Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Ολο το σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα

Πληθώρα σημαντικών αποφάσεων προέκυψε απο τη Σύνοδο Κορυφής με σκοπό την εύρεση μιας καθαρής "λύσης" για την Ελλάδα και κυρίως την θωράκιση της Ευρωζώνης απο την απειλή επέκτασης της κρίσης κρατικών χρεών στον πυρήνα της.
Ταυτόχρονα, καταγράφηκε μια ξεκάθαρη πολιτική νίκη της γερμανικής πλευράς και της κας Μέρκελ, καθώς πέρασε η θέση για συμμετοχή των ιδιωτών, παρά την αντίθεση άλλων χωρών, αλλα και της ΕΚΤ.
Συμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου και τις... δηλώσεις ανώτατων αξιωματούχων, το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα ανέρχεται στα 109 δισ. ευρώ μαζί με την συμμετοχή των ιδιωτών .

Η αναχρηματοδότηση ελληνικού χρέους με την εθελοντική συμφωνία των ιδιωτών για την περίοδο 2011-2020 αναμένεται να ξεπεράσει τα 150 δισ. ευρώ, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος, Ν. Σαρκοζί ανέφερε ότι η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών και η μείωση των επιτοκίων θα μειώσουν συνολικά το ελληνικό χρέος κατά 24% του ΑΕΠ, δηλαδή κατα ένα ποσό της τάξεως των 54 δισ. ευρώ.

Από αυτό το ποσό περίπου το μισό θα είναι το "καθαρό αποτέλεσμα" στη μείωση του χρέους απο τη συμμετοχή ιδιωτών, ενώ το υπόλοιπο θα προέλθει από τη μείωση των επιτοκίων αποπληρωμής εκ μέρους των μηχανισμών βοηθείας

Οι ιδιώτες θα μετάσχουν με 4 διαφορά "σχήματα" ανταλλαγής ομολόγων, διασφαλίζοντας στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, εγγυήσεις επί του κεφαλαίου. Έναντι αυτού προσέφεραν επιμήκυνση της διάρκειας (έως και τα 30 χρόνια) και χαμηλότερα επιτόκια που κινούνται απο 3,5% έως και 5%.

Κατα μέσο όρο,  η μείωση καθαρής παρούσας αξίας που υφίστανται οι ιδιώτες επενδυτές ανέρχεται σε 21% με βάση τα τρέχοντα επιτόκια προεξόφλησης.

Το EFSF θα παρέχει νέα δάνεια με διάρκεια από 15 έως το ανώτερο 30 έτη με περίοδο χάριτος 10 ετών, ενώ το επιτόκιό τους θα μειωθεί σε περίπου 3,5%.

Από τις διαπραγματεύσεις παραμένουν ακόμα δυο ερωτήματα: οι εγγυήσεις που θα κληθεί να δώσει η Ελλάδα αλλα και η στάση του ΔΝΤ. Στο θέμα των εγγυήσεων, η απόφαση της συνόδου κορυφής αναφέρει ότι θα δωθούν όπου κριθεί απαραίτητο. Ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε στη συνέντευξη τύπου ότι η χώρα έχει θέσει "κόκκινες γραμμές" στο συγκεκριμένο θέμα. Οσον αφορά το ΔΝΤ, η συμμετοχή του, φαίνεται πως θα είναι περιορισμένη στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

Ο ρόλος του EFSF

Ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου κ. Βαν Ρομπάι, τόνισε ότι το EFSF θα αποτελέσει το "όχημα" για το νέο ελληνικό πακέτο και κάλεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συνεχίσει να συμβάλλει στη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Ειδικότερα για την μεγαλύτερη ευελιξία του EFSF (και του ESM αργότερα) συνολικά στον ευρωπαϊκό χώρο ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος μετάστασης η ΕΕ αποφάσισε να "επιτρέψει" στο EFSF:

- Να λειτουργεί σε προληπτική βάση

- Να επανακεφαλοποιεί τραπεζικά ιδρύματα μέσω δανείων ακόμα και προς χώρες που δεν έχουν υποχρεωθεί να ζητήσουν προγράμματα διάσωσης

-Να παρεμβαίνει στη δευτερογενή αγορά μετά από συννενόηση με την ΕΚΤ, εφόσον η τελευταία αναγνωρίζει την περίπτωση ειδικών χρηματοοικονομικών συνθηκών.

Οπως δήλωσε ο κ. Μπαρόζο όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σήμερα σε συνέντευξη τύπου, ενώ τόνισε ότι η συμμετοχή των ιδιωτών στην περίπτωση της Ελλάδας είναι  "μοναδικό" γεγονός και δεν αφορά άλλα κράτη της ευρωζώνης. Στο ίδιο μήκος κύματος προκειμένου να καθυσηχαστούν οι αγορές κινείται και το κείμενο του ανακοινωθέντος, όπως και οι δηλώσεις άλλων ανώτατων αξιωματούχων, περιλαμβανομένου και του κ. Trichet.
Ο ίδιος δήλωσε ότι η τεχνική συνδρομή της ΕΚΤ είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι τα κράτη της ευρωζώνης θα δώσουν εγγυήσεις σε περίπτωση που ζητηθεί από την πλευρά της ΕΚΤ, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών με εγγύηση ελληνικά ομόλογα, ανεξάρτητα απο τυχόν υποβάθμιση σε "επιλεκτική χρεοκοπία" εκ μέρους ξένων οίκων.

Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ θα αποπληρωθούν κανονικά στη λήξη τους, χωρίς επιμηκύνσεις, ανταλλαγές ή μειώσεις επιτοκίων.

O επικεφαλής του Eurogroup, Ζ. C. Juncker υποστήριξε ότι αυτό θα είναι το τελευταίο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα και υπογράμμισε ότι έγκειται στους διεθνείς οίκους  να αξιολογήσουν αν "οδηγεί" σε επιλεκτική χρεοκοπία. Ο ίδιος τόνισε ότι η δύναμη πυρός των 440 δισ. του EFSF είναι επαρκής.

Eνθαρρυντική χαρακτήρισε την προθυμία συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών η επικεφαλής του ΔΝΤ, C. Lagarde, ενώ χαρακτήρισε σημείο - κλειδί την μεγαλύτερη ευελιξία του EFSF.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ ξεκαθάρισε ότι τα δάνεια που δίνονται από το Ταμείο δε θα επηρεαστούν από τη μείωση των επιτοκίων των δανείων του EFSF.

Tα γενικότερα μέτρα Οι δηλώσεις των κορυφαίων αξιωματούχων αλλά και το νέο σχέδιο ανακοινωθέντος προσπαθούν με τις διατυπώσεις τους να ξεχωρίσουν την ελληνική περίπτωση από τις άλλες προβληματικές χώρες και να καθησυχάσουν ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο επέκτασης της συμμετοχής ιδιωτών στα δικά τους προγράμματα βοηθείας (προκειμένου να εμποδίσουν φαινόμενα «μετάστασης»).

Για αυτό και αναφέρουν ότι η χώρα μας είναι «μια μοναδικά σοβαρή περίπτωση στην ευρωζώνη», ενώ από την άλλη σημειώνουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Από την άλλη, (καθώς η κρίση προχωρά ολοένα και περισσότερο προς τον πυρήνα της Ευρωζώνης) ρητές είναι πλέον οι δεσμεύσεις ότι όλες οι χώρες μέλη (εκτός των προβληματικών) θα έχουν μειώσει τα ελλείμματα τους σε ποσοστό κάτω του 3% το αργότερο έως το 2013, όπως επίσης «καλωσορίζονται» οι δεσμεύσεις δημοσιονομικών-μεταρρυθμιστικών μέτρων που έχουν αναλάβει οι «απειλούμενες» Ισπανία και Ιταλία.

Δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου
Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι με βάση τη νέα συμφωνία το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί σημαντικά, μειώνονται οι ετήσεις αποπληρωμές κατά 3 δισ. ευρώ και διασφαλίζονται έως το 2020 οι δανειακές ανάγκες της χώρας.

Παράλληλα τίθεται σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης της πραγματικής οικονομίας και εξασφαλίζεται η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους.

Η συμμετοχή των ιδιωτών γίνεται με ασφαλή τρόπο για τις ελληνικές τράπεζες, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση απέκλεισε την επιβολή νέων μέτρων υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμα των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, ενώ τόνισε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πλήρως προστατευμένο και εξυγιαίνεται.
euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια: