Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΕΘ: Η κυβερνητική φιέστα του τίποτα

Μην ξεχνάτε κυβερνώντες ότι η πόλη υπάρχει και τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου

ΔΕΘ: H φιέστα της Θεσσαλονίκης ή η φιέστα του τίποτα των εκάστοτε κυβερνήσεων;
Για φέτος ο πραγματικός απολογισμός θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της 75ης ΔΕΘ που υλοποιείται στην πιο αρνητική οικονομική συγκυρία που διέρχεται η χώρα μετά την μεταπολίτευση.
Το θετικό είναι ότι η Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλης της χώρας και ειδικά της κυβέρνησης. 
Το κακό είναι ότι ...
δυστυχώς όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, τη Θεσσαλονίκη τη θυμούνται μόνο την περίοδο της γενικής έκθεσης του Σεπτεμβρίου.
Παρελαύνει σύσσωμο το κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον εκάστοτε  πρωθυπουργό για να ξανά ανακοινώσουν και ξαναεγκαινιάσουν το ίδιο έργο για πολλοστή φορά. 
Στην καλύτερη περίπτωση επαναλαμβάνουν μέτρα και αποφάσεις που έλαβαν λίγες ημέρες πριν ανηφορίσουν στη Θεσσαλονίκη. 
Ανερυθρίαστες όλες οι κυβερνήσεις κινούνται στο ίδιο μοτίβο, μετατρέποντας τη ΔΕΘ ενίοτε στη φιέστα του τίποτα.

Φέτος πάντως ο κ. Γιώργος Παπανδρέου θα έρθει για πρώτη φορά στην πόλη μας να εγκαινιάσει τη ΔΕΘ ως πρωθυπουργός. 
Μη φανταστείτε, δεν θα καινοτομήσει έναντι των προκατόχων του, αν και θα ασχοληθεί με τη Ζώνη Καινοτομίας και αυτός. 
Το ίδιο έργο και σκηνικό θα παιχθεί προσαρμοσμένο στο ύφος, ήθος και τη φυσιογνωμία του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης του , που  προσπαθούν να διαχειριστούν την οικονομική κρίση και να διασώσουν το «κουφάρι» της Ελλάδας από τη χρεοκοπία.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν ότι μέτρο και να εξαγγείλει είτε είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις ή είναι η παροχή κάποιου επιδόματος για τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες δεν μπορεί να «ζαχαρώσει» ή να απαλύνει τη μιζέρια στην οποία έριξε τον ελληνικό λαό, το γνωστό σε όλους μας μνημόνιο της τρόικα, το οποίο άλλοι το «αισθάνθηκαν» περισσότερο και άλλοι λιγότερο. 
Δεν μπορεί η κυβέρνηση υπό τις συνθήκες αυτές και διαισθανόμενοι όλοι ότι μας περιμένει ένας πολύ βαρύς χειμώνας, να δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας, που είναι η νέα γραμμή της κυβέρνησης.

Καλοδεχούμενη η όποια μείωση φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, αλλά δεν θα πετάξουν οι επιχειρηματίες τη σκούφια τους, όταν τους έχει αποδεκατίσει με έκτακτες εισφορές, όταν οι τράπεζες έχουν κλείσει τις στρόφιγγες χρηματοδότησης και το πρόβλημα της ρευστότητας και η διόγκωση των υποχρεώσεων έχει οδηγήσει εκατοντάδες επιχειρήσεις στο κλείσιμο και χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία. Οι νυν εργαζόμενοι απειλούνται με απολύσεις, καθώς επικρατεί ένα κλίμα τρομοκρατίας στο εργασιακό περιβάλλον, καθώς μειώνεται το ωράριο εργασίας, έχουν μειωθεί οι μισθοί και ο δείκτης  υποαπασχόλησης ανεβαίνει ραγδαία στα ύψη.

Ο πρωθυπουργός λοιπόν θα διαφοροποιηθεί φέτος από τους προκατόχους του, καθώς θα έρθει από την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη, θα επισκεφθεί το ΕΚΕΤΑ και θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με τη Ζώνη Καινοτομίας, όπου στην ανατολική Θεσσαλονίκη θα συγκεντρωθούν όλες οι καινοτόμες και υψηλής τεχνολογίας δράσεις και φορείς. Πρόκειται για επανάληψη φιέστας με άλλα πρόσωπα, προσαρμοσμένα στις συνθήκες του 2010. Βέβαια το πρόγραμμα του πρωθυπουργού πιθανόν να αλλάξει σε περίπτωση που τη Δευτέρα η Τρίτη  προβεί σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης, τον οποίο όμως  μπορεί να αφήσει για μετά τα εγκαίνια της 75ης ΔΕΘ.

Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός  θα μεταβεί στην Κατερίνη, την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί το άτυπο υπουργικό συμβούλιο στη Θεσσαλονίκη, θα ακολουθήσουν επαφές με φορείς και  το Σάββατο  το βράδυ η  παραδοσιακή ομιλία στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της ΔΕΘ, μέσω της οποίας θα περιγράψει τους άξονες της οικονομικής πολιτικής, η οποία είναι προκαθορισμένη από το μνημόνιο της Τρόικας ΔΝΤ-ΕΕ- κυβέρνηση. Την Κυριακή η γνωστή εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει προς τα ελληνικά και διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Φαντάζομαι ότι συμφωνείτε ότι το μόνο διαφορετικό είναι το άτυπο υπουργικό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή. Όπερ σημαίνει ότι σε μια εποχή λιτότητας, που ο πρωθυπουργός ζητά από όλους τους Έλληνες να «σφίξουν τα ζωνάρια τους» - κόβει μισθούς, συντάξεις, επιδόματα- βάζει χέρι σε όλα τα κέρδη των επιχειρήσεων, η ίδια η κυβέρνηση δεν δίνει το καλό παράδειγμα και συνεχίζει τις σπατάλες ασύστολα. Γιατί πείτε μου όλη αυτή η φιέστα και η «παρέλαση» όλων των στελεχών της κυβέρνησης πόσο κοστίζει?

Φέτος το κυβερνητικό κλιμάκιο, που θα επισκεφθεί τη ΔΕΘ θα πρέπει να είναι λιτό και απέριττο κύριε πρωθυπουργέ. Και αυτό γιατί όλα αυτά τα σούρτα φέρτα υπουργών, γραμματέων και «Φαρισαίων» τα πληρώνει ο ελληνικός λαός. Ας μην τον επιβαρύνετε παραπάνω γιατί κοστίζουν τα αεροπορικά εισιτήρια και όσο λαϊκίστικο και να ακούγεται, ναι τα  δικά σας περιττά έξοδα τα πληρώνουν όλοι οι Έλληνες.

Πρέπει να αναγνωρίσουμε βέβαια ότι η προσέλευση όλων των παρατρεχάμενων της κυβέρνησης , των οπαδών και φίλων της , θα τονώσουν την εμπορική κίνηση στη Θεσσαλονίκη. Αν και το Σάββατο πιθανόν να προκληθούν και ζημίες εάν δεν περιφρουρηθούν αποτελεσματικά οι διαδηλώσεις των  εργαζόμενων και όλων των συνδικαλιστικών φορέων της χώρας που έδωσαν το γνωστό αγωνιστικό ραντεβού τους και φέτος στη Θεσσαλονίκη, έξω από το συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης, όπου θα γίνει η ομιλία του πρωθυπουργού προς τις παραγωγικές τάξεις της χώρας . Η ΑΔΕΔΥ μάλιστα αναμένεται να πρωτοστατήσει στο συλλαλητήριο των εργαζομένων και δεν θα παραστεί εκπρόσωπος της στην ομιλία του πρωθυπουργού.

Οι επιχειρηματίες θα ήθελαν να ακούσουν  από τον πρωθυπουργό ότι τα κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου θα ισχύουν από σήμερα όχι αύριο, γιατί δυστυχώς οι ρυθμοί υλοποίησης της κυβέρνησης για ότι αναπτυξιακό, είναι πολύ βραδείς έως στάσιμοι. Θέλουν νέο αναπτυξιακό μοντέλο με ενίσχυση του παραγωγικού ιστού, της εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας της χώρας άμεσα. Γιατί  χωρίς ανάπτυξη και μόνο με τα μέτρα που επιβαρύνατε επιχειρήσεις και πολίτες θετική ψυχολογία δεν ανακτάται για να προχωρήσουμε στο μέλλον. Ο πρωθυπουργός εξάλλου χρωστά στον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και τον ελληνικό λαό αναπτυξιακά μέτρα.

Επιπλέον, η παραδοσιακή συνέντευξη Τύπου  που δίνουν όλοι οι αρχηγοί των ελληνικών κομμάτων που επισκέπτονται τη ΔΕΘ, μήπως θα έπρεπε να αντικατασταθεί από ένα πραγματικό debate. Έτσι θα εκσυγχρονισθεί και η γενική έκθεση του Σεπτεμβρίου που είναι μια καταναλωτική φιέστα  και η οποία θα έπρεπε να διαρκεί  4 ημέρες , το πολύ 5 ημέρες, αλλά κρατά 9 ημέρες από 11-19 Σεπτεμβρίου για να προλάβουν να έρθουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Αυτό θα ήταν μια πραγματική καινοτομία αν γινόταν ένα debate, όπου οι αρχηγοί των κομμάτων θα απαντούσαν σε όλες τις ερωτήσεις όλων δημοσιογράφων που πηγαίνουν σε μια συνέντευξη τύπου.
Πάντως μην ανησυχείτε γιατί ο μητροπολίτης Άνθιμος θα παραστεί και θα δώσει την ευλογία του στα εγκαίνια της 75ης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της 
Voria.gr.

H αντίστροφη μέτρηση για τη ΔΕΘ, τη μεγαλύτερη φιέστα  της Θεσσαλονίκης και όλης της χώρας άρχισε, ζήτω η Θεσσαλονίκη. 
Μην ξεχνάτε κυβερνώντες ότι η πόλη υπάρχει και τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου. 
Οι πολιτικοί άνδρες και οι εκάστοτε κυβερνώντες θα πρέπει να αναβαθμίσουν την παρουσία τους στη ΔΕΘ και να της δώσουν περισσότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, περιορίζοντας τις δράσεις εντυπωσιασμού.
Γράφει η Κίρκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: