Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

«Δεν γνωρίζει η δεξιά τι ποιεί η αριστερά»

«Κι άλλοι σκελετοί στη ντουλάπα του χρέους»

Αναφορικά με το ελληνικό δημόσιο χρέος όπου επικρατεί απόλυτη αδιαφάνεια και ενώ ανακαλύφθηκε πως τα περιβόητα swaps της Goldman Sachsδιογκώνουν το δημόσιο χρέος του 2008 κατά 5,8 δισ. ευρώ αντί για 2,4 δισ. ευρώ που αρχικά υπολογιζόταν. 
Όπως καταγγέλλει ο επικεφαλής της Eurostat λίγο πριν από την επίσκεψη στελεχών της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας στην ...
Αθήνα, τέσσερις μήνες μετά το πακέτο διάσωσης των 110 δισ. ευρώ, η Ελλάδα δεν έχει αποκαλύψει πλήρως τα στοιχεία για το πραγματικό χρέος της χώρας.
«Δεν έχουμε δει τα πραγματικά έγγραφα», δήλωσε ο Walter Radermacher σε πρόσφατη συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg και προειδοποίησε ότι τα στελέχη της υπηρεσίας που θα βρεθούν στην Αθήνα τον επόμενο μήνα θα επιδείξουν «περαιτέρω αυστηρότητα».
Επισήμανε ότι υπάρχουν ακόμη αρκετές συναλλαγές, όπως αυτές που διευθετήθηκαν από την Goldman Sachs, και οι οποίες βοήθησαν την Ελλάδα να αποκρύψει το μέγεθος των χρεών της.  
«Η υπόθεση της Goldman Sachs είναι μόνο η αρχή», τόνισε. Στο επίκεντρο βρίσκονται συμφωνίες swap. Όπως αποκαλύπτει το Bloomberg επικαλούμενο έγκυρες πηγές, «περίπου το ένα τρίτο του ελληνικού δανεισμού συνδέεται άμεσα με συμφωνίες swap». Επίσης αποκαλύπτει ότι έγγραφο της ΕΚΤ του Απριλίου 2009 εντοπίζει ασυνήθιστες συμφωνίες swap.
Το δημοσίευμα του Bloomberg σχολιάζει πως οι πενταπλάσιες αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων από τις αντίστοιχες γερμανικών τίτλων είναι «μια ένδειξη ότι οι επενδυτές ανησυχούν πως η χώρα θα χρειαστεί να αναδιοργανώσει το χρέος της».
Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: