Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Νέο χρήμα ή χάος!

Η λύση στην Ευρώπη δεν μπορεί να είναι παρά πολιτική. 

Όπως πολιτική είναι η απόφαση να διατηρηθεί  μέχρι σήμερα ένα status που εξυπηρετεί απόλυτα την Οικονομία της Γερμανίας, αλλά πλήττει όλους τους υπόλοιπους.
Αν εξετάσει κανείς προσεκτικά την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, τότε θα αναρωτηθεί, δικαίως, γιατί οι Ευρωπαίοι δεν κάνουν ό,τι και οι Αμερικανοί...Η έκδοση ευρωπαϊκών ομολόγων είναι μία λύση. 
Απαιτεί, όμως, μία τελείως διαφορετική προσέγγιση για το τι ακριβώς είναι αυτό που ονομάζουμε Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι σήμερα η Ε.Ε. είναι απλά μία οικονομική Ένωση, ένας συνεταιρισμός με οικονομίστικο χαρακτήρα. Η πιθανότητα να αποδεχτούν την έκδοση ευρωπαϊκών ομολόγων σημαίνει ότι αποδέχονται ταυτόχρονα ότι η Ε.Ε. είναι κάτι περισσότερο από ένας συνεταιρισμός, είναι μία ενιαία οντότητα. Μπορεί αυτό να μοιάζει πολύ όμορφο στους οπαδούς των συλλογικών δράσεων, αλλά την ίδια στιγμή μία τέτοια απόφαση σημαίνει ότι οι σημερινές ισχυρές χώρες της Ευρώπης θα παραχωρήσουν πολλές από τις εξουσίες τους σε μία ευρωπαϊκή γραφειοκρατία.
Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η ΕΚΤ δανείζει με μηδενικά σχεδόν επιτόκια τις τράπεζες, ενώ την ίδια ώρα τα κράτη δανείζονται με τοκογλυφικά επιτόκια. 
Γνωρίζουν καλά ότι ένας υπερδανεισμένος, όπως είναι και η Ελλάδα, δεν έχει πιθανότητα να βγει από την κρίση όταν καλείται να πληρώσει ακριβά το κόστος του χρήματος
Ωστόσο, προτιμούν να «σώσουν» τις τράπεζες και να αφήσουν τα κράτη να χρεοκοπήσουν.  
Από πρώτης άποψης αυτό μοιάζει να είναι εντελώς τρελό! 
Κι όμως δεν είναι.
Στην πράξη προσπαθούν να καλύψουν τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, δηλαδή τις δικές τους τράπεζες, αδιαφορώντας για όλα τα υπόλοιπα.  
Θέλουν να κερδίσουν χρόνο  για να βρουν στη συνέχεια την  καλύτερη δυνατή λύση για μία μικρή ομάδα εκλεκτών τους. 
Για να δώσουμε και μία... ποδοσφαιρική διάσταση στο θέμα, όπως κάνει  συχνά και ο πρωθυπουργός μας,  είναι σαν να λέμε «ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδίζουν και όλοι οι άλλοι...».
Παρ΄ όλα αυτά, γνωρίζουμε όλοι ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Ότι οι πολιτικές που σήμερα επιλέγουν είναι αδιέξοδες. Οδηγούν την Ευρώπη στη διάλυση, όχι γιατί δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, αλλά διότι δεν θέλουν να παραχωρήσουν  ούτε έναν πόντο από όσα οι ίδιοι θεωρούν ως κεκτημένα τους.
Η Ευρώπη έχει λύση. 
Να κάνει ό,τι και η Αμερική. Να  τυπώσουν χρήμα και να αφήσουν τον πληθωρισμό να κάνει τη δουλειά του. Είναι λύση το να δουλεύουν νύχτα μέρα οι εκτυπωτικές μονάδες των κεντρικών τραπεζών; 
Όχι, αν τα κράτη δεν μπορέσουν να τιθασεύουν στο τέλος το χρέος τους. Αλλά είναι μία κάποια λύση, όταν σήμερα δεν προτείνεται ως λύση  παρά μόνο η χρεοκοπία των κρατών και η εξαθλίωση των πολιτών τους...
 
Θανάσης Μαυρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: