Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Μίκης Θεοδωράκης: "Έτσι μπορούν να ξαναγίνουν οι Έλληνες "αφεντικά" στον τόπο τους"


Με μια χειμαρρώδη ομιλία που κράτησε σχεδόν δυο ώρες, στο κατάμεστο θέατρο «ΡΕΞ» με περισσότερους από 1000 ανθρώπους να κρέμονται κυριολεκτικά από τα χείλη του ο Μίκης Θεοδωράκης ξετύλιξε τον μίτο του προβληματισμού του και κατέγραψε τους τρόπους με τους οποίους κατά τη γνώμη του μπορούν να ξαναγίνουν οι Έλληνες «αφεντικά» στον τόπο τους.
Ξεδιπλώνοντας τον λόγο του γύρω από το τρίπτυχο Εθνική Ανεξαρτησία - Λαϊκή Κυριαρχία - Πατριωτική Αναγέννηση, ο παγκοσμίου φήμης μουσικο-συνθέτης τόνισε ότι «πρέπει να εγκαταλείψουμε το δόγμα Ανήκομεν εις την Δύση και να ενστερνιστούμε το δόγμα Ανήκουμε στην Ελλάδα και μόνο στην Ελλάδα».
Όπως είπε «η Δύση μας ταπείνωσε και μας οδήγησε να υπογράψουμε συμφωνίες που θίγουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». Κι επειδή οι...
ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ συνωμοτούν εδώ και δεκαετίες κατά της Ελλάδος «θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα νέο αμυντικό δόγμα».
Στο πλαίσιο του νέου δόγματος η Ελλάδα θα πρέπει να αναζητήσει στήριξη από τη Ρωσία και την Κίνα και στη συνέχεια να επαναδιαπραγματευθεί με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Ασκώντας δριμεία κριτική στην οικονομική, κοινωνική και εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης αναφέρθηκε στα καυτά θέματα του "μνημονίου και της πτώχευσης, του ΔΝΤ και της Ευρώπης των τραπεζών".
Όπως είπε «θα πρέπει να επικεντρωθούμε στις δυνάμεις μας ώστε το οικονομικό μας πρόβλημα να λυθεί από εμάς τους ίδιους» και στο πλαίσιο αυτό πρότεινε τη δημιουργία ενός «ρεαλιστικού προγράμματος αξιοποίησης του δυναμικού της χώρας».
Κάλεσε τους πολίτες να «αφήσετε την παθητική στάση και να διεκδικήσουμε τη χώρα μας».
Τόνισε «δεν είστε ένοικοι ή παρίες στη χώρα. Είστε τα αφεντικά» και παρέθεσε τις αρχές που κατά τη γνώμη του θα επιφέρουν «την αναγκαία ριζική στροφή στους εθνικούς προσανατολισμούς που θα εξασφαλίσουν με ισότιμους όρους την εθνική ανεξαρτησία και ασφάλεια, την οικονομική επιβίωση, την ανάπτυξη και την αυτοτέλεια».
Επέκρινε με σφοδρότητα την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση που αναδείχθηκαν σε κόμματα εξουσίας «χάρη στην εύνοια των δυνάμεων της ξένης εξάρτησης».
Επέκρινε το σύνολο του πολιτικού συστήματος διότι «συνέτεινε παθητικά ή ενεργητικά στην περιθωριοποίηση του ελληνικού λαού» και στηλίτευσε το ρόλο του Κοινοβουλίου, το οποίο ευθέως κατηγόρησε για κάλυψη παράνομων διαδικασιών με καταστροφικές συνέπειες για το μέλλον της χώρας.
Επέκρινε με σφοδρότητα τις ελληνικές κυβερνήσεις διότι μετά τη μεταπολίτευση δεν μερίμνησαν για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο με αποτέλεσμα σήμερα να έχει υποσκελισθεί η έννοια της υφαλοκρηπίδας, να κινδυνεύει να εξαιρεθεί το Καστελόριζο της ελληνικής ΑΟΖ και να διεξάγεται ένας χορός εκατομμυρίων δισεκατομμυρίων ευρώ «από αλλότρια συμφέρονται που κρύβονται πίσω από τα δύο κράτη, χωρίς να ενημερώνονται οι λαοί, χωρίς να έχει ενημερωθεί καν η Βουλή των Ελλήνων».
Και κατέληξε: «Το αποκορύφωμα του μυστηρίου κρύβεται πίσω από τις πρόσφατες ελληνο-τουρκικές συνομιλίες». Γι αυτό και ο Μίκης Θεοδωράκης τόνισε την ανάγκη «να καταστήσουμε τη χώρα μας απόρθητο φρούριο για να μπορέσουμε να ξαναπούμε «Μολών Λαβέ»».
Η λύση που προτείνει ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ανυπακοή, ώστε να ακυρώνονται στην πράξη όλες οι αντιδημοκρατικές και αντιλαϊκές αποφάσεις και ανάληψη πρωτοβουλιών από τους Έλληνες πολίτες ώστε «να στρίψουμε την πλάτη στους φανερούς και κρυφούς συνεργάτες των Αμερικανών».
Η ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη οργανώθηκε από την Κίνηση Πολιτών «Η Σπίθα» σε συνεργασία με σειρά επιστημονικών φορέων (Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Ομοσπονδία Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ). 
Όπως αναφέρθηκε, ήταν «μια συγκέντρωση - απαρχή για μια προσπάθεια διεκδίκησης των δικαιωμάτων που μας καταπατούν, των αξιών που μας υφαρπάζουν, του επιπέδου ζωής που συνεχώς μας υποβαθμίζουν».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: