Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Έρχεται "κουρεμα" μισθών και συντάξεων

Στην σκιά της «κουβέντας» που γίνεται για αναθεώρηση των όρων της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, των σεναρίων για «κούρεμα» του χρέους κατά 50%, αλλά και υπό την απειλή της «χαλαρής» εκταμίευσης της 6ης δόσης…αφού υπάρχει χρόνος μέχρι τον Δεκέμβριο οπότε και θα πρέπει να εξοφληθεί ομόλογο..

Η Κυβέρνηση σπεύδει να καταθέσει σήμερα το πολυνομοσχέδιο που ουσιαστικά θα θέτει τους κανόνες ένταξης στην εργασιακή εφεδρεία και θα «ψαλιδίζει» μισθούς και συντάξεις.
Στην Ευρώπη πάντως έχει ανάψει για τα καλά όπως φαίνεται... –με πρωτοβουλία της Γερμανίας- η συζήτηση για μεγαλύτερο «κούρεμα» χρέους από το 21% που είχε αρχικά συμφωνηθεί και δεν είναι τυχαίο πως έπεσε στο τραπέζι και η πιθανότητα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.


Αυτό που ζητά η Μέρκελ είναι οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων να αποδεχτούν μεγαλύτερες ζημιές, συμβάλλοντας έτσι ουσιαστικότερα στο νέο «πακέτο» διάσωσης.


Η κινητικότητα της γερμανίδας καγκελαρίου δείχνει πως εξυφαίνεται κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο και αυτό που μένει να απαντηθεί είναι τι ποσοστό χρέους είναι διατεθειμένοι να «χαρίσουν» οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων, αν η όποια διαδικασία θα είναι προαιρετική και εάν το σχέδιο αφορά ομόλογα που λήγουν οποιαδήποτε ημερομηνία ή μόνο εκείνα που λήγουν μέχρι το 2020, όπως προέβλεπε η συμφωνία της 21ης Ιουλίου.


Όσο μεγάλο όμως και εάν είναι το «κούρεμα» για την Ελλάδα, τα προβλήματα δεν λύνονται δεδομένου ότι η χώρα θα παραμένει εξαρτημένη από εξωτερική χρηματοδότηση: Για αυτό και το υπουργείο Οικονομικών ..βιάζεται να υιοθετήσει καταιγίδα νέων μέτρων –κάτω βεβαίως από τις εντολές των πιστωτών μας- προκειμένου να επιτύχει από του χρόνου κιόλας το περιβόητο πρωτογενές πλεόνασμα..


Η «συνταγή» δυστυχώς δεν αλλάζει, αφού τα συνήθη υποζύγια είναι αυτά που θα υποστούν μειώσεις του διαθέσιμου εισοδήματος και θα κληθούν να πληρώσουν υψηλούς φόρους..


Το ενιαίο μισθολόγιο είναι ένα από τα «χαρτιά» που τραβάει η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να «χαλαρώσει» την τρόϊκα, ώστε να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της 6ης δόσης..όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.


Έτσι, απώλειες, έως και 40% στο εναπομείναν εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων, επιφέρει το νέο μισθολόγιο που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο των υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.


Το τελικό κείμενο θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, αλλά αφού προηγήθηκε ένα ολονύχτιο θρίλερ για το πόσα και –κυρίως- ποιοι θα χάσουν.


Βασικά θύματα της μεταρρύθμισης θα είναι περί τους 100.000 υπάλληλοι δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης, που ελάμβαναν υψηλά επιδόματα μέχρι και 50% του μισθού τους.


Σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκε μάχη -που δεν τελείωσε ακόμα- για το αν θα εξαιρεθούν από το μεγάλο ψαλίδι, πλήρως ή μερικώς, και εργαζόμενοι με ειδικά επιδόματα δεκαετιών, όπως υπάλληλοι φορέων ορισμένων υπουργείων (Μεταφορών, Οικονομικών κ.ά.), προσοντούχα στελέχη ανεξαρτήτων αρχών κλπ.


Όπως όλα δείχνουν πάντως, από τις μεγάλες απώλειες για όλους, διασώζονται μόνον οι πλέον χαμηλόμισθοι και … οι διευθυντές τους.

Για τους πρώτους το νέο μισθολόγιο προβλέπει και μια ελαφρά αύξηση των 5 έως και 80 ευρώ το μήνα, ανεβαίνουν κατά

από 7-20% οι βασικοί μισθοί (αναλόγως προσόντων) μετά την κατάργηση των ειδικών επιδομάτων.


Για τους δεύτερους, τίθεται ένα πλαφόν περί τα 2.700-3.000 το μήνα, μαζί με το ειδικό επίδομα ευθύνης, ύψους 250 ευρώ για τμηματάρχες, 400 ευρώ για διευθυντές και 700 ευρώ για γενικούς διευθυντές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: