Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Ο Μίκης «έδειξε» τους ενόχους

Μια «Σπίθα» από τον Μίκη Θεοδωράκη μπορεί να βάλει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό; 
Θα πυρπολήσει το σύστημα με τον ίδιο τρόπο που δεκαετίες τώρα πυρπολεί τις καρδιές μας;  

«Βάζω εγώ σήμερα μια σπίθα», είπε, «και περιμένω να ακολουθήσουν κι άλλες. 
Μέχρι η σπίθα να φουντώσει και να γίνει η καθαρτήρια φωτιά που θα μας σώσει». 
Το Κίνημα Πολιτών «ΣΠΙΘΑ» που εξήγγειλε χθες ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης κάλεσε τους πολίτες σε «ανυπακοή» απέναντι στις κυβερνητικές αποφάσεις, οι οποίες, όπως είπε, προέρχονται από τις ΗΠΑ, το ΔΝΤ και την ΕΕ και «εκχωρούν τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα στις ξένες δυνάμεις».
Στην ομιλία του, που διήρκεσε δυόμισι ώρες, ο Μίκης Θεοδωράκης ανέπτυξε τις θέσεις του Κινήματος, το οποίο, όπως ανέφερε, δεν αποσκοπεί να μετατραπεί σε πολιτικό κόμμα.
Oι αντιδράσεις των Ελλήνων απέναντι στα μέτρα που προωθεί και εφαρμόζει η κυβέρνηση με τις εντολές της Τρόικας θα πρέπει να έχουν χαρακτηριστικά απελευθερωτικού αγώνα
Κι αυτό όπως σημείωσε γιατί με το Μνημόνιο, η κυβέρνηση έχει εκχωρήσει τα κυριαρχικά μας εθνικά δικαιώματα στους δανειστές μας, λέγοντας ότι ...
λησμονήθηκαν οι αγώνες του ελληνικού λαού για ανεξαρτησία.
Ο Μίκης Θεοδωράκης επέρριψε ευθύνες στους πολιτικούς, από το 1974 και μετά, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενώ ανέλαβε την εξουσία για να οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη, την οδήγησε στην κηδεμονία των ΗΠΑ και της ΕΕ. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο λέγοντας ότι «αντί η κυβέρνηση με το που ανέλαβε την εξουσία να δανειστεί για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας, οι κύριοι Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου και Προβόπουλος δήλωναν παντού ότι είμαστε φτωχοί με αποτέλεσμα να εκτιναχθούν τα spread.
Αδράνησαν επί μήνες, είπε, τονίζοντας ότι,  «το δίλημμα το προκαλέσαμε εμείς οι ίδιοι και με αυτό το πρόσχημα η χώρα βρίσκεται κάτω από την αυστηρή επιτήρηση του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Δεν ξέχασε τις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου λέγοντας ότι αυτές οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση. 
Αιχμές όμως άφησε και για το Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο κατηγόρησε για «παθητική στάση», απέναντι στα όσα διαδραματίζονται στη χώρα.
Τέλος ο κύριος Θεοδωράκης αναφερόμενος στα εθνικά θέματα, (σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, την Αλβανία, την ΠΓΔΜ, το Κυπριακό), επεσήμανε ότι «μόνο ένας ανεξάρτητος και υπεύθυνος λαός μπορεί να αντιμετωπίσει τα εθνικά θέματα» και πρότεινε την εκπόνηση ενός νέου εθνικού αμυντικού δόγματος, εκτός του σχεδιασμού του ΝΑΤΟ.
REPORTER

Δεν υπάρχουν σχόλια: