Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Τα “απρόβλεπτα” που ευνοούν τον Σαρκοζί


Μπορεί και να είναι ο εκλεκτός της τύχης… Ποιος ξέρει… Η Ιστορία άλλωστε αποδείχτηκε εξαιρετικά γενναιόδωρη με τον Νικολά Σαρκοζί. Που κατάφερε να γίνει κατακτητής της κορυφής, σε πολιτικό και προσωπικό επίπεδο, έστω κι αν οι άσπονδοι εχθροί του δείχνουν με νόημα τα ενισχυμένα τακούνια των παπουτσιών του, για να θυμίζουν ότι κοιτάζει από πιο ψηλά, σε σχέση με τις πραγματικές του διαστάσεις..


Ας είναι. 
Ο «Σαρκοζίξ», όπως τον αποκαλεί κατά διαστήματα ο γαλλικός Τύπος, διαισθάνεται από σήμερα ότι με τον Ντομινίκ Στρος-Καν κατηγορούμενο για απόπειρα βιασμού, καμιά από τις femme fatale του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος δεν μπορεί να τον σταματήσει.
Για τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ, ούτε λόγος. 
Η άνεση με την οποία τη χειρίστηκε στις προεδρικές εκλογές του 2007, είναι οδηγός και για την αναμέτρηση του 2012. Αφήστε που… είναι αρκετά πιθανό η φίλη του Γιώργου Παπανδρέου, να μην έχει ξεπεράσει ακόμη την εύλογη ψυχολογική υστέρησή της, απέναντι σε εκείνον που δεν δίστασε να πάει αυτοπροσώπως στα προάστια του Παρισιού, κάποτε που οι ταραχές άγγιζαν κόκκινο, και να επαναφέρει το αίσθημα ασφάλειας το οποίο λαχταρούσαν να ξανανιώσουν οι Γάλλοι.
Με τη Μαρτίν Ομπρί, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα, ίσως επειδή η κόρη του Ζακ Ντελόρ είναι μυημένη στον τακτικισμό, ακριβώς όπως ενθουσιάζει η πολιτική στρατηγική και τον Σαρκοζί. Μόνο που, σε έναν πιθανό δεύτερο γύρο, η Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος θα είχε υπαρκτό πρόβλημα να κινητοποιήσει κοινωνικές δυνάμεις από τα δεξιά του κόμματός της, που της είναι απαραίτητες για τη μεγάλη ανατροπή. Δυνάμεις που είχαν «αγκαλιάσει» μια υποψηφιότητα του Ντομινίκ Στρος-Καν.
Ο Νικολά Σαρκοζί θα πρέπει μάλλον να ανησυχεί περισσότερο για το πολιτικό τέκνο του «λεπινισμού». 
Η Μαρίν Λεπέν, κόρη του ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου, «ματσάρει» δημοσκοπικά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Νικολά Σαρκοζί, και ενδεχομένως τον απειλήσει με αποκλεισμό από τον δεύτερο γύρο. Απ’ την άλλη, οι εξελίξεις με τον Στρος-Καν μπορεί και να απελευθερώσουν δυνάμεις της Κεντροδεξιάς που θα στέκονταν στο πλευρό του Γενικού Διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ώστε να ενισχυθεί η εκλογική δεξαμενή του Σαρκοζί, και η αγωνία να τελειώσει εκεί.
Αξίζει πάντως να σημειώσει κανείς τη σύμπτωση των «τυχαίων» γεγονότων, που για άλλη μια φορά ευνοούν τον Νικολά Σαρκοζί. Των «απρόβλεπτων» που έρχονται να τον ενισχύσουν. 
Πριν από τις εκλογές του 2007, ήταν και πάλι η Δικαιοσύνη, εκείνη που… άθελά της, βοήθησε τους πολιτικούς σχεδιασμούς του μετέπειτα Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας. Οι περιπέτειες του Ζακ Σιράκ, αλλά και η δικαστική περιπέτεια του Ντομινίκ ντε Βιλπέν, κατέστησαν τον «Σαρκό» μοναχικό καβαλάρη στο χώρο της γαλλικής Κεντροδεξιάς. Σήμερα, σειρά είχε ο Ντομινίκ Στρος-Καν
Τα Ιλίσια Πεδία… μπορούν να περιμένουν, για να αλλάξουν ένοικο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: