Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συναντώνται σήμερα στο Βερολίνο για να συζητήσουν την ελληνική κρίση και να βρουν κάποια κοινή γραμμή όσον αφορά το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.
Η πρόταση της Γερμανίας, όπως διατυπώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε , προβλέπει στο νέο δάνειο προς την Ελλάδα και την συμμετοχή ιδιωτών που θα ανταλλάξουν τα ομόλογα που λήγουν το χρονικό διάστημα 2012 -2014 με νέα ομόλογα διάρκειας 7 χρόνων.
Το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών στην ...
νέα ενίσχυση της Ελλάδας, το είδος της συμμετοχής τους «εθελοντικής» ή «αναγκαστικής» είναι ζητήματα που προκαλούν τριβές ανάμεσα στην Γερμανία και την Γαλλία , η οποία έχει συνταχθεί με τις απόψεις της ΕΚΤ.Η κεντρική τράπεζα αφήνει ανοιχτό το «παράθυρο» να συζητήσει το ενδεχόμενο εθελοντικής συμμετοχής στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους αρκεί να αποφευχθεί σε κάθε περίπτωση ένα πιστωτικό γεγονός (credit default). Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα αναμένεται να βρεθεί σήμερα στο επίκεντρο της συνάντησης Μέρκελ - Σαρκοζί στο Βερολίνο.
Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει διαμηνύσει ότι οποιαδήποτε εθελοντική επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, θα συνιστούσε "πιστωτικό γεγονός" κι ως τέτοιο, θα μπορούσε να προκαλέσει ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου έναντι ενδεχόμενης πτώχευσης.
Μοναδική περίπτωση, για να μην συμβεί κάτι τέτοιο, θα αποτελούσε η ανανέωση των ομολόγων που λήγουν, με τους ίδιους ακριβώς όρους, τόσο σε επίπεδο επιτοκίου, όσο και σε επίπεδο χρόνου αποπληρωμής, που είναι και οι δύο βασικές προϋποθέσεις σύναψης δανείου.
Από την πλευρά της η καγκελαρία απαντά ότι στην περίπτωση της Ελλάδας απαιτείται πιο γενναία συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (δηλαδή των τραπεζών), με ανανέωση των λήξεων σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου και με αντάλλαγμα ενδεχομένως ένα καλύτερο επιτόκιο, έστω και κατιτί. Η ΕΚΤ, όμως, ανταπαντά ότι μια τέτοια εξέλιξη θα "ζωντάνευε", αμέσως, τον κίνδυνο των CDS, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφικό για την Ελλάδα.
Xθες κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι η Γερμανία κάνει πίσω στο θέμα της συμμετοχής των ιδιωτών και ζητάει αναβολή της απόφασης για την Ελλάδα μέχρι τον Σεπτέμβριο. Καμία από τις πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν και μάλιστα τα περί αναβολής διαψεύστηκαν από γερμανικές πηγές.
Ανακοίνωση της Γαλλίας για Ελλάδα
Σε χθεσινή ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι η Γαλλία έχει εμπιστοσύνη στην ικανότητα του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου να συνεχίσει το πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης που άρχισε η Ελλάδα. Επίσης ο Σαρκοζί σε δήλωση του ζήτησε υπευθυνότητα και συμβιβασμό για την περίπτωση της Ελλάδας.
Ακόμα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Γ. Παπανδρέου και της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Εκπρόσωπος της καγκελαρίας αρνήθηκε να αναφερθεί στο περιεχόμενο της συνομιλίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η καγκελάριος παρέσχε στήριξη στον κ. Παπανδρέου και ο πρωθυπουργός έδωσε την υπόσχεση ότι θα κάνει τα πάντα προκειμένου να ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις που θέτει το ΔΝΤ. Από την πλευρά της η καγκελάριος μετέφερε στον πρωθυπουργό την κατ΄ αρχήν πρόθεση της Γερμανίας να βοηθήσει στο θέμα του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας.
Ο Λευκός Οίκος παρακολουθεί τις εξελίξεις στενά
«Η Ελλάδα έχει κάνει αξιοσημείωτες προόδους στην αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους της αλλά είναι σημαντικό να συνεχίσει η ελληνική κυβέρνηση τις μεταρρυθμίσεις» δήλωσε ο Τζέι Κάρνεϊ, εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα. Ο Λευκός Οίκος επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ικανή να ξεπεράσει την κρίση.
newscode
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου