, μια εκλεκτική συγγένεια. Η Blackstone ήταν η μητρική εταιρεία της BlackRock, που αυτόν τον καιρό ελέγχει την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών.

Νικήτας Κουριδακης
Από το Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: