Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Οι κρίσιμες ημερομηνίες του Οκτωβρίου για την Ελλάδα


Στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού αλλά και του διεθνούς ενδιαφέροντος αναμένεται να βρεθεί η χώρα μας και τον Οκτώβρη, καθώς κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις που θα οδηγήσουν στην έκτη δόση αλλά και οι διεργασίες για την επικύρωση της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου.
Μέχρι στιγμής, μένουν άλλα τρία κοινοβούλια, της Σλοβακίας, της Μάλτας και της Ολλανδίας που θα πρέπει να επικυρώσουν τη συμφωνία για τον EFSF, ενώ στις 13 Οκτωβρίου, όπως δήλωσε και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τη...
Σύνοδο του Eurogroup θα ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της έκτης δόσης του ελληνικού δανείου, ύψους 8 δισ. ευρώ.
Η απόφαση, όπως διεμήνυσε την περασμένη Τετάρτη και η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, θα ληφθεί με γνώμονα την έκθεση των επιθεωρητών της τρόικας, που έφθασαν από την Πέμπτη στη χώρα μας και συνεχίζουν τις σκληρές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση καλείται σε ένα κλίμα αμφισβήτησης τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, να ψηφίσει σειρά νομοσχεδίων, που αναμένεται ότι θα προκαλέσουν θύελλα αντιδράσεων τόσο από βουλευτές της όσο και από την κοινωνία.

Το χρονοδιάγραμμα του Οκτωβρίου
Σήμερα, στις 6 το απόγευμα, το υπουργικό συμβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει τις τελικές ρυθμίσεις για την εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο τομέα, στην οποία θα υπαχθούν 30.000 εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα. Επίσης, θα συζητηθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2012, το οποίο σύμφωνα με το σχεδιασμό, θα κατατεθεί στη Βουλή αύριο, Δευτέρα.
Τη Δευτέρα και την Τρίτη , 3 και 4 Οκτωβρίου, έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Eurogroup. Παρότι οι αγορές αναμένουν ότι από τη συνεδρίαση θα υπάρξει απόφαση για την επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα, οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης απορρίπτουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στις 4 Οκτωβρίου θα δοθούν στη δημοσιότητα και τα στοιχεία για την ανεργία στην ευρωζώνη το Σεπτέμβριο.
Την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου θα συνεδριάσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπου και θα ληφθούν αποφάσεις για το ύψος του βασικού της επιτοκίου. Η συνεδρίαση θεωρείται πολύ σημαντική, ενώ θα είναι η τελευταία φορά που σε αυτή θα προεδρεύσει ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, λόγω λήξης της θητείας του.
Η επόμενη Κυριακή, 9 Οκτωβρίου, αναφέρεται από ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ως η ημερομηνία κατά την οποία θα συναντηθούν στο Βερολίνο ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, που θα συζητήσουν κυρίως για την ελληνική κρίση χρέους, αλλά και για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου και την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη μεγαλύτερη ενοποίηση στην Ευρώπη.
Την Τρίτη, 11 Οκτώβρη, έχουν προγραμματιστεί δημοπρασίες εντόκων γραμματίων από το Ελληνικό και Ιταλικό δημόσιο.
Την Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου, θα συνεδριάσουν εκ νέου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, όπως έχει δηλώσει και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναμένεται ότι θα ληφθεί και η απόφαση για την εκταμίευση ή μη της έκτης δόσης, με γνώμονα την έκθεση συμπερασμάτων της τρόικας.
Την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου και το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, έχει προγραμματιστεί συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G20, που θα συνεδριάσουν στο Παρίσι.
Επίσης, στις 17 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, ενώ την επομένη, δηλαδή στις 18 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Reuters, θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης, κατά την οποίa o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, θα παρουσιάσει τις προτάσεις του για στενότερη οικονομική διακυβέρνηση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: