Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Ε.Βενιζέλος: «Μπορεί να βρεθεί λύση στην Σύνοδο» - Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων

Να είμαστε σε επαγρύπνηση ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε ασάφεια και αμηχανία (ως αποτέλεσμα της Συνόδου) θα στείλει πολύ άσχημα μηνύματα».
Ο υπουργός δήλωσε «συγκρατημένος αισιόδοξος» ότι στη Σύνοδος Κορυφής Κορυφής της Πέμπτης «μπορεί να βρεθεί σχήμα, που θα ικανοποιεί και τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης και την ΕΚΤ», σχετικά με το νέο δανειακό πρόγραμμα προς την Ελλάδα...

Ο υπουργός επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις, ότι «θέλουμε τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, σε συνάρτηση με δύο απαράβατους όρους: την απόφαση, έως τις 15 Σεπτεμβρίου και την 6η δόση, για την κάλυψη χωρίς προβλήματα των δανειακών αναγκών της χώρας και την εξασφάλιση ρευστότητας».
Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, ο κ. Βενιζέλος είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους του υπουργούς Οικονομικών, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, ενώ σήμερα, θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά και με τους υπολοίπους των κρατών - μελών της ευρωζώνης.
Σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες, ο υπουργός είπε ότι στην περίπτωση της συμμετοχής ιδιωτών στο νέο δανειακό πρόγραμμα, αυτές θα έχουν κατ’ ανάγκη μεγάλη συμμετοχή, διότι διακρατούν ομόλογα αξίας περίπου 40 δις. ευρώ (με χρονικό ορίζοντα το 2015). Ανέφερε, ακόμη, ότι η πιθανή εγγραφή ζημιών, δεν θα εξαρτάται από τη συμμετοχή τους, αλλά από τους διεθνείς εκτιμητικούς οίκους.
Ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν απολύσεις μετά το κλείσιμο των πρώτων 25 οργανισμών του Δημοσίου (με όφελος περίπου 0,2% του ΑΕΠ από μείωση λειτουργικού και μισθολογικού κόστους), επισήμανε ότι «ισχύει ό,τι έχει ψηφισθεί στο Μεσοπρόθεσμο, ισχύει η εργασιακή εφεδρεία».
Επανέλαβε ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, μέσω του οποίου η κυβέρνηση υπόσχεται δικαιότερη κατανομή βαρών, θα ψηφισθεί το φθινόπωρο και θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2012. Δήλωσε, επίσης, ότι το κλιμάκιο της τρόικας, που θα έρθει στην Ελλάδα στις 16 Αυγούστου για τη νέα αξιολόγηση της οικονομίας, θα «μετρήσει κλίμα και τάσεις» και αυτά θα είναι θετικά.
Στην ερώτηση, πάντως, εάν δεσμεύεται ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, είπε ότι «δεν θα κάνω δήλωση, πως δεν θα πάρω ποτέ νέα μέτρα, γιατί θα την έχετε στο βίντεο και θα την παίζετε συνέχεια. Στόχος είναι να εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: