Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Νέα μέτρα, διακομματική συναίνεση και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων ζήτησαν Γιούνκερ - Ρεν

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup στις Βρυξέλλες που εκτός από την έγκριση της ενίσχυσης της Πορτογαλίας κατά 78 δις. ευρώ είχε στην ατζέντα του και το ελληνικό ζήτημα.
Ο Οικονομικός επίτροπος της Κομισόν Όλι Ρεν δήλωσε για την Ελλάδα ότι η αποστολή της τρόικας θα συνεχίσει την αξιολόγηση του προγράμματος αφού υπάρχουν ακόμα αρκετά κενά όσον αφoρά την δημοσιονομική εξυγίανση και το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων. 
«Δίνω έμφαση σε αυτό ...
Η Ελλάδα πρέπει να εντείνει την εφαρμογή των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και να εφαρμόσει το φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αξίας 50 δις. ευρώ χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση. Είναι πολύ σημαντικό κομμάτι για την μείωση του χρέους της Ελλάδας, καθώς τα 50 δις. ευρώ αντιστοιχούν περίπου στο 20% του ΑΕΠ της Ελλάδας».
Γιούνκερ για αναδιάρθρωση
Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλόντ Γιούνκερ δήλωσε πως η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη όσον αφορά την Ελλάδα. «Ήμασταν ικανοποιημένοι, ευτυχείς που βλέπουμε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση συμφώνησε να κάνει πρόοδο σε μικρό χρονικό διάστημα με επιπρόσθετα μέτρα, τα οποία θα της επιτρέψουν να συμμορφωθεί με τα δημοσιονομικά ανώτατα όρια για το 2011 , στα οποία συμφωνήσαμε όταν προωθήσαμε το Ελληνικό πρόγραμμα. Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων είναι πολύ σημαντικό» συμπλήρωσε ο Γιούνκερ. «Θα συνεχίσουμε την συζήτηση για το ελληνικό κεφάλαιο στην συνάντηση μας τον Ιούνιο» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Επίσης ο Γιούνκερ δήλωσε πως η αναδιάρθρωση δεν είναι επιλογή για την Ελλάδα και κανένας δεν αναφέρθηκε σε αυτό το ενδεχόμενο σήμερα. Δήλωσε όμως πως δεν θα απέκλειε με κατηγορηματικό τρόπο μια αναδιάταξη του ελληνικού χρέους.
«Πρέπει να δούμε αν επιπλέον μέτρα χρειάζονται και έπειτα , μόνο αν τηρούνται οι προϋποθέσεις θα μπορέσουμε να συζητήσουμε το θέμα της αναδιάταξης. Δεν είναι αναδιάταξη ή όχι, είναι μέτρα και μέτρα και έπειτα αναδιάταξη (reprofiling).
Για τους δημοσιονομικούς στόχους
«Επείγοντα μέτρα χρειάζονται στην Ελλάδα για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, οι οποίοι είναι αυτοί που συμφωνήθηκαν όταν ξεκινήσαμε το πρόγραμμα βοήθειας».
«Έχουμε την καθαρή συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης να πάρει επιπλέον μέτρα για να φτάσει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2011, να αυξήσει την ένταση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και ο καθένας γνωρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να δαπανήσει μεγαλύτερες προσπάθειες και η ελληνική κυβέρνηση είναι η πρώτη που το αναγνωρίζει αυτό...»
"Τα πράγματα είναι εφικτά. ποτέ δεν θα έλεγα ότι είναι εύκολα, αλλά είναι εφικτά. Αυτό που είναι ύψιστης σημασίας για εμάς είναι να υπάρξει μια συμφωνία διακομματική στην Ελλάδα, όπως είχαμε στην Πορτογαλία ...."
Newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια: