Πεπεισμένος ότι το πρόβλημα του ελληνικού χρέους μπορεί να λυθεί εμφανίστηκε ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ, με θέμα:
«Η κρίση του χρέους στην Ευρωζώνη και προτεινόμενες λύσεις».
Ο διάσημος οικονομολόγος άσκησε σκληρή κριτική στη στάση της Γερμανίας, αλλά και τις ΕΚΤ, ενώ έβαλλε ευθέως κατά των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών, επικρίνοντας τις κερδοσκοπικές τακτικές που ακολουθούν.
Την ίδια ώρα, στήριξε πλήρως τις ελληνικές προσπάθειες εξόδου από την κρίση.
Σύμφωνα με το Στίγλιτς, το πρόβλημα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους συνδέεται ευθέως με τα σχεδιαστικά ελαττώματα που υπάρχουν στην ευρωζώνη από τη γέννησή της. Την ίδια ώρα, η ΕΚΤ αδυνατεί να λειτουργήσει όπως μια πραγματική Κεντρική Τράπεζα και να προχωρήσει σε παρεμβάσεις όπως η Fed.
Τα λάθη στην κατασκευή της ζώνης του ευρώ και η επιμονή στα κριτήρια του Μάαστριχτ οδήγησαν στην σχεδόν «θρησκευτική εμμονή» της ΕΚΤ, που ασχολείται κυρίως με την αντιμετώπιση του πληθωρισμού κι όχι με την ανάπτυξη των οικονομιών των κρατών-μελών.
Το πρόβλημα είναι κυρίως πολιτικό
Ωστόσο, ο Στίγκλιτς εκτιμά ότι το ελληνικό, το ιρλανδικό και το πορτογαλικό χρέος είναι μικρά και εύκολα προβλήματα να επιλυθούν σε οικονομικό επίπεδο. Για την αντιμετώπισή τους θα μπορούσε να υπάρξει κάποια μορφή ευρωομολόγου είτε ένα «κούρεμα» χρέους, είτε θα μπορούσε να υπάρξει επιβολή φόρου σε τράπεζες. Αντιθέτως, το κόστος που θα επιφέρει η μη αντιμετώπιση του προβλήματος θα είναι ασύγκριτα μεγαλύτερο και θα φτάσει σε τρισεκατομμύρια ευρώ.
Το πρόβλημα ωστόσο δεν είναι μόνον οικονομικό, αλλά κυρίως και πρώτιστα πολιτικό, αλλά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν δείχνουν έτοιμες να το αντιμετωπίσουν. Μεταθέτουν το πρόβλημα και προσεύχονται είτε για ένα θαύμα είτε να αντιμετωπιστεί από κάποιον άλλο.
Ναι στη συμμετοχή των ιδιωτών
Παράλληλα, ο Στίγκλιτς συμφωνεί σε πρώτη φάση με τη γερμανική βούληση για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, ωστόσο διευκρίνισε ότι ενδεχόμενη αποτυχία της Συνόδου Κορυφής, θα προκαλέσει ζημιές πολλών τρισεκατομμυρίων τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και την παγκόσμια οικονομία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου