Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Προβληματισμός για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και το πακέτο διάσωσης

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των διεθνών ΜΜΕ ενώ παράλληλα προβληματισμό προκαλούν οι διαμάχες στην ευρωζώνη για το περιεχόμενο και τους όρους ενός δεύτερου πακέτου στήριξης.
«Παπανδρέου, ο αποδιοπομπαίος τράγος του έθνους», γράφει το Stern. 
«Ο μάχεται ενάντια στο χάος», παρατηρεί η Süddeutsche Zeitung
«Ο Παπανδρέου αντιμέτωπος με ανταρσία στο κόμμα του», «Ο Παπανδρέου χάνει τη στήριξη του κόμματός του», είναι ...μερικοί από τους τίτλους των δημοσιευμάτων στις ηλεκτρονικές σελίδες και στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων.
Στο σχόλιο της η Münchner Merkur παρατηρεί: «Η ελληνική κρίση είναι εκτός ελέγχου. Η υποψήφια προς διάσωση χώρα απεργεί. Ο Παπανδρέου απειλείται με ανατροπή, ενώ οι οίκοι αξιολόγησης κοιτούν με καχυποψία και τη Γαλλία».
«Τώρα γίνεται το μπαμ στην ευρωζώνη. Η κρίση έφτασε σε νέο επίπεδο και η έκβασή της είναι ανοιχτή, καθώς οι Έλληνες αποφάσισαν ντε φάκτο ότι δεν θέλουν να κάνουν άλλες περικοπές. Μια μεγάλη αντιπολίτευση έχει εξεγερθεί ενάντια στην ΕΕ και το ΔΝΤ», παρατηρεί από την πλευρά της η Tageszeitung. 
«Είναι σε θέση να σωθούν οι Έλληνες», διερωτάται η Rheinische Post, προσθέτοντας ότι το ερώτημα δεν αφορά μόνο τα δημοσιονομικά και την οικονομία, αλλά και το πολιτικό πεδίο. «Έχουν βουλιάξει μέχρι τον λαιμό, τον Ιούλιο απειλούνται με χρεοκοπία και παρόλα αυτά τα δύο μεγάλα κόμματα καυγαδίζουν, συνεχίζουν τα παιγνιδάκια του τακτικισμού και επιδίδονται σε λαϊκιστικά συνθήματα», σχολιάζει η εφημερίδα.
Προσπαθεί να κερδίσει χρόνο το Βερολίνο;
Ο φόβος μιας κλιμάκωσης της ελληνικής κρίσης προκάλεσε ελαφρά πτώση του DAX στην Φραγκφούρτη. 
Μια ένδειξη για το κλίμα που επικρατεί στις αγορές. Αβεβαιότητα επικρατεί και στην πολιτική σκηνή. Σύμφωνα, πάντως, με κύκλους της γερμανικής κυβέρνησης τα βασικά σημεία ενός δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα θα έχουν αποφασιστεί την ερχόμενη Κυριακή, στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο. 
Στη βάση αυτών των σημείων θα εκταμιευθεί η πέμπτη δόση, καθώς το ΔΝΤ θα έχει τη διασφάλιση της χρηματοδότησης που χρειάζεται για να καταβάλει το δικό του μερίδιο στη δόση. Η τελική απόφαση θα ληφθεί τον Σεπτέμβριο.
«Έτσι οι εταίροι στην ευρωζώνη θα είχαν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στο κόστος διάσωσης», αναφέρεται. 
Η γερμανική κυβέρνηση αλλά και προφανώς οι άλλες χώρες της ευρωζώνης θέλουν να κερδίσουν χρόνο. Η Κομισιόν ασκεί ωστόσο πιέσεις να έχουν συμφωνήσει οριστικά οι χώρες της ευρωζώνης μέχρι τις 11 Ιουλίου.
dw-world.de

Δεν υπάρχουν σχόλια: