Τρίτη, 17 Μαΐου 2011

Τα αντίποινα στον Καραμανλή ...

Ο αµερικανός πρώην πρεσβευτής στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ επιβεβαιώνει την αίσθηση ότι όταν η Ελλάδα «κόπηκε» από το πρόγραµµα για τη χορήγηση βίζας τον Οκτώβριο του 2008, την ώρα που άλλες επτά ευρωπαϊκές χώρες εγκρίθηκαν (ανάµεσά τους οι Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία), αυτό συνέβη λόγω του βέτο στο Βουκουρέστι. Στη φωτογραφία ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραµανλής (αριστερά) και ο τότε υπουργός Εθνικής Αµυνας Βαγγέλης Μεϊµαράκης (δεξιά) κατά τη συνεδρίαση της Συνόδου του ΝΑΤΟ που έγινε τον Απρίλιο του 2008 στη ρουµανική πρωτεύουσα

...από τον Μπους για το veto στο Βουκουρέστι


Οπως παραδέχεται σε τηλεγράφηµα που διέρρευσε από το Wikileaks, η οργή της κυβέρνησης Μπους για το ΝΑΤΟΪΚΌ «βέτο» του Βουκουρεστίου «είναι αυτή που καθυστερεί την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραµµα visa - waiver (κατάργηση της βίζας για τους Ελληνες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ)» τον Οκτώβριο του 2008
«Αντίποινα» της κυβέρνησης Μπους στην κυβέρνηση Καραµανλή για το...
ΝΑΤΟΪΚΟ «βέτο» του Βουκουρεστίου απέναντι στην ΠΓ∆Μ ήταν το «κόψιµο» της Ελλάδας από το πρόγραµµα visa - waiver (κατάργηση της βίζας για τους Ελληνες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ) τονΟκτώβριο του 2008, την ώρα πουεπτά άλλες χώρες γίνονταν δεκτές.
Οπως παραδέχεται σε τηλεγράφηµα που διέρρευσε από το Wikileaks ο αµερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, η οργή της κυβέρνησης Μπους «είναι αυτή που καθυστερεί την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραµµα».

Προκύπτει ακόµη ότιενώ η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να ψηφίσει τον Σεπτέµβριο του 2009 µε αµερικανική πίεση µια σειρά «αµφιλεγόµενων νοµικάσυµφωνιών» –όπως τις χαρακτηρίζει η Ντ. Μπακογιάννη – για ανταλλαγή στοιχείων και έκδοση εγκληµατιών, εντούτοις δεν υπήρξε αποτέλεσµα. Οι Αµερικανοί προτίµησαν να µη δώσουν τη βίζα λίγο πριν από την κατάρρευση της κυβέρνησης της Ν.∆., παρά τις διαµαρτυρίες της υπουργού Εξωτερικών,η οποία παραπονιόταν ότι έκανε όλη τη δουλειά και το «δώρο» θα πήγαινεστην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

Οπως προκύπτει απόεµπιστευτικό τηλεγράφηµα (στις 29 Απριλίου του 2009), ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην αναµονή για την άρση της βίζας και την είσοδο στο πρόγραµµα visa - waiver από το 1999 καιότι τα προβλήµατα ασφαλείας καιη έλλειψη βιοµετρικών διαβατηρίων, σε συνδυασµό µε τις εξελίξειςµετά την 11η Σεπτεµβρίου ήταν αυτά που την κράτησαν εκτός για τόσο καιρό. Προσθέτει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας για είσοδο στο πρόγραµµα το 2005 και ότι η ειδική οµάδα που επισκέφθηκε τηνΕλλάδα το 2007 την αξιολόγησε θετικά. Ωστόσο, το θέµα παρέµενε σε εκκρεµότητα λόγω «πολιτικών και γραφειοκρατικών καθυστερήσεων».

Ο Σπέκχαρντ, ωστόσο, επιβεβαιώνει την αίσθηση ότι όταν η Ελλάδα «κόπηκε» από το πρόγραµµα τον Οκτώβριο του 2008, την ώρα που άλλες επτά ευρωπαϊκές χώρες εγκρίθηκαν (ανάµεσά τους οι Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία), αυτό συνέβη λόγω του βέτο στο Βουκουρέστι. Σηµειώνει χαρακτηριστικά: «Η οργή της κυβέρνησης Μπους για το ελληνικό βέτο στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2008 για την αίτηση της ∆ηµοκρατίας της Μακεδονίας, λόγω του ονόµατος, επιβράδυνε την υποψηφιότητατης Ελλάδας για το πρόγραµµα. Η Ελλάδα δεν ήταν ανάµεσα στις έξι ευρωπαϊκές χώρες και τη Νότια Κορέα που προσκλήθηκαν στο πρόγραµµα τον Οκτώβριο του2008, ένα βήµα που ερµηνεύθηκε στην Ελλάδαως πολιτική “τιµωρία”».

Στο ίδιο τηλεγράφηµαο Σπέκχαρντ εκφράζει την πεποίθηση ότιοι σχετικές διαπραγµατεύσεις θαολοκληρωθούν σύντοµα και υπογραµµίζει τη δυσκολία της κυβέρνησης της Ν.∆. λόγω της ισχνής τηςπλειοψηφίας να δηµοσιοποιήσει τις συµφωνίες που συµπεριλαµβάνουνανταλλαγή στοιχείων για την τροµοκρατία, από τον φόβο ότι «θα προσφέρει πολιτικά πυροµαχικά στην αντιπολίτευση». ΤΟ ΕΙΧΑΝ ΥΠΟΣΧΕΘΕΙ. Υπενθυµίζεται ότι τονΙούνιο του 2009 στην Κέρκυρα, παρόντος του αµερικανού αναπληρωτή ΥΠΕΞ Τζέιµς Στάινµπεργκ και της Ντ. Μπακογιάννη, υπογράφτηκαν οι τελικές συµφωνίες που, µετάτην έγκρισή τους από τη Βουλή,θα επέτρεπαν την άρση της βίζας. Οµως, η προεκλογική περίοδος στηνΕλλάδα το φθινόπωρο του 2009 καθυστέρησε– και όχι τυχαία – τησχετική ανακοίνωση από την αµερικανική πλευρά.Η τελική είσοδος της Ελλάδας στο πρόγραµµα ανακοινώθηκεκατά την επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στηνΟυάσιγκτον, τον Μάρτιο του 2010.

Οπως προκύπτει από άλλο απόρρητο τηλεγράφηµα, ο αµερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα,τον Απρίλιο του 2009 διαβεβαιώνει τον επικεφαλής του διπλωµατικού γραφείου της Ντόρας Μπακογιάννη, πρέσβη Κωνσταντίνο Χαλαστάνη ότι οι ΗΠΑ θέλουν να εντάξουν την Ελλάδα στο πρόγραµµα visa- waiver και να τελειώνουν µε τοθέµα µέχρι τονΙούνιο, και προτείνει να ταξιδέψει ειδική ελληνική οµάδα στην Ουάσιγκτον να διαπραγµατευτεί για το ζήτηµα. Ο κ. Χαλαστάνης τού απαντά πως η Ντ. Μπακογιάννη συµφωνεί µε αυτή την ιδέα και οπρέσβης στο σχόλιό του σηµειώνει ότι θα πιέσει τον αρµόδιο του ΥΠΕΞ για τη βίζα να συγκεντρώσει γρήγορα µια οµάδα.

Η συµφωνία για τηναµοιβαία νοµική συνδροµήκαι έκδοσηυπόπτων για την τροµοκρατία είχε προωθηθεί από τον υπουργό ∆ικαιοσύνης Νίκο ∆ένδια τονΦεβρουάριοτου 2009. Οπως προκύπτειαπό εµπιστευτικό τηλεγράφηµα του Ντάνιελ Σπέκχαρντ εκείνων των ηµερών, σε τηλεφωνική επικοινωνία ο Ν. ∆ένδιας τον διαβεβαιώνει ότι έχειπροωθήσει το σχετικό πακέτο στη Βουλή καισκοπεύει να το επικυρώσει σύντοµα, παρότι υπογραµµίζει ότι η κυβέρνηση «έκανε σχέδια για να αντιµετωπίζει την αναµενόµενη κριτική». Ο Σπέκχαρντ τον ευχαριστεί για τις προσπάθειές του και στο σχόλιό του σηµειώνει ότι ηπρεσβεία πιέζειαπό την προηγούµενη χρονιά για την επικύρωση της εν λόγω συµφωνίας και ότι είναι «ενθαρρυντικό» το γεγονός ότι ο ∆ένδιας έδρασε τόσο γρήγορα µετά την υπουργοποίησή του στις 8 Ιανουαρίου. ΟΣπέκχαρντ έχει λάβει και τις διαβεβαιώσεις του τότε προέδρου της Βουλής ∆ηµήτρη Σιούφα ότι η Βουλήθα κινήσει γρήγορα το νοµοθετικό πακέτο.

Ο ∆ένδιας, πάντως, ενηµερώνει τον αµερικανό πρεσβευτή ότι ίσως υπάρξουν αντιδράσειςστη Βουλή γιατο αν η συµφωνία είναι δίκαιη για την Ελλάδα, επειδή αφορά και αδικήµατα ήσσονος σηµασίας, ταοποία τιµωρούνται µε ποινές φυλάκισης ενός έτους ή και λίγο παραπάνω. Αυτό, όµως, θα σήµαινε ότι «ησυµφωνία θα µπορούσε να ισχύει και για ήσσονος σηµασίας αδικήµατα στην Ελλάδα, ενώ δεν θα συνέβαινε το ίδιο µε παρόµοια εγκλήµατα στην Ευρώπη». Τόνισε µάλιστα πωςη κυβέρνηση ήταν έτοιµη νααντιµετωπίσει τις αντιδράσειςκαι σηµείωνε ότι δεν πίστευε πωςαυτές θα απειλούσαν τη συµφωνία.

H ΒΑΣΗ DNΑ. Σηµειώνεται ότι στις σχετικέςδιµερείςσυµφωνίεςπου υπεγράφησαν τότε συµπεριλαµβανόταν η ανταλλαγή δακτυλικών αποτυπωµάτων και βάσεων δεδοµένων DNA για την καταπολέµηση του εγκλήµατος, το ηλεκτρονικό φακέλωµατων επιβατών προς τις ΗΠΑ, η ανταλλαγή πληροφοριών που σχετίζονται µε την τροµοκρατία, καθώς και δύο συµφωνίες του υπ. ∆ικαιοσύνης για την αµοιβαία δικαστική συνδροµή και την έκδοση εγκληµατιών, που είχαν προκαλέσει την αντίδραση του ∆ικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Στο τέλος Φεβρουαρίου, στη συνάντησή τηςµε τον γερουσιαστή Ρίτσαρντ Ντέρµπινπου επισκέπτεται την Αθήνα, κι ενώ συζητούνται οι εκκρεµότητες της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση µε τις δεσµεύσεις που έχει αναλάβει προκειµένου να γίνει η Ελλάδα δεκτή στο πρόγραµµα, η Ντ. Μπακογιάννη επισηµαίνει ότι «οι ΗΠΑ δεν θαµπορούσαν να πάρουν ό,τι ζητούσαν στη συµφωνία, διαφορετικά η συµφωνίαδεν θα εγκρινόταν από τη Βουλή».

Η Μπακογιάννη εξέφρασε ακόµη την ενόχλησή της για το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές χώρες που συµµετείχαν ήδη στο πρόγραµµα δεν είχαν αναγκαστεί να υπογράψουν τέτοιες συµφωνίες. «∆εν θέλω να µεταχειρίζεστε την Ελλάδα διαφορετικά», φέρεται να είπε και ο Σπέκχαρντ τη διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα είχε την ίδια µεταχείριση µε τις άλλες χώρες. Οσο για τις λεπτοµέρειεςτης συµφωνίας, υπογράµµισε ο αµερικανός πρεσβευτής, «γι’ αυτό γίνονται διαπραγµατεύσεις».

Την ίδια µέρα, στη συνάντησή του µε τον γερουσιαστή Ντέρµπιν ο Κώστας Καραµανλής, σύµφωνα µε άλλοτηλεγράφηµα του Ντ. Σπέκχαρντ, πιέζει για την είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραµµα. 
Στο ίδιο τηλεγράφηµα ο τότε πρωθυπουργός εκφράζει ανησυχία για τον αντίκτυπο της παγκόσµιας οικονοµικής κρίσης, δεδοµένου ότι ηΕλλάδα, όπως λέει, «έχει παραδοσιακά υψηλό επίπεδο δηµόσιου χρέους»
«Ηταν αναγκαίο να πειστούν όλοι ότι η κυβέρνηση ήλεγχε το ζήτηµα κι ότι θα έβρισκε διέξοδο».
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4631198

Δεν υπάρχουν σχόλια: