Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Ο Παπανδρέου εξετάζει δύο ενδεχόμενα εκλογών...;

Ασκήσεις «επί χάρτου» για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών την άνοιξη ή στο τέλος του χρόνου τροφοδοτεί στο Μέγαρο Μαξίμου η προοπτική συνολικής «ευρωλύσης» στην κρίση χρέους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική συζήτηση έχει ανοίξει μεταξύ των επιτελών του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου και ήδη τείνουν να διαμορφωθούν δύο σχολές σκέψης.
Οι θιασώτες του σεναρίου των εαρινών πρόωρων εκλογών επικαλούνται δύο βασικά επιχειρήματα:  

Πρώτον, ότι παρά τις επώδυνες διαρθρωτικές αλλαγές και τα μέτρα λιτότητας των τελευταίων δώδεκα μηνών, το ΠΑΣΟΚ διατηρεί δημοσκοπικό προβάδισμα έναντι της Ν.Δ., που, όμως, είναι αμφίβολο εάν θα συντηρηθεί, καθώς οι συνέπειες της ύφεσης θα είναι εντονότερες προϊόντος του 2011. 
Δεύτερον, ότι μέχρι τον Απρίλιο ο πρωθυπουργός θα έχει το «προνόμιο» να πραγματοποιήσει τις εκλογές με λίστα.
Oμως, υπάρχουν και εξ απορρήτων συνομιλητές του κ. Παπανδρέου που εκτιμούν πως ο πρωθυπουργός θα πρέπει να προχωρήσει τον σχεδιασμό του με ορίζοντα την πραγματοποίηση εκλογών στα τέλη του 2011 ή τους πρώτους μήνες του 2012.
Oπως αναφέρουν, τότε αναμένεται η χώρα να αρχίσει να εξέρχεται από τη δίνη της ύφεσης. 
Ετσι, ο κ. Παπανδρέου θα είναι σε θέση να διεκδικήσει την ανανέωση της λαϊκής εντολής υποστηρίζοντας πως όχι μόνον έσωσε την ελληνική οικονομία από την απειλή της χρεοκοπίας, αλλά την οδήγησε εκ νέου σε αναπτυξιακή τροχιά.
Τα ανωτέρω στελέχη προσθέτουν πως η Ν.Δ. δεν εμφανίζει δυναμική και αδυνατεί να καρπωθεί τη φθορά του ΠΑΣΟΚ, ενώ επιπροσθέτως η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει, στην παρούσα φάση, έλλειμμα πολιτικής νομιμοποίησης μετά τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών για την Tοπική Aυτοδιοίκηση.
parapolitika

Δεν υπάρχουν σχόλια: