Ο ίδιος μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου εκτίμησε ότι για να ολοκληρωθεί η ανοικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας θα απαιτηθούν 10-15 χρόνια, όσο διάστημα δηλαδή χρειάστηκε να ... ανακάμψει και η γερμανική οικονομία.
Ο ίδιος αναφερόμενος στην πορεία υλοποίησης του Μνημονίου αναγνώρισε ότι έχουν συντελεστεί σημαντικά βήματα τα οποία έχουν βελτιώσει τη θέση της χώρας. Ωστόσο διέκρινε πέντε κινδύνους:
- Το ενδεχόμενο κόπωσης τόσο της κυβερνητικής προσπάθειας όσο και της κοινωνίας
- Τη χαμηλότερη της συμφωνηθείσας ταχύτητα προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών
- Τη δυσκολία υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση για το άμεσο μέλλον, οι οποίες, όπως είπε, είναι πιο δύσκολες από τις αρχικές
- Την «ανυπομονησία» που επιδεικνύουν οι αγορές
- Το δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον, καθώς οι μεγαλύτερες οικονομίες βρίσκονται σε περίοδο ύφεσης.
Ανέφερε ακόμη ότι η παρούσα κατάσταση με την επέκταση της κρίσης στην Ιρλανδία ευνοεί την ελληνική υπόθεση. Και τούτο γιατί, μεταξύ άλλων, γίνεται πλέον φανερό, όπως υποστήριξε, ότι «στόχος της επίθεσης δεν ήταν η Ελλάδα αλλά ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ».
Ο ίδιος, τέλος, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο χρεοκοπίας.
Ο κ. Σιόπα είχε τη Δευτέρα συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι εξελίξεις στην ΕΕ και οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις εν όψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, στην οποία θα συζητηθεί, κυρίως, το θέμα της δημιουργίας του μόνιμου μηχανισμού στήριξης.
Συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, αλλά και σημαντικές εμπειρίες άλλων χωρών, με σημαντικά αποτελέσματα στην πάταξη της φοροδιαφυγής.
* Στο συνέδριο μίλησε ο Πίτερ Βάις, ο οποίος παρέστη αντί του προγραμματισμένου μέλους της τρόικας Σερβάς Ντερούζ. Όπως υποστήριξε, η καθυστέρηση που διαπιστώνεται στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών μεταξύ άλλων οφείλεται στον ανασχηματισμό του Σεπτεμβρίου, στις δημοτικές εκλογές αλλά και στο γεγονός ότι πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που είναι πιο δύσκολο να σχεδιαστούν, και για τις οποίες χρειάζεται να ξεπεραστούν ισχυρά συμφέροντα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου