Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Selective Default… αλά Ελληνικά

Ακόμη και σε αυτήν την πιο δύσκολη ίσως στιγμή της ελληνικής σύγχρονης ιστορίας έγινε εμφανής η «μοναδικότητα» της Ελλάδας καθώς οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν ένα νέο πακέτο βοήθειας – επιλεκτικής χρεωκοπίας ειδικά και μόνο για την Ελλάδα και όχι για οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωζώνης τυχόν αντιμετωπίσει πρόβλημα. 
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο έκανε λόγο για ένα «μεγαλεπήβολο πακέτο» στην περίπτωση της Ελλάδας, το οποίο θα ανακοινωθεί αναλυτικά το πρωί της Παρασκευής.

Οι βασικές πτυχές του πακέτου αφορούν:
  • στη μείωση των επιτοκίων
  • στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων
  • στην εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, μόνο στην περίπτωση της Ελλάδος
  • η ανάκαμψη της ανάπτυξης της Ελλάδας μέσω ενός νέου «Σχεδίου Μάρσαλ»
Από τα 109 δισ. ευρώ, τα 37 δισ. ευρώ θα προέλθουν από «αυστηρά εθελοντική» συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα ο όποιος αναμένεται να χάσει κατά μέσο όρο 21% της τρέχουσας αξίας των ελληνικών ομολόγων που διαθέτει.

Η περίοδος αποπληρωμής των μελλοντικών δανείων στην Ελλάδα από τον EFSF θα επεκταθεί από τις τρέχουσες προβλέψεις των 7,5 ετών σε, κατ' ελάχιστο, 15 χρόνια και μέγιστο 30 χρόνια -με περίοδο χάριτος 10 ετών.

Το πρόγραμμα θα διασφαλίζει επίσης ότι οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ και, εάν χρειαστεί, θα δοθούν επιπλέον πόροι για επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν και από του τρεις οίκους αξιολόγησης να υποβαθμίσουν την Ελλάδα στην κατηγορία selective default.
Πιο συγκεκριμένα η S&P αναμένεται να υποβαθμίσει την Ελλάδα σε καθεστώς selective default ενώ η Fitch θα ακολουθησει βάζοντας την χώρα σε restricted default που ουσιαστικά είναι η ίδια κατηγορία με διαφορετική ονομασία.
Οι διεθνείς αναλυτές περιμένουν ακόμα και την Moodys να ανακοινώσει ότι η Αθήνα είναι σε επιλεκτική στάση πληρωμών παρά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος οίκος αξιολόγησης δεν έχει συγκριμένη κατηγορία στις αξιολογήσεις του για την επιλεκτική πτώχευση.
Η εξέλιξη αυτή θα σημαίνει για τις διεθνείς κεφαλαιαγορές ότι η Ελλάδα «πτώχευσε» ως εκδότης αλλά θα υποβαθμιστούν μόνο κάποια από τα ομολόγα της και όχι το σύνολο.
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μίλησε για ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα και ένα πακέτο αποφάσεων που δημιουργούν ένα βιώσιμο μονοπάτι για την Ελλάδα, ένα βιώσιμο χρέος, ένα βιώσιμο τρόπο διαχείρισης του χρέους, αλλά και τη μείωση του βάρους για τους Έλληνες.

Σύμφωνα με τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι, η Ευρώπη διέλυσε το φόβο ότι οι απώλειες δεν θα διανέμονταν εθελοντικά και δεύτερο ότι δόθηκε μία λύση στη διαχείριση του ελληνικού χρέους. Το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας διαμορφώνεται στα 109 δις. ευρώ, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής. Το νέο δάνειο θα φέρει επιτόκιο 3,5% χαμηλότερο σε σχέση με το 4,2% της τρέχουσας περιόδου.

Οι πιστώτριες τράπεζες της Ελλάδας θα συνεισφέρουν σε μια νέα βοήθεια προς τη χώρα αυτή ύψους 135 δισεκατομμυρίων ευρώ σε 30 χρόνια, δήλωσε απόψε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κατά τη λήξη της συνόδου κορυφής της ζώνης του ευρώ στις Βρυξέλλες.

"Συνολικά, η προσπάθεια θα είναι 135 δισεκατομμύρια ευρώ σε 30 χρόνια" μόνο για τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, δήλωσε. "Ο ιδιωτικός τομέας θα συμμετάσχει, με την εθελοντική μείωση των επιτοκίων και την επεκταση της ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων", επισήμανε.
"Λαμβάνουμε ισχυρά μέτρα για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος", δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Nicolas Sarkozy. Και πρόσθεσε: "Το όφελος από τη μείωση του επιτοκίου του δανείου της Ελλάδας θα είναι 30 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας".

Ο ίδιος προσέθεσε πως "το EFSF θα μπορεί να επεμβαίνει στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά ομολόγων" ενώ έκανε λόγο για στήριξη της Ευρωζώνης στην Ελλάδα, καθώς πρέπει να προστατευθεί το ευρώ, που είναι το πιο σημαντικό επίτευγμα της ΕΕ.

Επίσης ο πρόεδρος Σαρκοζί υποσχέθηκε ότι "στη διάρκεια του καλοκαιριού θα βελτιωθεί το σύστημα της διακυβέρνησης, που αφορά το ευρώ".

"Η καγκελάριος Μέρκελ και εγώ συμφωνήσαμε ότι πρέπει να προσχωρήσουμε στο σύστημα της οικονομικής διακυβέρνησης μέσα στις προσεχείς εβδομάδες με βούληση και με φιλόδοξο πνεύμα", τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

"Έτσι, μέχρι να τελειώσει το καλοκαίρι θα κάνουμε προτάσεις. Η φιλοδοξία μας είναι να επωφεληθούμε από την ελληνική κρίση χρέους για να κάνουμε ένα ποιοτικό άλμα στη διακυβέρνηση που αφορά το ευρώ".

Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν σήμερα να κάνουν νέο δανεισμό της Ελλάδας συνολικού ύψους 158 δισ. ευρώ, "με τραπεζική στήριξη", τόνισε στις δηλώσεις του στο πέρας της συνόδου κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Αναφερόμενος στις λεπτομέρειες, ο πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι ανέφερε ότι τα 109 δισ. ευρώ θα προέλθουν απ την ΕΕ και το ΔΝΤ, ενώ άλλα 49 δισ. ευρώ θα προέλθουν απ τις ιδιωτικές πιστώτριες τράπεζες της Ελλάδας.

Από αυτά τα 49 δισ. ευρώ, τα 37 δισ. ευρώ θα είναι "εθελοντική συνεισφορά" των ιδιωτικών πιστωτριών τραπεζών, ενώ "άλλα 12 δισ. ευρώ θα προέλθουν απ την εξαγορά του ελληνικού χρέους", διευκρίνισε ο πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι.

"Έχουμε, επιτέλους, ένα πρόγραμμα για να αντιμετωπίσουμε σε βάθος χρόνου το πρόβλημα του χρέους", δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αμέσως μετά το τέλος της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Αφού ευχαρίστησε τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για το "πακέτο" στήριξης προς την Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε: "Είμαστε περήφανος λαός, λαός που δουλεύουμε σκληρά και το μόνο που ζητάμε είναι να μας δοθεί το δικαίωμα να κάνουμε αλλαγές".

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, χαιρέτισε και αυτός τις σημερινές αποφάσεις αλλά και το γεγονός ότι η συμβολή του ιδιωτικού τομέα θα είναι εκούσια.
Sofo10

Δεν υπάρχουν σχόλια: