Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010

Ελληνοτουρκικές σχέσεις και ονομασία της ΠΓΔΜ

Στοιχεία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και την ονομασία της ΠΓΔΜ αποκαλύπτουν τα έγγραφα που διέρρευσαν από τον ιστότοπο Wikileaks.

Σε έγγραφο που εμφανίζεται να υπογράφει ο πρέσβης Τζέημς Τζέφρυ, με ημερομηνία 25 Φεβρουαρίου του 2010, σχολιάζεται το ύφος των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενώ σε έγγραφο της 29ης Ιανουαρίου, γίνεται λόγος για πιθανό θερμό επεισόδιο Ελλάδος - Τουρκίας, που έστηναν οι Τούρκοι στρατηγοί, με βάση το σχέδιο Εργκένεγκον το 2003, στον Έβρο, γεγονός στο οποίο είχε αναφερθεί στο παρελθόν ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν.
Μεταξύ των εγγράφων είναι κι ένα τηλεγράφημα της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Παρίσι, με ημερομηνία 16 Σεπτεμβρίου 2009
Σε αυτό, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Γκόρντον, κατά τη ...
συνάντηση που πραγματοποίησε στο Παρίσι με Γάλλους αξιωματούχους, φέρεται να υποστηρίζει ότι μια πιο σταθερή συντηρητική ή σοσιαλιστική κυβέρνηση στην Ελλάδα θα ήταν ισχυρότερος και πιο ευέλικτος εταίρος στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του ονόματος.
Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν ότι για την Ελλάδα υπάρχουν έγγραφα για την περίοδο 2006-2010 και επί θητείας του πρέσβη Ντάν Σπέκχαρντ. Τα έγγραφα αναφέρουν μεταξύ άλλων τις σχέσεις της κυβέρνησης Καραμανλή με την Μόσχα σε στρατιωτικό και ενεργειακό επίπεδο, την εξέλιξη της τρομοκρατίας στην Ελλάδα και μέλη της 17 Ν που παραμένουν ασύλληπτα, αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα, αλλά και στην είσοδο πολλών μεταναστών στη χώρα μας.
Οι αποκαλύψεις για εκτιμήσεις αμερικανών διπλωματών που θεωρούν ότι η Άγκυρα τρέφει μίσος προς το Ισραήλ, και ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός διατηρεί τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία, προκαλούν δυσαρέσκεια στην Τουρκία, ενώ ο τούρκος πρωθυπουργός διαψεύδει τα περί ύπαρξης λογαριασμών.
Στο μεταξύ, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διόρισε έναν υπεύθυνο για να αποφευχθούν οι νέες διαρροές από την ιστοσελίδα Wikileaks, ενώ ο κολοσσός των διαδικτυακών πωλήσεων Amazon έχει σταματήσει να φιλοξενεί την ιστοσελίδα WikiLeaks.
Τέλος, λάθος στη διατύπωση του σουηδικού εντάλματος σύλληψης εναντίον του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ του επέτρεψε να αποφύγει τη σύλληψη στην Βρετανία, αποκαλύπτουν οι Times του Λονδίνου.
Πηγή: star.gr
parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: