- Πόρτα εξόδου για 30.000 δημοσίους υπαλλήλους - Τι συμφωνήθηκε με την τρόικα
- Σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας όσοι είναι άνω των 60
- Και υπάλληλοι των ΟΤΑ θα υπαχθούν στο καθεστώς
- "Κατσάδα" της τρόικας για τις σχεδόν μηδενικές αποκρατικοποιήσεις μέχρι τώρα
Σε κατ΄αρχήν συμφωνία για το μεγάλο "αγκάθι" της εργασιακής
εφεδρείας κατέληξαν οι εκπρόσωποι της τρόικας κατα τη συνάντηση με τους
υπουργούς οικονομικών και διοικητικής μεταρρύθμισης...
Σύμφωνα με πληροφορίες, τη πόρτα της εξόδου αναμένεται να δουν 20.000 - 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι που είναι κοντά στο όριο της συνταξιοδότησης άνω των 60 χρόνων και οι οποίοι θα μπούν σε πρώτη φάση σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας και κατόπιν θα φύγουν απο το δημόσιο καθώς δεν θα έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης. Πρόκειται για εργαζόμενους στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά και στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.
Οι υπόλοιποι περίπου 5.000 δημόσιοι υπάλληλοι που θα ενταχθούν στο καθεστώς, θα προέρχονται απο περίπου 150 υπο κατάργηση και υπο συγχώνευση οργανισμούς.
Πάντως, όλα θα κριθούν στο υπουργικό
συμβούλιο της Κυριακής οπου θα εξειδικευτεί το θέμα της εργασιακής
εφεδρείας. Δηλαδή το ποιοί είναι κοντά στη σύνταξη, απο ποιούς
οργανισμούς και υπηρεσίες θα προέρχονται κλπ. Στην κυβέρνηση πάντως
εκφράζεται αισιοδοξία για την κατ' αρχήν συμφωνία καθώς η τρόικα δέχθηκε
να υπάρχει το ηλικιακό κριτήριο όσων θα μπουν στο καθεστώς εργασιακής
εφεδρείας.
Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Κυριακής, εκτός απο την εφεδρεία, θα τεθεί και το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που θα περιλαμβάνει μέτρα για το 2012 και το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα. Το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, που θα ψηφισθεί πολύ πριν από το τέλος Δεκεμβρίου, θα αποτυπώνει επακριβώς το "κλείσιμο" του 2011 και τις προβλέψεις για το 2012, όπως συμφωνήθηκαν με την τρόικα.
Η μεγαλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων ύφεση φέρνει νέα δέσμη μέτρων, που σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών διαμορφώνεται στα περίπου 6,5 δισ ευρώ. Προβλέπεται η περαιτέρω μείωση της μισθολογικής δαπάνης κατά 20%, η μείωση των συντάξεων κατά 4% μεσοσταθμικά, η εργασιακή εφεδρεία για 30.000 εργαζομένους, περικοπές φοροαπαλλαγών και περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου αναδρομικά από 1/1/2011, η επιβολή του νέου τέλους ακινήτων.
Απανωτές συσκέψειςΣτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Κυριακής, εκτός απο την εφεδρεία, θα τεθεί και το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που θα περιλαμβάνει μέτρα για το 2012 και το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα. Το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, που θα ψηφισθεί πολύ πριν από το τέλος Δεκεμβρίου, θα αποτυπώνει επακριβώς το "κλείσιμο" του 2011 και τις προβλέψεις για το 2012, όπως συμφωνήθηκαν με την τρόικα.
Η μεγαλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων ύφεση φέρνει νέα δέσμη μέτρων, που σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών διαμορφώνεται στα περίπου 6,5 δισ ευρώ. Προβλέπεται η περαιτέρω μείωση της μισθολογικής δαπάνης κατά 20%, η μείωση των συντάξεων κατά 4% μεσοσταθμικά, η εργασιακή εφεδρεία για 30.000 εργαζομένους, περικοπές φοροαπαλλαγών και περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου αναδρομικά από 1/1/2011, η επιβολή του νέου τέλους ακινήτων.
Με τις διαδοχικές συσκέψεις των στελεχών της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας, ολοκληρώνεται ουσιαστικά ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας και, εκτός απροόπτου, μπαίνει στην "τελική ευθεία" το θέμα της εκταμίευσης της 6ης δόσης του δανείου, 8 δισ. ευρώ (με την έγκριση και του έκτακτου Eurogroup, εντός του μηνός).
Στην πρώτη σύσκεψη της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο συμμετείχε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου όπου τέθηκαν επί τάπητος θέματα δικαιοσύνης, με τους ελεγκτές να δείχνουν αγριεμένοι για το μεγάλο χρονικό διάστημα το οποίο χρειάζονται τα δικαστήρια ώστε να εκδώσουν αποφάσεις κυρίως όσον αφορά τις υποθέσεις με φορολογικό περιεχόμενο.
Επίσης, οι ελεγκτές της τρόικας απαίτησαν άμεση απελευθέρωση όλων των επαγγελμάτων των σχετικών με τη δικαιοσύνη, ξεκινώντας από το επάγγελμα των δικηγόρων, των συμβολαιογράφων και των δικαστικών επιμελητών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα επαγγέλματα θα έπρεπε ήδη να έχουν ανοίξει σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της χώρας μας προς τους ευρωπαίους εταίρους μας και το ΔΝΤ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Σε αυτή τη σύσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή του κ. διευθύνοντα συμβούλου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου κ. Κωνσταντίνου Μητρόπουλου, αντικείμενο ήταν ζητήματα αποκρατικοποιήσεων, με τους ελεγκτές της τρόικας να πιέζουν ασφυκτικά για άμεση αποκρατικοποίηση φιλέτων του δημοσίου, με το επιχείρημα ότι μέχρι τώρα δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα και απειλώντας φυσικά με την έκτη δόση.
Όπως έχει αναφέρει ο κ. Βενιζέλος, έως το τέλος του έτους τίθεται ως στόχος να εισπραχθούν 4 δισ.. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις (έναντι αρχικού στόχου 5 δισ. ευρώ) και πρώτα στον κατάλογο την τρέχουσα περίοδο, είναι οι νέες άδειες του ΟΠΑΠ, τα κρατικά λαχεία και το αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος".
ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Οι συσκέψεις με τους επικεφαλής της τρόικας, ολοκληρώνονται απόψε, με την κατ' ιδίαν συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ.
Στο "τραπέζι" της συνάντησης τίθεται το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού και, κυρίως, η συμφωνία στους βασικούς πίνακες. Από αυτούς, θα προκύψουν τόσο το "κλείσιμο" του δημοσιονομικού ελλείμματος εφέτος, όσο ο στόχος που τίθεται για το 2012 για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ θα περιγράφεται σε γενικές γραμμές η φορολογική και κοινωνική πολιτική που θα ασκηθεί το επόμενο έτος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΡΙΕΤΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου