Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

"Αυτή τη φορά, η Αθήνα… πιάστηκε"

Η γαλλική MONDE (1-3/1/2011) αφιερώνει ένα δισέλιδο στην οικονομική κρίση, με αναφορές στην Ελλάδα, που κατέχει την τιμητική της, και στην Ιρλανδία, αλλά και στις άλλες χώρες που έχουν πρόβλημα υπερδανεισμού, όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Γαλλίδα.
“Μια παλιά ελληνική συνήθεια, να «μακιγιάρουν» τα στατιστικά στοιχεία. 
Το 2001, για να ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ, η σοσιαλιστική κυβέρνηση τότε, ζήτησε την τεχνογνωσία της Goldman Sachs, για να κρύψει ένα μέρος του ελλείμματος, ώστε να φανεί ότι η Ελλάδα πληροί τα κριτήρια του Μάαστριχτ.  
Αυτό αποκαλύφθηκε το 2004 με τη νέα κυβέρνηση των συντηρητικών, αλλά οι ... άλλες χώρες, εγκλωβισμένες και αυτές από την ωραιοποίηση των δικών τους δημοσιονομικών, δεν τόλμησαν να αντιδράσουν.
Τη φορά αυτή όμως, η Αθήνα πιάστηκε: ένα έθνος χωρίς βιομηχανίες, μια διοίκηση εγκλωβισμένη στο πελατειακό κράτος και τη διαφθορά, μια μαύρη οικονομία που ξεπερνά το 35% του ΑΕΠ, ένα κράτος όπου μόνο 5.000 φορολογούμενοι σε πληθυσμό 11 εκατομμυρίων κατοίκων, δηλώνουν εισόδημα πάνω από 100.000 € το χρόνο
Η Αθήνα χάνει τελειωτικά κάθε αξιοπιστία στα μάτια των αγορών, απ΄ όπου είναι υποχρεωμένη να δανείζεται μαζικά χρήματα, για να κλείνει τους μηνιαίους λογαριασμούς της. 
Στο εξής η Αθήνα οφείλει να πληρώνει πιο ακριβά για να δανείζεται, τη στιγμή που έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη για χρήματα, ακόμη δε περισσότερο, όταν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης την υποβαθμίζουν σκληρά και συνεχώς»
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: