Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Κυβέρνηση ΔΝΤ με «το όλον ΠΑΣΟΚ»

Σημαντικότατος για την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να κρατηθεί στην κυβέρνηση εν όψει της απειλούμενης κοινωνικής θύελλας υπήρξε ο ανασχηματισμός. 

Δεν πρόκειται για απλή αναδιάταξη στελεχών ή για αναπαλαίωση του κυβερνητικού σχήματος. 
Μέσω των υπουργοποιήσεων, στις οποίες προχώρησε ο πρωθυπουργός, καθιστά συνυπεύθυνα στην πολιτική υλοποίησης του Μνημονίου υποτέλειας στο ΔΝΤ σχεδόν όλα τα προβεβλημένα κομματικά στελέχη, τα οποία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο είχαν φραστικά διαφοροποιηθεί από την πολιτική αυτή, υποθάλποντας και ενισχύοντας εστίες δυσαρέσκειας κατά της κυβερνητικής πολιτικής μέσα στη βάση του ΠΑΣΟΚ και των ψηφοφόρων του.
Η υπουργοποίηση αυτών των στελεχών αναπότρεπτα επιδρά σε ...
κάποιο βαθμό στη μαχητικότητα κατά των αντιλαϊκών κυβερνητικών μέτρων που θα επιδείξουν οι εκατοντάδες χιλιάδες οργισμένοι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, καθώς μειώνει την "κομματική νομιμοποίηση" των αντιστάσεων.
Παράλληλα, ενισχύει τη συσπείρωση ολόκληρου του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ εναντίον του "εχθρού λαού", θέτοντας όλα τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ενώπιον του διλήμματος "ή όλοι μαζί επιβιώνουμε ή όλοι μαζί βουλιάζουμε". Αυτό φυσικά ενέχει τον κίνδυνο στρατηγικής ήττας του ΠΑΣΟΚ στο μέλλον, αλλά σίγουρα αυτό καθόλου δεν απασχολεί τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ο οποίος άλλωστε είναι μάλλον απίθανο να παραμείνει στην πολιτική ή και στην Ελλάδα ακόμη, όταν κάποτε το ΠΑΣΟΚ χάσει την εξουσία. Αυτές όμως δεν είναι ιστορίες του παρόντος.
Ο Γ. Παπανδρέου φρόντισε, βεβαίως, να τοποθετήσει όσα κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ήθελαν να καλλιεργήσουν κάπως πιο φιλολαϊκό προφίλ σε υπουργεία που θα τους το "τσαλακώσουν" ανεπανόρθωτα.
Τοποθέτησε έτσι τον Χρήστο Παπουτσή στο υπουργείο με την οργουελική ονομασία "Προστασίας του Πολίτη" για να... δέρνει με τα ΜΑΤ οποιοδήποτε κοινωνικό στρώμα και ομάδα κινητοποιείται κατά του Μνημονίου, το οποίο και ο ίδιος ο Χρ. Παπουτσής απέρριπτε διακριτικά πριν γίνει υπουργός.
Oχι μόνο υποβάθμισε τη Λούκα Κατσέλη από το υπουργείο Οικονομίας αλλά και την....
τοποθέτησε στην πολιτική γκιλοτίνα του υπουργείου Εργασίας ώστε να δράσει ως "δήμιος" όποιων εργασιακών δικαιωμάτων άφησε πίσω του ο... "εξολοθρευτής" των εργαζομένων και συνταξιούχων Ανδρέας Λοβέρδος.
Εβαλε στο υπουργείο Γεωργίας τον Κώστα Σκανδαλίδη και τη Μιλένα Αποστολάκη για να χρεωθούν αυτοί τα μέτρα εξόντωσης τμήματος των αγροτών που προβλέπουν τα σχέδια της ΕΕ και του ΔΝΤ, συμπεριλαμβανομένης ίσως και της ιδιωτικοποίησης της Αγροτικής Τράπεζας, η οποία θα ρίξει στον κοινωνικό Καιάδα εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες...
Ο Γ. Παπανδρέου αναβάθμισε, βεβαίως, τους στενούς προσωπικούς του φίλους (Γιάννη Ραγκούση, Χάρη Παμπούκη, Δημήτρη Δρούτσα, Σωκράτη Ξυνίδη, Γιάννη Διαμαντίδη, Δημήτρη Δόλλη κ.λπ.), παρόλο που από αυτούς μόνο ο πρώτος μπορεί να συμπεριληφθεί στους ελάχιστους υπουργούς που όντως παρήγαγαν έργο αυτούς τους έντεκα μήνες κυβερνητικής θητείας.
Εξι υπουργούς άφησε όλους κι όλους στις θέσεις τους ο πρωθυπουργός (Βενιζέλο, Ρέππα, Διαμαντοπούλου, Καστανίδη, Μπιρμπίλη, Παπακωνσταντίνου). Για τους πέντε πρώτους αυτή η παραμονή τους στο ίδιο υπουργείο οφείλεται στη βούληση του Γιώργου Παπανδρέου. Στην περίπτωση Παπακωνσταντίνου όμως τόσο η ΕΕ όσο και το ΔΝΤ είχαν διαμηνύσει με απόλυτη σαφήνεια στον πρωθυπουργό ότι θεωρούν "αδιανόητη" οποιαδήποτε αντικατάστασή του από το συγκεκριμένο υπουργείο. Oχι φυσικά ότι ο Γ. Παπανδρέου είχε διαφορετική πρόθεση, αλλά στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον θεωρούν τον Γ. Παπακωνσταντίνου ως τον άνθρωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης τους στη χώρα μας - και αυτό έχουν φροντίσει να το διοχετεύσουν στον αμερικανικό και στον ευρωπαϊκό Tύπο.
Διασκεδαστική νότα στον μεταμεσονύκτιο ανασχηματισμό (τον ανακοίνωσε επίσημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στις... δύο παρά είκοσι πέντε!) είναι ότι τελικά ο πρωθυπουργός από τη σωρεία υπουργών και υφυπουργών που αρνήθηκαν κατηγορηματικά να υποβιβαστούν σε υποψήφιους περιφερειάρχες, καθαίρεσε μόνο την Κατερίνα Μπατζελή! 
Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, σοφά έπραξαν οι υπόλοιποι και του είπαν "Oχι", αφού τελικά διατήρησαν τους υπουργικούς θώκους τους.

ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ

Η "παρέα εξουσίας" αποδυναμώθηκε

Αλλαγές στους ενδοκυβερνητικούς συσχετισμούς δυνάμεων σηματοδοτεί αυτός ο ανασχηματισμός. 
Παρά την περαιτέρω προώθηση στενών φίλων του πρωθυπουργού, η είσοδος στην κυβέρνηση αρκετών έμπειρων στελεχών του ΠΑΣΟΚ που δεν εντάσσονται στην παραπάνω κατηγορία συνιστά αντικειμενικά αποδυνάμωση της αποκαλούμενης "παρέας του Γιώργου"
Τα στελέχη αυτά κυβέρνησαν με απόλυτη εξουσία αυτό το ενδεκάμηνο και στους περισσότερους τομείς τα έκαναν κυριολεκτικά μαντάρα, αποδεικνύοντας εμπράκτως την εξόφθαλμη πολιτική ανεπάρκειά τους. 
Παρ' όλα αυτά δεν αναμένεται ουσιαστική βελτίωση της κυβερνητικής πολιτικής, όσο αυτή παραμένει στο καταστροφικό για την Ελλάδα πλαίσιο του Μνημονίου.

Γ.Δελάστικ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: