Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Γιατί επιμένει στην Επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου ο Σαμαράς (;)

Απρόθυμη να μετακινηθεί ένα βήμα από τις επί μακρόν διατυπωμένες θέσεις και προτάσεις της εμφανίζεται η ΝΔ, εκτιμώντας πως η μόνη απόφαση που δύναται να προσφέρει στον τόπο και να συμβάλλει στην ταχύτερη έξοδο από την κρίση είναι η Επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου αλλά και του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης δε στάθηκε ικανός να κάμψει την βασική επιχειρηματολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφού στη Συγγρού εκτιμούν πως δεν είναι τα πρόσωπα αλλά οι πολιτικές που χρειάζονται επειγόντως αλλαγή...


«Δικαιώθηκαν οι προβλέψεις μας»
Το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά θεωρεί πως οι εκτιμήσεις και η κριτική που είχε ασκήσει από την πρώτη στιγμή έχει δικαιωθεί. «Η κυβέρνηση έχει πέσει έξω σε όλους της τους στόχους για το έλλειμμα , το χρέος και τα έσοδα», σημειώνουν συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, επισημαίνοντας πως με την ίδια υφεσιακού χαρακτήρα πολιτική δεν μπορούμε να βγούμε από το αδιέξοδο και για αυτό προτείνουν την Επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου αλλά και του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Η ΝΔ, εκτιμά πως πέραν της ουσίας και του «ρεαλιστικού» της αιτήματος να αλλάξουν οι όροι της δανειακής μας σύμβασης στα πρότυπα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, η ίδια βοηθά στη σταθερότητα επιδεικνύοντας με την επιμονή της μια στάση ψυχραιμίας, όταν η κυβέρνηση «μοιάζει να τα ΅χει χαμένα». Με άλλα λόγια, με τη σταθερότητα της στάσης της και της κεντρικής της επιχειρηματολογίας, δηλώνει βέβαιη πως διασφαλίζει τον συνδυασμό της πρότασης «εναλλακτικού σχεδίου» και της «αξιοπιστίας» για να το εφαρμόσει.
Η αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζει ακόμη ότι έχει κάθε λόγο να επαναλαμβάνει την αναγκαιότητα της Επαναδιαπραγμάτευσης καθώς οι θέσεις της επιβεβαιώνονται από τα γεγονότα, από τους αριθμούς της οικονομίας κι από τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου.
Επιπλέον, αποτιμά τον χθεσινό ανασχηματισμό ως «ομολογία αποτυχίας» της οικονομικής πολιτικής, δράττοντας εκ νέου την ευκαιρία να ζητήσει αλλαγή πολιτικής και τόνωση της ρευστότητας στην αγορά.

«Οι θέσεις μας υιοθετώνται μέρα με την ημέρα»
«Αυτό που λέμε είναι αίτημα ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. Η Επανεκκίνηση της Οικονομίας και η Επαναδιαπραγμάτευση της Οικονομικής μας πολιτικής. Ξέρω ότι εκφράζει όλους σας σε αυτή την αίθουσα. Ξέρω ότι εκφράζει παρά πολλούς από όλα τα κόμματα. Ξέρω ότι κάθε μέρα εκφράζει όλο και περισσότερους», τόνισε την Πέμπτη από το βήμα της Αιθούσης της Γερουσίας ο Αντώνης Σαμαράς, δίνοντας το στίγμα της διάθεσής του να επιμείνει στην υπεράσπιση της κεντρικής του επιχειρηματολογίας, ιδίως τώρα που η πρότασή του χαίρει ευρύτερης αποδοχής.
Η πρόσφατη τοποθέτηση της προέδρου της ΔΗ.ΣΥ., Ντόρας Μπακογιάννη, περί Επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου αποτιμώνται, από συνομιλητές του Αντώνη Σαμαρά, ως προσχώρηση σε αυτό που επίμονα υπερασπίζεται η ΝΔ τους τελευταίες μήνες.
Αποσπασματικά οι θέσεις της ΝΔ έχουν γίνει αποδεκτές και από την κυβέρνηση. Μάλιστα στο τελευταίο τετ-α-τετ παπανδρέου-Σαμαρά, ο πρωθυπουργός φέρεται να έδωσε non paper στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο οποίο παρουσίαζε 18 προτάσεις της Ν.Δ. που ήδη υλοποιούνται ήδη, και άλλες 14 που έμοιαζαν αν είναι υπό συζήτηση όπως η αποκατάσταση των συντάξεων χαμηλοσυνταξιούχων μέχρι 700¤, ο τεκμαρτός υπολογισμός του φόρου για τους μικρομεσαίους, η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ με διαχωρισμό δραστηριοτήτων και στρατηγικό επενδυτή, Fast track για όλες τις επιχειρήσεις, νομιμοποίηση αυθαιρέτων, αξιοποίηση των λιμανιών και τόνωση της ρευστότητας, προτάσεις που όμως δεν έχουν προχωρήσει στην πράξη. Σε αυτή τη λογική η ΝΔ, πιστεύει όπως πρέπει να γίνει πια αποδεκτό και το αίτημα για Επαναδιαπραγμάτευση από το οποίο δεν έχει δικαίωμα η ίδια να υπαναχωρήσει.

«Οι θέσεις μας ακούγονται και στο εξωτερικό»

Στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ θεωρούν πως η πρόταση της ΝΔ, σιγά-σιγά υιοθετείται και από το εξωτερικό. «Αθόρυβα την ασπάζονται πολλοί», σημειώνουν στενοί συνομιλητές του προέδρου της ΝΔ, τονίζοντας πως η γαλάζια πρόταση για Επαναδιαπραγμάτευση θα έχαιρε μεγαλύτερης απήχησης και αποδοχής εάν οι θέσεις του κόμματος δεν διαστρεβλώνονταν στο εξωτερικό.

«Τώρα βλέπω με αηδία να διαστρεβλώνονται οι θέσεις μας στο εξωτερικό, στην Ευρώπη. Κάποιοι επειδή δεν μπορούν να παράγουν Πολιτική για τον εαυτό τους, παράγουν συνεχώς στρεβλωτική προπαγάνδα σε βάρος των αντιπάλων τους. Δεν πειράζει, θα το ξεπεράσουμε κι αυτό, γιατί το ψέμα έχει κοντά ποδάρια», προειδοποίησε ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην Κ.Ο. του κόμματος του, εκφράζοντας ανοιχτά αυτό που επί βδομάδες διέρρεαν στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου και του κόμματος οι βουλευτές της παράταξής του, ότι δηλαδή οι ξένοι αξιωματούχοι έχουν πέσει θύματα παραπληροφόρησης για τις θέσεις της ΝΔ.
Τα τρία ανωτέρω στοιχεία σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη αγωνία της κοινωνίας και την αυξανόμενη δημοσκοπική εμπιστοσύνη, οδηγούν τη ΝΔ να υπερασπιστεί με ζήλο τη θέση της Επαναδιαπραγμάτευσης και το επόμενο διάστημα. Ο ανασχηματισμός μάλιστα, όπως πιστεύουν, όχι μόνο δεν βελτίωσε τα πράγματα αλλά τα επιδείνωσε αφού με τις επιλογές του ο πρωθυπουργός, συνέχισε , σημειώνουν από τη Συγγρού, τη διάλυση των δύο εθνικών πρωταθλητών της Οικονομίας μας, του Τουρισμού και της Ναυτιλίας -ιδίως της Ναυτιλίας, που εξακολουθεί να «πηγαινοέρχεται» από Υπουργείο σε Υπουργείο-. Για αυτό, επαναφέρουν το αίτημα για εκλογές, αφού εκτιμούν πως με την χθεσινή ανακύκλωση των ίδιων προσώπων, αντί για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, ο Γιώργος Παπανδρέου έφτιαξε μία κυβέρνηση υπό προθεσμία για να εφαρμόσει την ίδια λαθεμένη πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: