Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Αυτοί είναι οι υπουργοί που φταίνε!

Οι «κόκκινες» κάρτες της τρόικας
και τα νέα μέτρα που έρχονται -
35.000 προσλήψεις
έγιναν μέχρι
τον Αύγουστο του 2011!

Μετά τον ανεπιτυχή χειρισμό του Ευάγγελου Βενιζέλου με την πρόθεσή του να επαναδιαπραγματευθεί με την τρόικα και τις «φάπες» που δέχθηκε από τους πιστωτές μας, που οδήγησε στο νέο μεγάλο δράμα των Ελλήνων από την φορολογική λαίλαπα, έγιναν γνωστές οι «κόκκινες» κάρτες που έβγαλαν οι δανειστές μας σε συγκεκριμένα κυβερνητικά στελέχη. 
Η τρόικα κατηγορεί ευθέως και ονομαστικά εννέα υπουργούς της κυβέρνησης για τη  «μη υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών».
Στην κορυφή της λίστας που διέρρευσε από κυβερνητικά στελέχη, βρίσκονται οι...  Γιάννης Ραγκούσης και Δημήτρης Ρέππας, πρώην και νυν υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, με αφορμή τη μη υλοποίηση του ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο.
Ακολουθούν ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ως υπουργός Δημόσιος Τάξης και ο αντικαταστάτης του Χρήστος Παπουτσής, επειδή δεν μείωσαν τις προσλήψεις στις αστυνομικές ακαδημίες. Για τον ίδιο λόγο «κατηγορούνται» και ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τον αντικαταστάτη του στο υπουργείο Άμυνας Π. Μπεγλίτη, για τις προσλήψεις στον στρατό.
Η τρόικα έχει βγάλει «κόκκινη» κάρτα και στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, επειδή ως υπουργός Οικονομικών δεν έκοψε τις δαπάνες από αμοιβές επιτροπών και συμβουλίων, από αποζημιώσεις και μπόνους στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ! Ταυτοχρόνως, «κατηγορείται» για το παιδαριώδες λάθος της επιστροφής φόρων 1,2 δισ. ευρώ, μέσω του διάτρητου συστήματος των αποδείξεων.
Στη λίστα περιέχεται και ο Ανδρέας Λοβέρδος, καθώς δεν έχει προχωρήσει μια σειρά μέτρων που είχαν συμφωνηθεί για την αύξηση των εσόδων (π.χ. η χρέωση ανασφάλιστων και μεταναστών για ιατρικές υπηρεσίες) και τον περιορισμό των δαπανών στα νοσοκομεία.
Τέλος, στη λίστα της τρόικας συμπεριλαμβάνεται και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης  Γ. Κουτρουμάνης, καθώς δεν προχώρησε η πλήρης εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αλλά ούτε η εφαρμογή ειδικής μειωμένης τιμής για τα φάρμακα που συνταγογραφούν τα Ταμεία.
Δεν τηρήθηκαν οι συμφωνίες για τις προσλήψεις!
Η τρόικα έχει ανακαλύψει ότι η κυβέρνηση δεν έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα για τις προσλήψεις! Δηλαδή, «μία πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις» εφέτος και «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις» την τετραετία 2012-2015.
Το 2011, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, έγιναν ως το τέλος Ιουλίου 8.300 προσλήψεις, εκ των οποίων 2.195 άτομα σε θέσεις τακτικού προσωπικού, 3.602 άτομα στον στρατό και στην Αστυνομία από τους αποφοίτους στρατιωτικών και άλλων παραγωγικών σχολών, ενώ υλοποιήθηκαν οι υποχρεωτικές μεταφορές 2.316 ατόμων από τις ΔΕΚΟ (από ΟΑ 445 άτομα, από ΟΣΕ - ΤΡΑΙΝΟΣΕ 1.568 άτομα, από ΓΑΙΟΣΕ - ΕΡΓΟΣΕ 32 άτομα, από όμιλο ΟΑΣΑ 271 άτομα).
Το 2011 επίσης δόθηκαν εγκρίσεις για συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου ή συμβάσεις μίσθωσης έργου στον δημόσιο τομέα για 34.851 άτομα!
Τώρα η κυβέρνηση πιέζεται να προχωρήσει στην απόλυση δημοσίων υπαλλήλων και στην ένταξη σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας 30.000 ατόμων από τους ΟΤΑ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Πού έπεσαν έξω
Πέραν αυτών, όπως αποκαλύπτεται από τον έλεγχο (monitoring) της εφαρμογής των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, η κυβέρνηση έπεσε έξω στον προϋπολογισμό για όλους τους παραπάνω λόγους αλλά, το κυριότερο, γιατί απέτυχε στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, προσπάθεια από την οποία είχε μηδενικά έσοδα. Επίσης δεν προχώρησε στη μείωση των αμυντικών δαπανών, προσπάθεια από την οποία προβλεπόταν να εξοικονομηθούν ποσά ύψους 350 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Τα νέα μέτρα που έρχονται
ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ
* Κατάργηση των φοροαπαλλαγών από το 2012 - Οροφή μείωσης φόρου από απαλλαγές 300 ευρώ το 2012
* Αναθεώρηση των φορολογικών εκπτώσεων για παιδιά (tax credits)
* Αύξηση κατά 60% των τεκμηρίων διαβίωσης
* Αύξηση φορολογίας στα αυτοκίνητα και αύξηση των τελών κυκλοφορίας
* Κατάργηση αφορολογήτων ορίων για πρώτη κατοικία και περιουσίας
* Αύξηση του συντελεστή φόρου ακινήτων κατά 10% - 15% από το 2014
* Κατάργηση των αντικειμενικών αξιών από το 2015 και υπολογισμός των επιβαρύνσεων με τις τρέχουσες εμπορικές τιμές
* Αύξηση της φορολογίας καπνού με αλλαγή του τρόπου υπολογισμού
* Αύξηση ειδικών φόρων κατανάλωσης στα αλκοολούχα
* Ελάχιστη φορολογία στους ελεύθερους επαγγελματίες με αντικειμενικά  κριτήρια (πρώτο βήμα το ετήσιο τέλος των 300 ευρώ)

«ΨΑΛΙΔΙ» ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ - ΕΦΑΠΑΞ - ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
* Μείωση επικουρικών συντάξεων
* Ειδική εισφορά για τις επικουρικές άνω των 300 ευρώ
* Περικοπές στις παροχές (επιδόματα ενοικίου, επιτοκίων κ.λ.π.) Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ταξίδια κ.λ.π.)
* Μείωση επιδομάτων ανεργίας κα ικατάργηση των επιδομάτων σε εποχικά απασχολούμενους
* Μείωση της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ και των κατώτερων συντάξεων όλων των Ταμείων
* Αύξηση εισφορών για νέουςασφαλισμένους στον ΟΓΑ
* Αύξηση εισφορών στο Ταμείο των επιστημόνων και στον ΟΑΕΕ (ταμείο αυτοαπασχολουμένων)
* Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εφάπαξ βοηθημάτων (μετά τις περικοπές ως 30% στο Δημόσιο και στα ευγενή Ταμεία)
* Μείωση 6% στις συντάξεις του ΝΑΤ
* Μείωση συντάξεων ΟΤΕ
ΑΥΞΗΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ
* Εφαρμογή του «χρυσού κανόνα» των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών στα Ταμεία
* Αύξηση κατά 40% της συμμετοχής των ασφαλισμένων σε φάρμακα και Ταμεία
* Ενιαίες παροχές υγείας στα Ταμεία
* Μείωση των επιδομάτων σε χρήμα προς ασφαλισμένους
* Πληρωμή επίσκεψης και εξετάσεων από ανασφάλιστους στα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων
* Σύμβαση δημοσίων νοσοκομείων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες
* Μείωση των επιδοτήσεων σε ορεινές και μειονεκτούσες περιοχές
* Εφαρμογή του θεσμού της κάρτας εργασίας για όλους τους εργαζομένους
* Σύσταση ταμείου ανεργίας (αλληλεγγύης) για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ (εμπόρους, βιοτέχνες, ελεύθερους επαγγελματίες)

1 σχόλιο:

Stathis είπε...

Δεν άντεξε άλλο ως σάκος του μποξ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε να περάσει στην αντεπίθεση.

Ο υπουργός Οικονομικών χρησιμοποίησε τις προσβάσεις του στον Τύπο προκειμένου να περάσει πληροφορίες για τους υπουργούς που έχουν καθυστερήσει με αποτέλεσμα να φωνάζει η τρόικα.

«Έδωσε» τον Δημήτρη Ρέππα, τον Ανδρέα Λοβέρδο, την Άννα Διαμαντοπούλου, τον Γιώργο Κουτρουμάνη και τον Γιάννη Ραγκούση. Δηλαδή, φταίνε όλοι οι άλλοι, εκτός από εκείνον. Στη συνεδρίαση του υπουργικού τα σχετικά δημοσιεύματα ήταν στο επίκεντρο των κατ ιδίαν συζητήσεων των υπουργών. Όλοι χαμογελούσαν με νόημα βλέποντας τις υπογραφές κάτω από τα σχετικά άρθρα.

«Ο Μπένι έβγαλε τον στόλο» σημείωσε με νόημα κορυφαίος υπουργός.