Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Σε τροχιά αναδιάρθρωσης του χρέους

Επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων συζητεί η κυβέρνηση

Την επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων από τον μηχανισμό βοήθειας Ε.Ε. και ΔΝΤ συζητεί άτυπα η Ελλάδα, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. 
Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι η χώρα δεν έχει ζητήσει επισήμως μία τέτοια επιμήκυνση, ωστόσο, είναι σε εξέλιξη μια τέτοια συζήτηση...
«Αυτή η συζήτηση άρχισε επειδή όλοι μπορούν να δουν ότι δύο συγκεκριμένες χρονιές, το 2014 και το 2015, το κράτος χρειάζεται να πληρώνει ξαφνικά, αντί για 40-50 δισ. ευρώ, 70 δισ. ευρώ» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί να πάει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, ενώ, σε ό,τι αφορά την αντίδραση των αγορών και την εικόνα των spreads, εκτίμησε πως οι αγορές έχουν υπερεκτιμήσει τον κίνδυνο σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

Ερωτηθείς σχετικά με την προαναγγελθείσα αναθεώρηση των στοιχείων για το έλλειμμα την περίοδο 2006-2009 από τη Eurostat και το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων, ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης δεν θα εκτροχιαστεί, επισημαίνοντας ότι μπορεί να υπάρξουν ανακατατάξεις, όχι όμως ριζικές αλλαγές.


Έτοιμο να παρατείνει τον μηχανισμό βοήθειας το ΔΝΤ

Έτοιμο να παρατείνει την αποπληρωμή των δανείων που χορηγεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πακέτου των 110 δισ. ευρώ είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), εφόσον προβούν στην ίδια κίνηση πρώτες οι χώρες της Ε.Ε.

«Αν οι Ευρωπαίοι αποφασίσουν να κάνουν κάτι, θα κάνουμε σίγουρα το ίδιο», τόνισε ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν σε συνέντευξή του στο Bloomberg προσθέτοντας ότι το Ταμείο συμμετέχει κατά το ένα τρίτο στο πακέτο των 110 δισ. ευρώ. Το αν θα χρειαστεί η παράταση αποπληρωμής των δανείων – πέραν της τριετίας που προβλέπει το Μνημόνιο Συνεργασίας της Ελλάδας με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ – θα εξαρτηθεί από την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, πρόσθεσε.

Ο κ. Στρος Καν υπογράμμισε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει «ακριβώς ό,τι χρειάζεται» για να περιορίσει τις δαπάνες και να επιτύχει τους στόχους που τέθηκαν ως όροι για τη βοήθεια.

Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες δηλώσεις από την εκπρόσωπο του ΔΝΤ Σιμονέτα Ναρντίν και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι.

Σύμφωνα με την κ. Ναρντίν, το Ταμείο δεν έχει «συγκεκριμένο σχέδιο» αλλαγής του χρονοδιαγράμματος εξόφλησης των δανείων από την Ελλάδα, καθώς είναι πιθανό «η Ελλάδα να είναι σε θέση να καλύψει πλήρως τις ανάγκες χρηματοδότησής της το 2012 από τις αγορές, όπως ήταν ο σχεδιασμός όταν εγκρίθηκε το πρόγραμμα στήριξης τον περασμένο Μάιο».

Από την πλευρά του ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι τόνισε – μιλώντας σε πάνελ στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον – ότι το ΔΝΤ έχει μηχανισμούς που προβλέπουν την παράταση των δανείων για τις χώρες που στηρίζει οικονομικά και εξετάζει να κάνει το ίδιο και για την Ελλάδα, αν και δεν έχει ληφθεί απόφαση.


Αρνητική η Γερμανία

Κατά της παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που παίρνει η Ελλάδα, στο πλαίσιο του πακέτου των 110 δισ. ευρώ, είναι η Γερμανία.

Σε δηλώσεις του στο Bloomberg, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών χαρακτήρισε πρόωρη «μία τέτοια κίνηση σήμερα», προσθέτοντας πως η Ελλάδα «πρέπει να έχει μία καταγεγραμμένη επίδοση στην εφαρμογή του προγράμματος (σ.σ. που συμφωνήθηκε από την κυβέρνηση με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, όπως κάνει έως σήμερα».

Σημείωσε μάλιστα πως «αν το πρόγραμμα για τη μείωση του ελλείμματος εφαρμοστεί όπως έχει σχεδιαστεί, δεν θα υπάρχει ανάγκη παράτασης στον χρόνο εξόφλησης των δανείων».
Από τη Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: