Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

De Morgen: «Παρτίδα πόκερ» για γερά νεύρα... παίζουν στην Ευρώπη

Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της ζώνης του ευρώ, κρούει ο σημερινός ολλανδόφωνος Τύπος του Βελγίου.
Ειδικότερα, η εφημερίδα De Morgen, στο σημερινό κύριο άρθρο της, που φέρει τον τίτλο "Παρτίδα πόκερ", χαρακτηρίζει ζοφερό το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τις παραμονές της κρίσιμης συνόδου κορυφής, και κάνει ιδιαίτερη μνεία στη γνωστή διάσταση απόψεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Γερμανίας, με αφορμή την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην ελληνική διάσωση...
Η εφημερίδα καλεί τους ιθύνοντες της ΕΕ να αποδείξουν ότι διαθέτουν όραμα, αντί να αναλώνονται σε τακτικισμούς και παρτίδες πόκερ για γερά νεύρα.
Είναι αναγκαία η άμεση λήψη γενναίων αποφάσεων που αψηφούν το πολιτικό κόστος, διότι η ΕΕ βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου, συμπληρώνει.
Δραματικούς τόνους χρησιμοποιεί η De Morgen, και στο σημερινό κύριο θέμα της που είναι αφιερωμένο στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, υπό τον τίτλο "Κλυδωνίζεται η ευρωζώνη" και υπέρτιτλο "Οι επενδυτές ξεπουλούν μαζικά ιταλικά και ισπανικά ομόλογα, ενώ και το Βέλγιο δέχεται πιέσεις".
Όπως, χαρακτηριστικά, σημειώνεται, η κρίση έχει πλέον προσλάβει δραματικές διαστάσεις, ενώ οργιάζουν οι φήμες και τα διάφορα σενάρια, εν αναμονή της συνόδου κορυφής της ΕΕ, σε σημείο που ολόκληρη η ζώνη του ευρώ μπορεί να οδηγηθεί σε κατάρρευση.
Η διάχυτη αίσθηση, ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν διαθέτουν την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσουν με ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο τρόπο τα προβλήματα της ευρωζώνης, ξεπερνώντας τα προβλήματα που τους χωρίζουν, οδήγησε, κατά την εφημερίδα, τους επενδυτές να προχωρούν για μία ακόμα μέρα σε ένα μαζικό ξεπούλημα των τίτλων των υπερχρεωμένων χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: