Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

«Τι αξία μπορεί να έχει η ζωή χωρίς τιμή;»


«Τι αξία μπορεί να έχει η ζωή χωρίς τιμή;», αναρωτιέται συχνά ο κ. Β. Πολύδωρας, ιδίως όταν ο λόγος γίνεται για ανθρώπους «που εμπνεύστηκαν, γοητεύτηκαν και αφιερώθηκαν σε έννοιες και σε ιδεώδη όπως δόξα, τιμή και υστεροφημία».
Ο πρώην υπουργός ανήκει στην μικρή εκείνη κατηγορία πολιτικών όντων που έχουν αναπτύξει έναν δικό τους κώδικα «ήθους και τιμής», αντάξιο του «Μπουσίντο», του Κώδικα των Σαμουράϊ, για τον οποίο έχει γράψει και βιβλίο εισάγοντας τους αδαείς στον άγραφο κώδικας ηθικής και εκπαίδευσης των «μπουσί» (πολεμιστών) της φεουδαρχικής εποχής στην...
Ιαπωνία.
Στον πνεύμα των σαμουράϊ και διαποτισμένος από έννοιες όπως «η ανδρεία, η ευγένεια, η τιμή, η φιλαλήθεια, η φιλευσπλαχνία, η αυτοθυσία και η αφοβία απέναντι στον θάνατο», ο κ. Πολύδωρας, έχει ανησυχήσει τους συναδέλφους του στη ΝΔ, τους οποίους έχει προειδοποιήσει ότι θα .... αυτοκτονήσει, στην περίπτωση που το όνομά του περιληφθεί μεταξύ εκείνων που θα παραπεμφθούν σε προκαταρκτική εξέταση από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, η οποία ασχολήθηκε με το σκάνδαλο της Siemens, δια την περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών τους.
Μετά δε την απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να του αποδώσει πολιτικές ευθύνες συμπεριλαμβάνοντάς τον στους «γαλάζιους» πρώην υπουργούς - υφυπουργούς για τους οποίους ζητείται περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών τους, η ανησυχία έχει μεγαλώσει ακόμη περισσότερο.
Ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με την όλη υπόθεση ως προς το σκέλος της υπογραφής από μέρους του της 5ης τροποποιητικής σύμβασης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και SAIC, της κοινοπραξίας του συστήματος ασφαλείας C4I με υπεργολάβο την Siemens (για το θέμα του C4I παραπέμπονται και οι κκ. Γ. Βουλγαράκης, Πρ. Παυλόπουλος, Χρ. Μαρκογιαννάκης, όπως και ο πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπαντωνίου) έχει διαμηνύσει εγκαίρως στο κόμμα του ότι αν παραπεμφθεί σε προανακριτική τότε είναι έτοιμος για όλα. Μάλιστα πριν τις εορτές τηλεφώνησε στον συντονιστή των βουλευτών που συμμετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή εκ μέρους της ΝΔ, κ. Κ. Τζαβάρα και του είπε ευθαρσώς: «Δεν ξέρω τι θα πράξετε, αλλά εάν το ΠαΣοΚ με παραπέμψει, τότε θα αυτοκτονήσω»!
Το θέμα έχει φτάσει και στα αυτιά του προέδρου της Επιτροπής κ. Σ. Βαλυράκη, αλλά και άλλων συναδέλφων του οι οποίοι με έκπληξη άκουσαν τα ανησυχητικά μαντάτα, δίχως να μπορούν να τα ερμηνεύσουν -αν πρόκειται δηλαδή για μια ακόμη «πολυδώρεια» υπερβολή με συμβολική αξία και έντονη φόρτιση ή αν όντως το εννοεί!
Η «προειδοποίηση»
Λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα ο κ. Πολύδωρας έστειλε σε πολιτικούς και δημοσιογράφους ένα σύντομο πόνημά του για τον «Περί Στεφάνου» λόγο του Δημοσθένη.
«Ήθελα να μοιρασθώ μαζί σας τις σκέψεις και αγωνίες μου για τα συμβαίνοντα στον τόπο μας, για τα επιπίπτοντα επάνω στο λαό μας», έγραφε στην σχετική αφιέρωση. Δεν ήταν ωστόσο μια εθιμοτυπική ενέργειά του. Με φόντο την απειλή του να αυτοκτονήσει, διαβάζοντας τον πρόλογο εύκολα κάποιος συμπεραίνει ότι ο πρώην υπουργός προέβαινε σε ένα είδος «προειδοποίησης»:
«Των πραγμάτων ούτως εχόντων και με το θόρυβο περί σκανδάλων να είναι τόσο εκκωφαντικός» κατέληγε σε ένα συμπέρασμα, ότι δεν υπάρχει κανένας δικαιολογητικός λόγος που «να νομιμοποιεί τον όποιον πολιτικό παράγοντα να στρέφεται δικαστικά κατά του πολιτικού αντιπάλου». Και πρότεινε να κρίνονται όλοι από το φυσικό τους δικαστή, δηλαδή την τακτική δικαιοσύνη και όχι τους πολιτικούς:
«Καμία ειδική δικαιοδοσία να μην υπάρχει, ούτε δια συνταγματικών ρητρών, και σε καμία ειδική διαδικασία να μην υποβάλλονται οι πολιτικοί, είτε εξεταστική λέγεται, είτε προκαταρκτική και προανακριτική». Για τον ίδιον άλλωστε η όποια παραπομπή πολιτικού οδηγεί στον διασυρμό του:
«Η τηλεοπτική λοιδορία, η ειρωνεία, ο προπηλακισμός, ο χλευασμός, ο ονειδισμός και η δημόσια διαπόμπευση, καθώς και τα άλλα ταπεινωτικά ευρήματα της Θερσίτικης αναίδειας (σ.σ. ο Θερσίτης στην μυθολογία μας συμβόλιζε τον παρασιτισμό, την δειλία και την αυθάδεια) που κανένας δεν μπορεί να αναχαιτίσει, είναι σε κάθε περίπτωση βαρύτερες ποινές και από αυτή τη θανατική ακόμη», έχει διακηρύξει ο κ. Πολύδωρας, ενώ συνάδελφοί του παρότι ανησυχούν πιστεύουν ότι «ο Βύρων εξέφρασε με έναν οριακό τρόπο το υψηλό αίσθημα ήθους που τον διακρίνει», αν και ...έχουν το νου τους καλού - κακού!

Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: