Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

«Γκρίζα» οικονομία και στις… καλύτερες οικογένειες κ. Πρωθυπουργέ των Ελλήνων!

Παρακαλούμε το άρθρο αυτό να το διαβάσει ο "Πρωθυπουργός των Ελλήνων" για να δει τα στοιχεία της μελέτης που πραγματοποιήθηκε για όλες τις χώρες της Ευρώπης και που αφορά "τα διεφθαρμένα ευρωπαϊκά κράτη με την φοροδιαφυγή τους"!
Οι Ευρωπαίοι το λένε πιο κόσμια, το λένε ... "γκρίζα οικονομία"! 
Την Μελέτη: «The shadow economy in Europe», μπορεί να τη ζητήσει από τους ομολόγους του να του την στείλουν!
Αν του αρνηθούν του την στείλουμε εμείς, κάνοντας κλικ εδώ ή στον παραπάνω σύνδεσμο.
Μπράβο σου λοιπόν κ. Πρωθυπουργέ, μόνο η Ελλάδα έχει αυτά τα προβλήματα! 
Διαπόμπευσες τον λαό σου ενώπιον των ομολόγων σου και μας ρεζίλεψες σ' όλο τον πλανήτη!
(Επίσης διαβάστε και το σχόλιο μας στο τέλος του άρθρου.)
Τον «ιό» έχουν κολλήσει όλες οι χώρες της Ευρώπης, μηδέ μίας εξαιρουμένης, με αποτέλεσμα να στερούνται από την πραγματική τους οικονομία το δυσθεώρητο ποσό των 1,8 τρισ. ευρώ!
Ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου εισπράττει για ένα ποτήρι κρασί 5 ευρώ, αλλά δεν κόβει απόδειξη για να υποκρύψει το έσοδο από τις αρχές. 
Ένας μπογιατζής προσφέρει την εργασία του για το 50% του πραγματικού της κόστους, προκειμένου να μην τη δηλώσει και να αποφύγει την καταβολή φόρου. 
Μια κατασκευαστική εταιρεία δεν υιοθετεί τα νομικά standard για τη minimum διασφάλιση των αρχών ασφαλείας στη λειτουργία της χωρίς να αναφέρεται στις αρχές, για κάποιους άλλους δικούς της λόγους.
Μικρά παραδείγματα, πλην, όμως, αντιπροσωπευτικά αυτού που λέγεται ... «γκρίζα» οικονομία ή παραοικονομία και που συμβαίνουν ακόμη και στις … καλύτερες οικογένειες. 
 Τον… ιό έχουν κολλήσει όλες οι χώρες της Ευρώπης, μηδέ μίας εξαιρουμένης, με αποτέλεσμα να στερούνται από την πραγματική τους οικονομία το δυσθεώρητο ποσό των, ούτε λίγο – ούτε πολύ, 1,8 τρισ. ευρώ ετησίως!
Από το κανόνα, όπως είναι φυσικό, δεν λείπει η Ελλάδα, η οποία, μάλιστα κινείται λίστα λίγο πάνω από το μέσο όρο, στη σχετική λίστα, έχοντας μια παραοικονομία ίση με το 26% του ΑΕΠ της.

Ανάλογα προβλήματα, αν και σε μικρότερο βαθμό ως ποσοστό του ΑΕΠ τους, αντιμετωπίζουν και οι μεγάλες οικονομίες της Γηραιάς ηπείρου, με πρώτες και καλύτερες τη Γερμανική, τη Γαλλική και την Ιταλική, στις οποίες αντιστοιχεί -σε απόλυτα μεγέθη- περίπου το 50% της ευρωπαϊκής «γκρίζας οικονομίας».
Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από μελέτη με τίτλο «The shadow economy in Europe» που έχει εκπονήσει για λογαριασμό της Visa Europe η συμβουλευτική εταιρεία A.T. Kearney, με παρουσία σε 35 χώρες του κόσμου και με αντικείμενο στο παγκόσμιο στρατηγικό management.

Όσον αφορά ειδικότερα στη χώρα μας η εν λόγω επιστημονική εργασία (επικαλούμενη, πάντως, οικονομικά δεδομένα του 2005) υπογραμμίζει ότι η γκρίζα οικονομία αντιστοιχεί σε περίπου 52 δισ. ευρώ ή ποσοστό της τάξης του 26% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), που το προσδιορίζει στα σχεδόν 200 δισ. ευρώ.

Τη μικρότερη έκθεση σε παραοικονομία έχουν η Ελβετία και η Αυστρία με ποσοστό 9% του ΑΕΠ τους, ή ποσό 25 και 23 δισ. ευρώ, αντίστοιχα, κι ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία με 10% του ΑΕΠ ή 186 δισ. ευρώ. Το σοβαρότερο πρόβλημα, στον αντίποδα, φαίνεται να έχουν χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, όπως η Λιθουανία, η Εσθονία και η γειτονική Βουλγαρία, με 39%, 38% και 37% του ΑΕΠ, η κάθε μια. «Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, αντιπροσωπεύουν περίπου το μισό της γκρίζας οικονομίας στην Ευρώπη», αναφέρει η μελέτη, διευκρινίζοντας πως αν και ως ποσοστό του ΑΕΠ κινούνται στο 15%, 13% και 24% αντίστοιχα, σε απόλυτα μεγέθη αυτό μεταφράζεται σε 346 δισ. ευρώ για την πρώτη, 228 δισ. ευρώ για τη δεύτερη και 349 δισ. ευρώ για τους Ιταλούς.
VORIA.GR
Σχόλιο: Τα στοιχεία αυτά να τα στείλουμε στο "Πρωθυπουργό των Ελλήνων", για να μας πει αν οι Ομόλογοι του στην Ε.Ε. του είπαν ποτέ η του μίλησαν, για τις διεφθαρμένες χώρες τους και την φοροδιαφυγή που έχουν από τους πολίτες τους!
Παρακαλώ όποιος μπορεί ας βοηθήσει! 
Ε.Μ.ΠΡΟ.Σ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: